ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Το Πάσχα των vegan... και ιδέες για πιάτα σε εσένα που δεν θες να φας κρέας

Το απόλυτο vegan Πασχαλινό τραπέζι

Γιώργος Γκαρακλίδης

Το Πάσχα είναι άρρηκτα συνυφασμένο με αρνί, κόκκινα αλλά και πολύχρωμα αυγά, κοκορέτσι, οβελία, και λοιπές γαστριμαργικές επιλογές που πολλές φορές «ξεφεύγουν» και μας παρασύρουν. Για κάποιον λόγο, μας έχει εντυπωθεί η ιδέα πως Πάσχα σημαίνει απαραίτητα εξεζητημένες ποσότητες λαδερού φαγητού με ζωικά κυρίως παράγωγα.

Το 2018 είχε γίνει μια πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων από τους ανθρώπους, με τίτλο «Vegan Thessaloniki». Το σύνθημα που οι διοργανωτές είχαν γράψει παντού ήταν «Κάνε πράξη την αγάπη σου προς τα ζώα και μη συμμετέχεις άλλο στην κακοποίησή τους». Η προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την κακομεταχείριση των ζώων προς δικό μας όφελος και τα αποτελέσματα της ανθυγιεινής διατροφής που περιέχει κυρίως ζωϊκά προϊόντα κατάφερε ν' αφήσει το δικό της στίγμα στη χώρα αλλά και πάλι το να αλλάξουν ριζικά συνήθειες αιώνων και δη διατροφικές, είναι μια ιδέα λαμπρή μεν αλλά αρκετά περίπλοκη δε. 

Ακόμα μία πορεία έγινε πιο πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Τετάρτη, στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα αυτή τη φορά με βιγκανιστές να διαμαρτύρονται για το «βάρβαρο» έθιμο του σουβλίσματος αρνιού στις εορτές του Πάσχα. 

Οι βιγκανιστές ή αλλιώς οι αυστηρά χορτοφάγοι δεν είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πώς να απολαμβάνουν ένα καλό γεύμα κι ούτε απαραίτητα υποκριτές που κεκλεισμένων των θυρών μπορεί να επιδίδονται σε γαστριμαργικές ατασθαλίες. Είναι άνθρωποι που με τον καιρό και με γνώμονα τα βιώματά τους, τον τρόπο σκέψης κι έκφρασής τους, τον τρόπο ζωής τους και τις αλληλεπιδράσεις τους με το περιβάλλον και ενδεχομένως με άλλους ανθρώπους και πολιτισμούς να έφτασαν στο συμπέρασμα πως ο τρόπος διατροφής που μέχρι ένα σημείο είχαν υιοθετήσει ίσως να μην ταίριαζε με αυτό που θα ήθελαν να εκπροσωπούν στο μέλλον κάποτε και τελικώς άλλαξαν τη διατροφής τους. Βέβαια, αυτό δεν συνέβη εν μία νυκτί. Κανείς δεν έγινε vegan, overnight. Σιγά, σιγά και δοκιμάζοντας εισήλθαν στον vegan κόσμο και αποφάσισαν πως ήταν κάτι που τους ταίριαζε. 

Οι βιγκανιστές λοιπόν περνάνε το Πάσχα με αγαπημένα πρόσωπα, με οικογένεια, φίλους, συντρόφους και κυρίως τα κατοικίδιά τους - αν έχουν - και θεωρούν όλους τους προαναφερθέντες ισάξιους. Η διαφορά των εορταστικών ημερών για εκείνους βρίσκεται στο εορταστικό τραπέζι. Εκεί γνωρίζουμε πως απέχει κατά πολύ από το «παραδοσιακό» πασχαλινό τραπέζι που μας είναι γνώριμο. 

Κι όμως, για όσους από εσάς θέλετε κι επιθυμείτε να κάνετε τη διαφορά για δικούς σας λόγους κι έχετε ενστερνιστεί τον βιγκανισμό και όλα όσα αυτός ο τρόπος ζωής πρεσβεύει, σας έχουμε πιο κάτω τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες επιλογές για το vegan, πασχαλινό σας τραπέζι. Σε τελική ανάλυση, το Πάσχα όσων ασπάζονται τον βιγκανισμό ή αλλιώς την αυστηρή χορτοφαγία δεν έχει να ζηλέψει το «παραδοσιακό» Πάσχα σε τίποτα. Και μην ακούσετε κανέναν ο οποίος θα πει πως δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από το κρέας να κορέσει την πείνα. Πολλές φορές, τις περισσότερες, είναι όλα θέμα tact. 

Μαγειρίτσα Vegetarian:

Photo by @athenarecipes

Μια πράσινη εύγευστη όαση που σφύζει από θρεπτικά συστατικά και η οσμή του παραπέμπει σε υγεία. Μια εναλλακτική μαγειρίτσα που σέβεται τόσο το τραπέζι που τη φιλοξενεί όσο και αυτούς που τόλμησαν να τη φτιάξουν, να τη δοκιμάσουν και να σκεφτούν πέρα από τα κατεστημένα και τις... «παραδόσεις» που ενδεχομένως να έχουν τη ρίζα τους σε «βάρβαρες» διαδικασίες για το γέμισμα του πασχαλινού τραπεζιού. 

Βρείτε τη συνταγή εδώ.

Vegan… κοκορέτσι


Το κοκορέτσι είναι σίγουρα ένα από τα must πιάτα του πασχαλινού τραπεζιού. Και ενώ σίγουρα όταν το ακούμε το πρώτο πράγμα που μάς έρχεται στο μυαλό είναι το αρνί, καλό είναι να γνωρίζουμε πως υπάρχει και η εκδοχή του χωρίς κρέας. Η παρούσα συνταγή χρησιμοποιεί κιμά σόγιας, μανιτάρια, και διάφορα μπαχαρικά για να αποδώσει τη γεύση του κοκορετσιού, ενώ τυλίγεται με μακαρόνια για να παραμείνει πιστή στην εμφάνιση του παραδοσιακού πιάτου.

Τα υλικά για την συνταγή, όπως αναφέρονται από τον σεφ Γιώργο Τσούλη, είναι τα ακόλουθα. 

2 κούπες κιμά σόγιας ψημένο (ή ρεβύθια ψημένα και περασμένα σε μπλέντερ)
2 κούπες μανιτάρια από κουτί ή φρέσκα σε φέτες, στραγγισμένα, κομμένα στην μέση
βαλσάμικο ξύδι
2-3 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
10 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. κοφτή πιπέρι
1,5 κοφτές κ.γ. κύμινο
1,5 κ.γ. κάρυ
2 κούπες αλεύρι γλουτένης
150 γρ. μακαρόνια πλατιά ψημένα
καπνιστή πάπρικα


Εκτέλεση
Μαρινάρετε τα μανιτάρια στο βαλσάμικο ξύδι για 1-2 ώρες (προαιρετικά). Ζεματίζετε τον ξερό κιμά σόγιας για 5 λεπτά σε αλατισμένο βραστό νερό και στραγγίξτε τον με τα χέρια σας. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και την πιπεριά.
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε τον κιμά σόγιας, τα μανιτάρια, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, και τελευταίο το αλεύρι. Αναμιγνύετε μέχρι να έχετε στα χέρια σας ένα σφιχτό ρολό.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και τοποθετείτε το ρολό σε λαδόκολλα ή σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Ψήνετε για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να σφίξει και να είναι σχεδόν έτοιμο.
Ανακατεύετε τα βρασμένα μακαρόνια με την πάπρικα και λίγο κάρυ. Αφαιρείτε τον κορμό από το ταψί και τον αφήνετε να κρυώσει όσο στρώνετε τα μακαρόνια. Τοποθετείτε τον κορμό πάνω στα μακαρόνια και τυλίγετε, ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει με κοκορέτσι. Ξαναβάζετε το σκεπασμένο πλέον ρολό στο φούρνο για 10-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Έχετε έτσι μια εναλλακτική και vegan friendly εκδοχή του παραδοσιακού πασχαλινού εδέσματος!

Χορτοφαγικό σουφλέ με χαμ λαχανικών, κολοκύθα και μανιτάρια

Ένα εντυπωσιακό κυρίως πιάτο για όσους ακολουθούν vegan διατροφή και σίγουρα, μια όμορφη ιδέα για το πασχαλινό σας τραπέζι. Δείτε την συνταγή εδώ.

Σαλάτα Ταμπούλε με κινόα

Απολαύστε αυτή τη σαλάτα γεμάτη με θρεπτικά συστατικά. Πλούσια σε πρωτεΐνη με βασικά υλικά την κινόα, τις ζουμερές ντομάτες και το αγγούρι για ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα. Χωρίς γλουτένη, υγιεινή και χορτοφαγική. Δείτε την συνταγή εδώ.

Κινόα μπολ με κομμάτια γλυκοπατάτας και πικάντικη σάλτσα ντομάτας


Πραγματικά, ένα συγκλονιστικά νόστιμο μπολ που δεν είναι δύσκολο για κανένα να το φτιάξει! Το αστέρι της συνταγής είναι η υπέροχη σάλτσα ντομάτας. Δείτε την συνταγή εδώ.

Σαλάτα πράσινη με κολοκυθάκια και σπιτικό τυρί αμυγδάλου: 

 Photo by @madameginger

Ας αρχίσουμε με τη σαλάτα γιατί από κανένα τραπέζι που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να λείπει μια σαλάτα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την πράσινη σαλάτα με σπιτικό τυρί φτιαγμένο από αμύγδαλα και ψητά κολοκυθάκια που ετοιμάζονται όλα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Ας αρχίσουμε με τη σαλάτα γιατί από κανένα τραπέζι που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να λείπει μια σαλάτα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την πράσινη σαλάτα με σπιτικό τυρί φτιαγμένο από αμύγδαλα και ψητά κολοκυθάκια που ετοιμάζονται όλα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Τα υλικά σύμφωνα με το site της @madameginger είναι τα ακόλουθα: 

Υλικά για το plant based τυρί αμυγδάλου
200 γρ. λευκά αμύγδαλα μουλιασμένα (είτε 2 ώρες σε νερό βρύσης είναι 10 λεπτά σε καυτό νερό)
ξύσμα από ένα λεμόνι
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
4-5 φύλλα φρέσκου βασιλικού
150 ml νερό από το μούλιασμα των αμυγδάλων
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τα τραγανά κολοκυθάκια
2 κολοκυθάκια
200 ml γάλα της προτίμησης μας (ζωικό ή φυτικό χωρίς ζάχαρη)
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μουστάρδα
100 γρ. τριμμένη φρυγανιά (ή πάνκο)
2 κ.σ. διατροφική μαγιά (ή τριμμένη παρμεζάνα ή τριμμένο σκληρό φυτικό τυρί)
1 κ.γλ. σκόρδο σκόνη
1 κ.γλ. κρεμμύδι σκόνη
½ κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τη σαλάτα
1 σακούλα 250 γρ. Σαλάτα Παραδοσιακή 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1.Ξεκινάμε με το τυρί αμυγδάλου. Βάζουμε τα αμύγδαλα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη διατροφική μαγιά, τον βασιλικό και 100-150 ml από το νερό στο οποίο μούλιασαν (αναλόγως πόσο πηχτό το θέλουμε) σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι), αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά να κρυώσει.

2.Συνεχίζουμε με τα κολοκυθάκια. Κόβουμε το κάθε κολοκυθάκι οριζόντια στα δύο και μετά τα κόβουμε σε στικς.

3.Βάζουμε σε μπολ το γάλα, το αλεύρι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε άλλο μπολ την γαλέτα, τη διατροφική μαγιά (ή το τυρί), τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Περνάμε τα κολοκυθάκια πρώτα από το υγρό μείγμα και μετά από το στεγνό και τα αραδιάζουμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα. Ραντίζουμε τα κολοκυθάκια με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20 λεπτά, γυρίζοντας τα κολοκυθάκια στην μέση του ψησίματος. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

4.Μοιράζουμε την Παραδοσιακή Σαλάτα σε δύο μπολ και μοιράζουμε τη μισή ποσότητα φυτικού τυριού σε κουταλιές (φυλάμε το υπόλοιπο τυρί καλυμμένο στο ψυγείο, για μελλοντική χρήση).

5.Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό, την μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Περιχύνουμε τις σαλάτες, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε με τα μισά κολοκυθάκια (τα υπόλοιπα τα φυλάμε, βλ. “σηντήρηση”.

Vegan τσουρέκι:

 Photo by @madameginger

Τσουρεκάκι εύγευστο, αφράτο, μυρωδάτο κι έτοιμο να το μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας άτομα, φτάνει να ασπάζονται κι εκείνα, έστω εν μέρει, τις αντιλήψεις σας. Ή τουλάχιστον να θέλουν να δοκιμάσουν εναλλακτικές γεύσεις. Τα υλικά σύμφωνα με το site της @madameginger είναι τα ακόλουθα: 

Μερίδες: 2 μεγάλα τσουρέκια
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1,5 ώρα

Υλικά για το προζύμι
9 γρ. ξηρή μαγιά
20 γρ. ζάχαρη
50 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
150 γρ. χλιαρό γάλα αμυγδάλου άγλυκο
Υλικά για τα τσουρέκια
80 γρ. ζάχαρη
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
120 γρ. γάλα αμυγδάλου
100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
120 γρ. ηλιέλαιο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μαστίχα
4-5 σπόρους κάρδαμο
Άλλα υλικά
50 γρ. γάλα αμυγδάλου για άλειμμα
3 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση
1.Ξεκινάμε με το προζύμι. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη, το αλεύρι και το χλιαρό γάλα αμυγδάλου. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μαγιά να “τραφεί” για 10 λεπτά.

2.Προχωράμε με τη ζύμη. Σε μπολ ανακατεύουμε το γάλα αμυγδάλου, το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το αλάτι.

3.Κοπανάμε σε γουδί τη μαστίχα, τους σπόρους κάρδαμο (βγαλμένους από το κέλυφός τους) και 1/2 κ.γ. ζάχαρη. Ρίχνουμε τα σπασμένα αρωματικά στο μπολ με το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

4.Ρίχνουμε το αλεύρι και το υγρό μείγμα στον κάδο της κουζινομηχανής Chef Titanium της Kenwood και την βάζουμε σε λειτουργία, στην ταχύτητα 1 με προσαρμοσμένο τον γάντζο ζύμης. Αφήνουμε τα υλικά να ζυμωθούν για περίπου 20 λεπτά.

5.Μαζέυουμε τη ζύμη από τον κάδο και τον γάντζο και την ζυμώνουμε σε μία μπάλα. Αλευρώνουμε τον κάδο και τοποθετούμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο του σπιτού για 1-1,5 ώρα ή στον φούρνο (στους 50οC / αντιστάσεις / μπολ με νερό στον πάτο του φούρνου) για 20 λεπτά.

6.Μόλις φουσκώσει και τριπλασιαστεί η ζύμη την μεταφέρουμε σε έναν καθαρό πάγκο και τη χωρίζουμε στα δύο. Χωρίζουμε το ένα κομμάτι σε τέσσερα κομμάτια και τα πλάθουμε σε ίσες λωρίδες . Ενώνουμε πολύ τις άκρες και τις κολλάμε καλά.

7.Πλάθουμε σε πλεξούδα βάζοντας την πρώτη λωρίδα πλεξούδα πάνω από την τρίτη και την τέταρτη πάνω από τη δεύτερη. Πλέκουμε τις δύο πλεξούδες μεταξύ τους. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα και κλείνουμε καλά τις τέσσερις λωρίδες στο τέλος.

Vegan cake μπανάνας με μαρμελάδα μήλου:

Photo by @athenarecipes

Έχουμε έμπνευση και για γλυκά οπότε αυτό που προτείνουμε δεν είναι «βαρύ» αλλά ούτε εξεζητημένο. Για ένα cake δεν λέμε ποτέ όχι και ποτέ δεν χρησιμοποιούμε «φθηνές» δικαιολογίες τύπου είμαστε γεμάτοι, δεν έμεινε χώρος κι άλλα τέτοια. Το cake μπανάνας μαζί με τη μαρμελάδα μήλου αλά vegan θα σας δώσουν μια νέα... γεύση περί cake. Βρείτε τη διαδικασία παρασκευής του εδώ.

Καλές γιορτές γεμα΄τες πληρότητα, γεύσεις, χαμόγελα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και προπάντων, ως καλύτεροι άνθρωποι. Και μην ξεχνάτε. Ο βιγκανισμός είναι ακόμα ένας τρόπος ζωής που οφείλουμε να σεβαστούμε. Και γιατί όχι να ενστερνιστούμε! 

Καλό Πάσχα!

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X