ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Το «στοιχειωμένο» Τατόι και οι έρημοι βασιλικοί τάφοι

Η μεγάλη πυρκαγιά των ανακτόρων και η ληστεία που έμεινε κρυφή για χρόνια

Ζωή Τουτουντζίδου

Η ζωή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος εγκατέλειψε την Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1967, μετά την αποτυχία του να οργανώσει ένα αντικίνημα απέναντι στη Χούντα, ήρθε ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας, μετά τον πρόσφατο θάνατό του. Μεταξύ των όσων βλέπουν ξανά το φως της δημοσιότητας είναι και το Τατόι, το οποίο πια έχει τη μορφή ερειπίων και εν μέσω πυκνού δάσους, στέκεται το θερινό ανάκτορο της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Τα βασιλικά ανάκτορα έχουν χαρακτηριστεί πολλές φορές στο παρελθόν «στοιχειωμένα» καθώς δεν θυμίζουν σε τίποτα στην παλιά εκείνη αίγλη τους.

Η ιστορία των ανακτόρων.

Το κτήριο πέραν από μεγάλη αρχιτεκτονική ιστορία έχει και μεγάλη πολιτική καθώς μέσα σε έναν σχεδόν αιώνα φιλοξένησε μεγάλα ονόματα του χώρου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Έπειτα από προτροπή του θρυλικού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, ο βασιλιάς Γεώργιος της Ελλάδος αγοράζει μια έκταση 20.000 στρεμμάτων στο Τατόι Αττικής με σκοπό την δημιουργία ανακτόρων που θα φιλοξενούσαν την οικογένειά του και θα ήταν μία όαση αναψυχής για εκείνους μακριά από τις βασιλικές υποχρεώσεις.

Αρχικά, ο Τσίλλερ σχεδίασε ένα απλό διώροφο σπίτι, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «ελληνοελβετικού ρυθμού», που προοριζόταν για το ρόλο του βασιλικού ξενώνα. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1874 και αποτέλεσε την πρώτη εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας και η οικογένεια ξεκίνησε να διαμένει εκεί το 1889 και διέμενε εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τα πάντα.

Στο τέλος του αιώνα, το ανάκτορο περιτριγυριζόταν ήδη από δεκάδες κτίρια, μεταξύ των οποίων συγκροτήματα εργατικών κατοικιών, ένα οινοποιείο, ένα βουτυροκομείο, αποθήκες, εργαστήρια και καταλύματα για τη φρουρά.

Τα επόμενα χρόνια η βασιλική οικογένεια θα περάσει ξέγνοιαστες στιγμές στο σχετικά απλοϊκό παράδεισο στο Τατόι με τις μεγάλες δασικές εκτάσεις και τις δύο λίμνες, ευτυχία που δυστυχώς δεν θα κρατήσει για πολύ.

Η μεγάλη ιστορία του ανακτόρου ξεκινάει να γράφεται το 1916 μετά από μεγάλη πυρκαγιά που το κατέστρεψε ολοσχερώς με αποτέλεσμα την κατεδάφιση του το 1937 και την αναστύλωση του στα χρόνια που ακολουθούν.

Στα επόμενα χρόνια τα ανάκτορα θα φιλοξενήσουν μεγάλα ονόματα της Ελλάδας και θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για την αντίσταση της χώρας στους Γερμανούς.

Κωνσταντίνος και Άννα Μαρία, με τη μικρή Αλεξία. Δεξιά πίσω από την τότε βασίλισσα, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας. Αναμνηστική φωτογραφία φωτορεπόρτερ στο Τατόι. (©Αριστοτέλης Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ Α.Ε.)

Η τελευταία διαμονή της βασιλικής οικογένειας στο Τατόι και η ληστεία που έμεινε κρυφή για χρόνια.

Το 1974 αποφασίστηκε μέσω δημοψηφίσματος η μη βασιλευομένη δημοκρατία στην Ελλάδα, τερματίζοντας μια για πάντα τον θεσμό της βασιλείας στην Ελλάδα, αφήνοντας έξω από τα πολιτικά την οικογένεια του βασιλιά Κωνσταντίνου.

Αυτό ήταν και το έναυσμα μίας δικαστικής διαμάχης μεταξύ της ελληνικής κυβερνήσεως και του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου για την ακίνητη περιουσία που απέκτησε αυτός και η οικογένεια του κατά την θητεία τους. Αυτά αφορούσαν το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, το κτήμα Τατοΐου και το κτήμα Πολυδενδρίου στην Αγιά Λάρισας.

Στα χρόνια που ακολουθούν ο τέως Βασιλιάς ζει με τις απολαβές της ακίνητης περιουσίας του και βλέπει τα προσωπικά του αντικείμενα αξίας εκατομμύριών δραχμών να πέφτουν στα χέρια χρυσοθήρων σε μία περίεργη διάρρηξη έγινε στο σπίτι του στο Τατόι το 1991, την οποία μάλιστα η ελληνική αστυνομία κρατούσε κρυφή για χρόνια.

Ο πρόσφατος βανδαλισμός των ταφών και η αναστήλωση τους για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Πέραν από τα ανάκτορα, το Τατόι φιλοξενεί και τους βασιλικούς τάφους των προγόνων τους. Στο βασιλικό κοιμητήριο, στο λοφίσκο Παλαιόκαστρο, έχουν ενταφιασθεί μεταξύ άλλων ο πρώτος βασιλιάς Γεώργιος της Ελλάδος, η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη και ο βασιλιάς Παύλος, η πριγκίπισσα Μαρία και η πριγκίπισσα Όλγα.

Όπως είχε γίνει γνωστό τον Σεπτέμβρη του 2020 άγνωστοι είχαν βανδαλίσει τους τάφους του Παύλου και της Φρειδερίκης και όπως είχε αναφέρει τότε η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το γεγονός είχε γίνει αντιληπτό κατά την απογευματινή περιπολία της Αστυνομίας στον χώρο.

Τις τελευταίες ημέρες η οικογένεια του βασιλιά βρίσκεται στην Ελλάδα για την διοργάνωση της κηδείας και την αναστήλωση των τάφων. Ο τάφος όπου θα τοποθετηθεί η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ο οποίος είναι φτιαγμένος από λευκό μαρμάρινο πλαίσιο, είναι έτοιμος και καλυμμένος με διαφανή πλαστική μεμβράνη.

Ακριβώς δίπλα, το μνημείο με τους τάφους των γονιών του, βασιλιά Παύλου και βασίλισσας Φρειδερίκης, καθαριζόταν εξονυχιστικά μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής. Επίσης, καθαρίστηκε από μπάζα και χόρτα ο χώρος του κοιμητηρίου και δημιουργήθηκε δρόμος για την προσέλευση των καλεσμένων.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X