Με αφορμή τη σειρά σεμιναρίων που διοργανώνει αυτή την περίοδο, με τίτλο «Vino Cultura Wine Society», κάναμε μια κουβέντα με τον συνιδιοκτήτη και head sommelier του Vino Hospitality Group (Vino Cultura, Ρους, Mouson, Vino Deli), Ανδρέα Κυπριανού, ζητώντας του να μας πει περισσότερα τόσο για τα σεμινάρια ειδικά όσο και για το κρασί γενικότερα.
Σε ποιους απευθύνονται τα σεμινάρια;
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ανθρώπους που αγαπούν το κρασί και θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτό. Είτε σε εντελώς αρχάριος είτε σε γνώστες, αφού πάντα προσαρμόζομαι αναλόγως του πλήθους και φροντίζω να μαθαίνουν όλοι περνώντας υπέροχα.
Απευθύνεστε και σε ιδιώτες πελάτες σας και σε επαγγελματίες της εστίασης. Πώς διαφοροποιούνται τα δύο γκρουπ;
Υπάρχει κοινή βάση, στην παρουσίαση των κρασιών και των κτημάτων τους. Η κύρια διαφορά είναι ότι τους επαγγελματίες τους εκπαιδεύουμε στο να γνωρίζουν πώς να συμβουλεύουν σωστά τους καλεσμένους τους για την επιλογή ενός κρασιού.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει κάθε σεμινάριο; Πόσα κρασιά θα δοκιμάζουν οι συμμετέχοντες κάθε φορά;
Εισαγωγή στο θέμα του σεμιναρίου -μερικές φορές μιλάμε για μια περιοχή (όπως το Μπορντό) ή για μια διαδικασία, όπως οι τελευταίες τάσεις στην οινοποίηση (βιοδυναμική κ.λπ...), μετά γευόμαστε, ανταλλάσσουμε εντυπώσεις, και μοιραζόμαστε απόψεις. Kάθε φορά, δοκιμάζουμε 8 κρασιά.
Οι παρευρισκόμενοι μπορούν να πάρουν κρασιά φεύγοντας σε χαμηλότερες τιμές, σωστά;
Ναι, ας πούμε ότι είναι μια είδους επιβράβευση! Ακολούθησαν την πορεία και τώρα, αν έχουν βρει κρασί που τους ενδιαφέρει, έχουν εκπτώσεις έως και 25%.
Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο από τα δέκα+ που θα παρουσιάσετε ως τον Δεκέμβριο;
Όλα είναι τα αγαπημένα μου, κάθε περιοχή, κάθε θέμα με ενδιαφέρει. Είμαι ο δημιουργός των σεμιναρίων! Γι’ αυτό τα απολαμβάνω όλα. Κάθε θέμα που έχω καταλήξει να παρουσιάσω με ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
Τι σχόλια σου κάνει συνήθως ο κόσμος που συμμετέχει;
Ελάτε για να μάθετε! Συνήθως οι άνθρωποι είναι πολύ ευχαριστημένοι και θέλουν να έρθουν ξανά.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο δικό σου κέρδος ως sommelier από αυτά τα σεμινάρια;
Διασκεδάζω με το να μοιράζομαι το πάθος μου. Αυτή είναι η δουλειά μου. Πόσοι αλήθεια μπορούν να πουν το ίδιο; Πέρα από αυτό, είναι πάντα ενδιαφέρον να ασχολείσαι με πελάτες ή επαγγελματίες και να ανακαλύπτεις τι είναι αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν, τι τους αρέσει ή τι δεν τους αρέσει.
Ποιες τρεις συμβουλές θα μπορούσες να μας δώσεις σε σχέση με το κρασί;
1. Όπως και με οτιδήποτε άλλο στη ζωή, να έχετε ανοιχτό μυαλό, να εξερευνήσετε, να τολμήσετε, γιατί όταν το κάνετε, μπορεί να ανακαλύψετε κάτι υπέροχο.
2. Ξεχάστε οτιδήποτε μπορεί να έχετε ακούσει για το κρασί.
3. Δοκιμάστε, τίποτα δεν ξεπερνά την εμπειρία και εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, ξέρετε τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει.
Και ποια συμβουλή για το πώς επιλέγουμε κρασιά σε ένα εστιατόριο.
Αστειευόμενος θα έλεγα επιλέξτε εστιατόρια με κρασιά από το Vino Cultura! Λοιπόν, αρχικά πρέπει να ξέρετε τον προϋπολογισμό σας, δεύτερο μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από το προσωπικό και τέλος ελατε να μάθετε γι’ αυτό στα σεμινάρια για τα κρασιά, όπως τα δικάα μας, όπου μιλάμε για το γούστο σας, το γευστικό προφίλ ενός κρασιού και φυσικά για τον συνδυασμό φαγητού-κρασιού.
Η σειρά από σεμινάρια «Vino Cultura Wine Society» θα έχει διάρκεια μέχρι και τον Δεκέμβριο και θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Σεμιναρίων Κρασιού, δίπλα στο Εστιατόριο Ρους (Κυριακού Μάτση 16Α, 1082 Λευκωσία).
Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφή (είτε είστε ιδιώτες είτε επαγγελματίες) πατήστε εδώ: Vino Cultura Wine Seminars for 2023 are on!