#PINOFTHEWEEK

Crafting tradition

Νάκης Αντωνίου


Crafting tradition

Ως άτομο που του αρέσει η παράδοση, η Σουζάνα Πετρή εμπνέεται από την αρχαία κεραμική του τόπου μας και δημιουργεί όμορφα κομμάτια, με το καθένα να κρύβει τη δική του ιστορία. Η Σταύρη Φράγκου, σαν guest P.INner, τη συνάντησε για να τη γνωρίσουμε όλοι καλύτερα.  

Μίλα μας λίγο για το background σου, πώς ξεκίνησαν όλα; Πού σπούδασες και τι κλάδο ακολούθησες;
Μεγάλωσα σε ένα πολύ όμορφο οικογενειακό περιβάλλον που πάντα στήριζε την επαφή με την τέχνη, τη δημιουργία και την ελευθερία της έκφρασης. Ως ακατάπαυστα δημιουργικό παιδί, λοιπόν, αποφάσισα να ακολουθήσω τον δρόμο των τεχνών ξεκινώντας το ταξίδι για την κατάρτιση του πτυχίου μου στο Brighton. Παρακολούθησα τον κλάδο ''3D Design And Crafts'' όπου έκανα και το master μου με ειδίκευση στην κεραμική και στη μεταλλουργία.

Τι σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις;
Η ιδέα της κεραμικής ήταν απλά για μένα ακόμα μια ανακάλυψη στον χώρο των τεχνών αφού εμπεριείχε υλικά που δεν είχα ξαναδουλέψει και ήθελα να διευρύνω τους καλλιτεχνικούς μου ορίζοντες. Η δημιουργία για μένα είναι μια καθημερινή ανάγκη έκφρασης, οπότε ήταν αναπόφευκτη η απόφασή μου.

Πώς θα προσδιόριζες την αισθητική της δουλειάς σου;
Η αγάπη για τον τόπο μου και την παράδοση, αναβιώνοντάς την στο σήμερα. Το χάρισμα δημιουργίας είναι να μπορείς να περάσεις στον κόσμο τα θέλω και τα πιστεύω σου. Για μένα η ανάγκη μου να δω την παράδοση και τις τέχνες του τόπου μου να ανθίζουν μέσα από τα μάτια των νέων ανθρώπων, μου έδωσε το κίνητρο να παράγω δουλειά που να αντανακλά τον θησαυρό της Κύπρου μας μέσα από τα χρώματα της ψυχής και του μυαλού μου.

Πού θα κατευθυνθείς για έμπνευση στα designs ή όταν χρειάζεσαι δημιουργική ώθηση;
Στους αγαπημένους μου χώρους, όπου βρίσκεται η ιστορία της Κύπρου μας, σε μουσεία, χωριά που υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα ασκούν αυτό το επάγγελμα... Επίσης βρίσκω έμπνευση μέσα από βιβλία και προσωπικές εμπειρίες, που μου δημιουργούν την ανάγκη να αποτυπώσω συναισθήματα ή και προβληματισμούς μέσα από τα έργα μου.

Αγαπημένο σου μέρος για να δουλεύεις;
Το αγαπημένο μου μέρος δημιουργίας είναι το εργαστήριό μου, που το έφτιαξα με αγάπη για να μπορεί να με εμπνέει και να με χαλαρώνει. Υπάρχει χρώμα, ζωντάνια, πηλός σε κάθε γωνιά και πάντα μια μεγάλη αγκαλιά για όσους αγαπούν την τέχνη.

Ποιο προτιμάς τη διαδικασία ή το προϊόν;
Σίγουρα είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπεις το τελικό προϊόν αλλά η διαδικασία είναι η χάρη της δημιουργίας, το να νιώθεις το υλικό να πλάθεται, να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται στο τελικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει στήριξη από το κράτος και την κοινωνία προς τους καλλιτέχνες ώστε να μπορεί όποιος επιθυμεί να ακολουθήσει τον δρόμο των τεχνών και να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση; 
Ως νεαρή καλλιτέχνης, που ασκώ το επάγγελμά μου ως βιοποριστικό, οφείλω να ομολογήσω ότι οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές ξεκινώντας από το κράτος και την κοινωνία. Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχει πρόνοια για μια φτηνή επαγγελματική στέγη, ούτως ώστε να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να ορθοποδήσουν. Τα ενοίκια είναι πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα πολλοί χώροι να μένουν άδειοι. Τα λόγια είναι εύκολα οι πράξεις όμως; Αν και παρατηρείται άνθηση των τεχνών την τελευταία περίοδο, κι αυτό είναι κινητήριος δύναμη, δεν παύει η νέα γενιά να θέλει στήριξη. Είμαστε το μέλλον του τόπου.

Μέχρι τώρα ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι;
Αυτό που κρατάω στη φωτογραφία, έχει τίτλο «Αντικατάστατη αγάπη», όπως είναι αυτή της μάνας. Αν μπορούμε όλοι να έχουμε στις καρδιές μας αυτή την αγνή και όμορφη αγάπη όπως μια μάνα προς το παιδί της, πόσο πιο όμορφος θα ήταν ο κόσμος;

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου στόχος;
Nα επαναφέρω την κεραμική τέχνη στην εκπαίδευση, αφού είναι βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο στην ιστορία της χώρας μας. Τα παιδιά μας χρειάζονται να έρχονται σε επαφή με γήινα υλικά, να μάθουν την ιστορία με διαδραστικές μεθόδους όπως παιχνίδια και διάφορες δραστηριότητες. Να εμπλουτιστεί η παιδεία μας αφού η γνώση γίνεται πιο έντονη βιώνοντάς τη. Mε μεγάλη μου χαρά δουλεύω με δυο δημόσια σχολεία τα οποία αγκάλιασαν με αγάπη το εκπαιδευτικό μου πρόγραμμα «H ιστορία της αρχαίας κεραμική μέσα από διαδραστικές μεθόδους εκμάθησης» αφού εγκρίθηκε η καταλληλότητα του από το υπουργείο παιδείας και πολιτισμού.

Μέχρι στιγμής τι έχεις μάθει μέσα από τη δουλειά σου;
Η δουλειά μου με έχει διδάξει πολλά πράγματα και με διαμορφώνει καθημερινά σαν χαρακτήρα. Έχω μάθει πόσο σημαντική είναι η υπομονή, η επιμονή, ο κόπος και η αγάπη για να πετύχεις τους στόχους σου.

Πού μπορεί να βρει κάποιος τις δημιουργίες σου;
Επικοινωνώντας μαζί μου καθώς και στο arTnaldas The Concept Store, στην πάροδο Μακαρίου, στην οδό Αρνάλδας που με το καλό ανοίγει με το καλό ανοίγει τις πόρτες του αρχές Ιουνίου. Επίσης η δουλειά μου θα διατίθεται και στο μουσείο Πιερίδη στη Λάρνακα. 

Find her:
Facebook: Souzana Petri
Instagram: @souzana.petri.crafts


Tags: p.in, pinoftheweek, person of interest