MUSTDECO ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το «μαγικό» χαλί


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΝΤΖΗ - COLELLA

Είναι συνώνυμο της θαλπωρής και απογειώνει αισθητικά κάθε σπίτι με την ομορφιά του, το στιλ του και τα χρώματά του. Γίνεται να λείπει από τις κρύες νύχτες του χειμώνα μας; Σχεδόν αδιανόητο.

Ο Αισχύλος, στην τραγωδία  «Αγαμέμνων», αναφέρει ότι ο Αγαμέμνονας αρνήθηκε να πατήσει τα υπέροχα χαλιά που είχε στρώσει η Κλυταιμνήστρα για να τιμήσει την επιστροφή του. Πολλές γραπτές αναφορές του Όμηρου και του Ξενοφώντα μαρτυρούν, επίσης, ότι οι αρχαίοι Έλληνες και άλλοι λαοί της Μεσογείου, γνώριζαν και εξυμνούσαν τα φημισμένα χαλιά της Τουρκίας, της Αιγύπτου και των Φοινικικών πόλεων ως ένα είδος εξαιρετικής πολυτέλειας. Αν και η γέννηση της ταπητουργίας χάνεται στα βάθη των αιώνων, με επικρατέστερη να θεωρείται η Ασία, η υπέροχη αυτή τέχνη συνέχισε και μετά τη διάδοσή της στη δύση από τους Σταυροφόρους, να κουβαλά το βάρος μιας πολιτιστικής ιστορίας που έδωσε πρώτα σε λίγους και αργότερα σε πιο ευρύ κοινό, αριστουργήματα όπου η γοητεία τους δεν άφησε αδιάφορο κανέναν.

Ο τάπητας, με τους κόμπους και τα μυστικά του, αν και δημιουργήθηκε αρχικά από χέρια νομάδων, δεν ζέσταινε μόνο λαούς, αλλά χρησιμοποιήθηκε και ως «νόμισμα» για την πληρωμή φόρων. Συνεχίζει ακάθεκτα μέσα στους αιώνες να κρατά ψηλά τον πήχη της αισθητικής, ώστε να καταφέρνει μέχρι και σήμερα να χαρίζει με την εκπληκτική ομορφιά του, θαλπωρή.

Η σωστή επιλογή

Ένα χαλί, διαμορφώνει τον χώρο και αποτελεί ένα διακοσμητικό στοιχείο που μαγνητίζει το βλέμμα και απογειώνει την αισθητική σε άλλα ύψη. Ανάλογα, λοιπόν, με το στιλ της επίπλωσης και του σπιτιού επιλέγουμε το κατάλληλο χαλί. Έτσι, μια φλύαρη επίπλωση χρειάζεται κάτι απλό, λιτό και σε ήσυχα χρώματα. Η κλασική, ένα κλασικό και η μινιμαλιστική μπορεί να ταιριάξει άνετα τόσο με τα μοντέρνα χαλιά, όσο και με τα χειροποίητα ανατολίτικα που θα παίζουν τον ρόλο ενός έργου τέχνης. Τα μικρά χαλιά βολεύουν καλύτερα και αναδεικνύουν κι άλλα στοιχεία του σπιτιού, όπως τα έπιπλα ή ένα υπέροχο πάτωμα.

Όπως και να τα βάλουμε αρκεί να αφήνουν γύρω τους ένα περιθώριο 40 πόντων, ώστε να απέχουν από τη φιλοσοφία μιας μοκέτας που ντύνει τον χώρο από τοίχο σε τοίχο.

Μπαίνουν παντού και ταιριάζουν σ’ όλους τους χώρους του σπιτιού. Ακόμα και στο μπάνιο. Μπορούν να πατηθούν από τραπεζάκια, πολυθρόνες, καρέκλες, και κρεβάτια, αλλά το περπάτημα πάνω τους με τα παπούτσια τα φθείρει και τους καταστρέφει τα κρόσσια.

Παίξτε με τις υφές

Τι κι αν δεν είναι περσικά, τι κι αν δεν έχουν χιλιάδες κόμπους, τα φτηνά ή ακριβά χαλιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα  με τη διακόσμηση του σπιτιού. Το σύγχρονο στιλ ζωής και επίπλωσης, αγαπά τα χνουδωτά μοντέρνα χαλιά, τα δερμάτινα με τρίχα ή όχι, τα ψάθινα, όπως και αυτά της μηχανής, λόγω κόστους. Οι απωανατολίτικες αναλαμπές, όμως, για ορισμένους είναι μια κλασική αξία απείρου κάλλους. Τα πάντα είναι καθαρά θέμα γούστου και οικονομικής δυνατότητας. Αν απορρίψουμε τα πολυεστερικά (και πολύ καλά θα κάνουμε), οι επιλογές ανάμεσα σε τάπητες από φυσικά υλικά όπως το μαλλί, το μετάξι και το βαμβάκι είναι πραγματικά πολλές. Κεντημένα, με μακρύ πέλος, κομπώδη ή λεία, πάντα θα έχουν το αντίστοιχο αγοραστικό κοινό τους. Η νέα τάση υποστηρίζει πολύ τόσο τα ψάθινα όσο και αυτά από φυτικές ίνες.

Οι φετινές τάσεις

Η φετινή σεζόν έχει να προτείνει μια μεγάλη γκάμα χαλιών που καλύπτει πραγματικά, όλα τα γούστα, στιλ και ύφη.

Ήσυχα έθνικ, γεωμετρικά σχέδια σε ασπρόμαυρες, γκρι αλλά και σε φωτεινές αποχρώσεις, vintage, boho, όπως και μονόχρωμα  σε ζεστά χρώματα, δεν γίνεται να μην γοητεύσουν. Το στρογγυλό σχήμα είναι το αγαπημένο της χρονιάς.

Για όσους αγαπούν τα πολύ μοντέρνα χαλιά με μεγάλη υπογραφή, η εξτραβαγκάντσα των σχεδιαστών, αρέσκεται στον συνδυασμό υλικών, χρωμάτων και στιλ, με έντονη φαντασία. Αντιθέτως, οι λάτρεις ενός ανατολίτικου τάπητα, θα κινηθούν ανάμεσα σε υπέροχα κιλίμια και χαλιά που τα σχέδιά τους ταυτίζονται με πόλεις, φυλές ή περιοχές (Herat, Belutch,Tabriz) και τάπητες  αντίκες, γιατί  θεωρούν τον κάθε κόμπο τους μια  αξία που δεν ξεφτίζει και χάνεται με τον καιρό. Η σωστή συντήρησή τους, τα διατηρεί άψογα για χρόνια ώστε να περνούν από γενιά σε γενιά ως ένα πολύτιμο δώρο, αφού τα συγκεκριμένα χαλιά δεν γνωρίζουν εποχές. Κοσμούν τον χώρο χειμώνα-καλοκαίρι γιατί ανήκουν στην κατηγορία των έργων τέχνης που η ύπαρξή τους επιβάλλεται!

Step in

Έθνικ, γεωμετρικά, vintage, boho, όπως και μονόχρωμα σε ζεστά χρώματα, δεν γίνεται να μην γοητεύσουν. Το στρογγυλό σχήμα είναι το αγαπημένο της χρονιάς.

Πηγή: ΤηλεΩρες

Το «μαγικό» χαλί

Tags: deco, χαλί