CULTURE

Αξεσουάρ από αργαλειό και macramé


Μέχρι πριν μερικά χρόνια, ο αργαλειός έμοιαζε κάτι ξεπερασμένο. Τώρα πια όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή για να δημιουργήσουν νέα, μοντέρνα αξεσουάρ. Η Χρυστάλλα Φάντη είναι μία απ' αυτούς, αφού φτιάχνει βραχιόλια με τη μέθοδο του macramé και του αργαλειού. 

Αλήθεια, πώς ξεκίνησες να κάνεις αξεσουάρ με τη μέθοδο του αργαλειού;
Κατά τη άποψη μου η τεχνική του macramé έχει κοινά στοιχεία με την τεχνική του Αργαλειού. Για παράδειγμα και στα δύο χρησιμοποιείται μια βάση από Κλωστές. Στο macramé δημιουργείς με κόμπους ενώ στον αργαλειό οι κλωστές παντρεύονται μεταξύ τους περνώντας η μία μέσα από την άλλη. Σαν χαρακτήρας ανέκαθεν είμαι λάτρης της παραδοσιακής τέχνης, και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω δημιουργίες και δια μέσω του αργαλειού. Μετά από αρκετές δοκιμές και με σύμμαχο την επιμονή και αγάπη για αυτό που κάνω κατάφερα να είμαι σε θέση να δημιουργώ.

Ποια είναι η διαδικασία ακριβώς;
Επαφή με την τεχνική του αργαλειού είχα για πρώτη φορά όταν ήμουν μαθήτρια στο δημοτικό δια μέσω μερικών μαθημάτων του σχολείου στην βούφα. Ότι θυμόμουν από τότε το εφάρμοσα. Για τα υπόλοιπα είμαι αυτοδίδακτη. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσω ότι το μέγεθος του αργαλειού εξαρτάται από το τι είδους δημιουργίας θα κάνεις. Η μέθοδος όμως παραμένει η ίδια. Κατάφερα χρησιμοποιώντας δικά μου διαφορά υλικά να κατασκευάσω ένα μικρό αργαλειό. Είναι και λίγο αστείο για όσους με βλέπουν να εργάζομαι καθώς μερικά από αυτά τα υλικά είναι προορισμένα για εντελώς διαφορετική χρήση. Πρώτα αποφασίζω πια χρώματα από κλωστές θα χρησιμοποιήσω. Μια σειρά από κάθετες κλωστές θα αποτελούν την βάση και μια άλλη από οριζόντιες θα περνούν ανάμεσα τους έτσι ώστε να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζεται φαντασία, καλή γνώση των χρωμάτων και αρκετή αγάπη για αυτό που κάνεις. 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;
Μπορώ να πω πώς δεν είναι εύκολο αλλά ούτε πολύ δύσκολο. Όντας σύζυγος και μητέρα 2 μικρών αγοριών που δεν εργάζεται, αυτό δυσκολεύει τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Αλλά όπως είπα και πριν όταν κάτι το αγαπάς βρίσκεις χρόνο παρόλο την καθημερινή κούραση και εξάντληση. Στις αρχές αντιμετώπισα δυσκολίες στο να θυμηθώ την τεχνική και γνώρισα πολλές απογοητεύσεις. Όμως στην συνέχεια, μέσα από την εξάσκηση κατάφερα να δουλεύω με σχετική ευκολία και ταχύτητα.

Τι αξεσουάρ δημιουργείς;
Προς το παρόν δημιουργώ βραχιόλια γυναικεία αλλά και αντρικά. Έχω προσδοκίες, Θεού θέλοντος, να καταφέρω να δημιουργήσω και άλλα αξεσουάρ.

Και με το macramé πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι;
Και στο macramé πάλι είμαι αυτοδίδακτη. Θυμάμαι την πρώτη μου επαφή σαν να ήταν εχθές. Επειδή μου άρεσε αυτή η τέχνη ανέκαθεν, θα ήταν πριν 18 χρόνια περίπου όπου αγόρασα ένα απλό βραχιόλι με σκοπό να μάθω πώς δημιουργείτε. Έκατσα λοιπόν σιγά σιγά και το ξέμπλεξα με σκοπό να μάθω. Κατάλαβα με ποιο τρόπο δημιουργείτε και αυτό αποτέλεσε την δική μου έναρξη στο να δημιουργώ με την τέχνη του macramé. Όπως καταλαβαίνετε το macramé το άρχισα πολύ πριν τον αργαλειό. Στην αρχή κάνοντας βραχιόλια, κολιέ και σκουλαρίκια σε συγγενείς και φίλους ως δώρα. Θυμάμαι ότι τα σχόλια τους ήταν πολύ ενθαρρυντικά αλλά όντας μικρή σε ηλικία δεν είχα σκεφτεί να εκθέτω τα αξεσουάρ μου προς πώληση. Τα τελευταία χρόνια όμως άρχισα να ασχολούμαι κάπως πιο επαγγελματικά και κατόπιν ενθάρρυνσης των συγγενών και φίλων αποφάσισα να τα εκθέτω προς πώληση.

Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία;
Κατά την άποψη μου το macramé είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο από τον αργαλειό. Μέσα από πολλούς κόμπους και ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο, πρέπει να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτό θέλει χρόνο και συγκέντρωση. Στις αρχές χρησιμοποιούσα διάφορα μοτίβα αλλάζοντας τα χρώματα αλλά μέσα από αρκετή εξάσκηση μπορώ πλέον να κατασκευάζω τα δικά μου σχέδια δημιουργώντας μοναδικά αξεσουάρ, για τον κάθε ένα ξεχωριστά. Είναι μεν κουραστικό και χρονοβόρο αλλά κάθε φορά που βλέπω το αποτέλεσμα η ικανοποίηση και η χαρά είναι μεγαλύτερη. Όμως αυτό που με ικανοποιεί και χαροποιεί αφάνταστα είναι η έκφραση χαράς στο πρόσωπο αυτού η αυτής που θα το αγοράσει. Πιστεύω αυτό είναι ένα συναίσθημα όλων όσων ασχολούνται με χειροτεχνίες και γενικά δημιουργίες καθώς αποτελεί μια αίσθηση αναγνώρισης και επιβεβαίωσης.

Πού μπορεί να τα βρει ο κόσμος;
Δεν έχω κάποιο κατάστημα που να έχω την δουλεία μου μαζεμένη προς πώληση. Το τελευταίο όμως ένα χρόνο (περίπου) δραστηριοποιούμε μέσω της σελίδας μου στο Facebook (Macramebycrystalla). Εκεί ανεβάζω φωτογραφίες από τα τελευταία αξεσουάρ που δημιουργώ από macramé και   αργαλειό. Αλλά μπορώ επίσης να κάνω βραχιόλια και μέσο παραγγελίας. Για παράδειγμα την τελευταία παραγγελία που τέλειωσα, μίλησα με την κοπέλα που ενδιαφερόταν συζητήσαμε το τί θα ήθελε όσο αφορά σχέδιο , χρώματα κλπ και της έφτιαξα ένα αξεσουάρ ποδιού. Επίσης στο Flying Away Art & Music Festival θα εγκαινιάσω και το καινούργιο μου λογότυπο, επωνυμία που είναι το “ Wild and Free “ Macrame & Loom jewelry .

Πώς αποφάσισες να συμμετέχεις στο Flying Away;
Γνώριζα για το Flying Away Art & Music Festival και κάθε χρόνο, όποτε μπορούσα, το επισκεπτόμουν. Θαύμαζα πάντα τους εκθέτες που διαφήμιζαν την μοναδική δουλεία τους τόσο όμορφα. Τον τελευταίο χρόνο όμως που άρχισα να δημιουργώ πιο περίπλοκα βραχιόλια macramé και αργαλειού, συγγενείς και φίλοι με παροτρύναν να λάβω μέρος και εγώ. Έχω λάβει μέρος σε 1-2 παζαράκια   που έγιναν στην Λεμεσό (πόλη που μένω) αλλά πρώτη μου φορά θα εκθέσω όλη την δουλεία μου και σε τόσο πολύ κόσμο. Και αυτό με αγχώνει αρκετά. Εδώ θα πρέπει να δώσω τα εύσημα & συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές και σε όλα τα παιδία που εργάζονται για να φέρουν εις πέρας το Flying Away Art & Music Festival. Φέτος που το ζώ από την μεριά του εκθέτη, είναι απίστευτη η προετοιμασία που χρειάζεται και πόσο σκληρά και επαγγελματικά δουλεύουν όλα τα παιδία έτσι ώστε να καταφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αξίζουν και πολλά συγχαρητήρια και στο ότι σαν διοργάνωση, δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να εκθέσουν την δουλεία τους. Είναι μοναδική ευκαιρία για όποιον θέλει να βγάλει προς τα έξω την δουλεία του. Φανταστείτε ότι ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τόσους καλλιτέχνες και τις δουλείες τους που δεν θα μπορούσε να το κάνει αν δεν ήταν το Flying Away Art & Music Festival. Φυσικά θα υπάρχουν και οι καταξιωμένοι Τραγουδιστές και συγκροτήματα, φαγητό, ποτό και άλλα. Νομίζω όποιος έρθει θα περάσει υπέροχα. 

Τι θα βρούμε στο δικό σου περίπτερο στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου;
Εκτός από το άγχος που θα πλανάτε γύρω μου, ελπίζω να βρείτε και ένα ωραίο και όμορφα διακοσμημένο   εκθεσιακό χώρο. Λοιπόν θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων βραχιολιών, γυναικεία κυρίως, σε macramé και αργαλειό. Κλείνοντας να μου επιτρέψεις να ευχαριστήσω το must.com.cy και εσένα για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για την δουλεία μου. Αξίζει πραγματικά έπαινος σε αυτούς που δίνουν την ευκαιρία σε μη γνωστούς καλλιτέχνες να μιλήσουν για την δουλεία τους και να διαφημιστούν. Και το must.com.cy είναι ένας από αυτούς. Σε ευχαριστώ και “ θα σε δω στο γήπεδο”.

 

 


Tags: flying away, αξεσοάρ, χειροποίητο