NEWS

Στο επίκεντρο τα κίνητρα του δράστη της απαγωγής, μετά το θρίλερ


Αίσιο τέλος είχε η πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα απαγωγή των δύο ανήλικων μαθητών, από το σχολείο τους στην Λάρνακα. Μετά από επτά ώρες εντατικών ερευνών της Αστυνομίας, εντοπίστηκε ο δράστης, ωστόσο μέχρι εκείνη τη στιγμή η χώρα ζούσε πρωτοφανής στιγμές, και τα πρώτα ερωτήματα δεν άργησαν ν’ αναδυθούν. Όπως για παράδειγμα το πώς κατάφερε να μπει στην αυλή του σχολείου ο δράστης και να προχωρήσει στην απαγωγή των δυο παιδιών, δίχως να γίνει αντιληπτός.

Οι πληροφορίες και τα γεγονότα όπως τα κάλυψε η «Κ», είχαν συνεχόμενη ροή με επίκεντρο έναν 35χρονο ο οποίος εισήλθε γύρω στις 7.34 το πρωί της Τρίτης, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Καμάρων, προσεγγίζοντας πέντε μαθητές ισχυριζόμενος πως είναι εκπαιδευτικός. Ο δράστης έχοντας δέσει με επίδεσμο το χέρι του, ζήτησε από τα πέντε παιδιά να τον βοηθήσουν να μεταφέρει ορισμένα βιβλία από το αυτοκίνητο του εντός του σχολείου, με τα δύο εξ αυτών να τον ακολουθούν. Όταν κτύπησε το πρώτο κουδούνι και έγινε καταμέτρηση των μαθητών, διαπιστώθηκε ότι ο Θεμιστοκλής Ντόγκλης και ο Φίλιππος Σταματάκης ηλικίας 11 ετών αμφότεροι, απουσίαζαν από την τάξη τους. Όταν η διεύθυνση του σχολείου διαπίστωσε περί τίνος πρόκειται, ειδοποίησε καθυστερημένα την Αστυνομία. Οι πληροφορίες αναφέρουν μια καθυστέρηση της τάξης των 45 λεπτών, αλλά αυτό θα διαφανεί και από τις έρευνες που θα γίνουν. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν άμεσα στο σημείο και άρχισαν αμέσως να χτενίζουν την περιοχή. Ελικόπτερα κινητοποιήθηκαν περιμετρικά της περιοχής του σχολείου, ενώ ακόμη και συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, πραγματοποιούσαν περιπολίες για εντοπισμό των ανήλικων.

Κινητοποίηση αρχών και κόσμου

Επικεφαλής της επιχείρησης για εντοπισμό των ανηλίκων τέθηκε ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας, κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου. Στο σχολείο έσπευσαν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας, Ιωνάς Νικολάου και Κώστας Χαμπιαούρης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου τόνιζε από την αρχή πως είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για εντοπισμό των ανηλίκων αλλά και ότι είχε ζητηθεί βοήθεια από το εξωτερικό.

Την ίδια ώρα οι εκκλήσεις της Αστυνομίας και των υπουργών, προς του πολίτες, να επικοινωνήσουν σε περίπτωση που γνωρίζουν το οτιδήποτε για την υπόθεση, αλλά και η περιγραφή του δράστη, έπιασε τόπο. Μετά από μερικές ώρες, πολίτης επικοινώνησε με την Αστυνομία αναφέροντας πως ο ύποπτος πιθανώς να διαμένει σε πολυκατοικία πίσω από το σχολείο. Η εν λόγω πληροφορία τελικά αποδείχθηκε ορθή, αφού ο δράστης εντοπίστηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Τύρναβου. Ο ύποπτος 35χρονος συνελήφθη και οι δύο ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

 Ο πολίτης που έδωσε την πληροφορία στην Αστυνομία για σύλληψη του δράστη, ανέφερε στην «Κ»: «Αναγνώρισα τον δράστη από την περιγραφή της Αστυνομίας. Έμενε στο διπλανό διαμέρισμα, στον 1ο όροφο. Μου κίνησε την υποψία ότι το αυτοκίνητο του δράστη δεν είχε πινακίδες, και σήμερα είχε».

«Τα παιδιά φαινόντουσαν σαν ναρκωμένα, σε κακή κατάσταση», συμπλήρωσε.

Τα κίνητρα του δράστη

Το γεγονός ότι τα παιδιά ήταν ναρκωμένα, εγείρει με τη σειρά του ερωτήματα εφόσον όπως είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης, κίνητρο του απαγωγέα ήταν τα λύτρα. Αν τελικά τα παιδιά ήταν ναρκωμένα και με ποιο τρόπο, είναι κάτι που αναμένεται να διαφανεί μετά από σχετικές εξετάσεις.

Οι οποίες, όπως ειπώθηκε από αρμόδιες πηγές στην «Κ» πρέπει να γίνουν στο Μακάριο Νοσοκομείο στη Λευκωσία.

Επίσης ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οκτώ ώρες μετά την απαγωγή, ο απαγωγέας δεν είχε επικοινωνήσει με τους γονείς για λύτρα, την ώρα που έχει αναφερθεί ότι το κίνητρο του, ήταν τα λύτρα. Κατά δεύτερον το ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δράστης άνοιξε ο ίδιος την πόρτα στους αστυνομικούς στο διαμέρισμα, και εκείνοι βρήκαν εν συνεχεία τα παιδιά στο χώρο, σαν μην είχε ιδέα την αναστάτωση που είχε προκληθεί ανά το Παγκύπριο από τις ενέργειές του.

Συγχαρητήρια Αναστασιάδη-Αστυνομίας

Μετά την επιτυχή εξεύρεση των δύο παιδιών από την Αστυνομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη όπου και βρίσκεται, μέσω ανάρτησης του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε τα συγχαρητήρια στην Αστυνομία Κύπρου και «σε όλες τις Αρχές της Δημοκρατίας, για την τιτάνια επιχείρηση αλλά και σε όλους τους πολίτες που με πληροφορίες συνέβαλαν στον εντοπισμό των δύο ανηλίκων», όπως τόνισε.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολίτες για την ευαισθησία που έδειξαν από την πρώτη στιγμή και για τη βοήθεια που πρόσφεραν στην Αστυνομία. Ο καθένας συνέβαλε με τον τρόπο του, ούτως ώστε να έχουμε αίσιο τέλος στην περιπέτεια των δύο παιδιών και να οδηγηθούμε στη σύλληψη του υπόπτου», ανακοίνωσε η Αστυνομία Κύπρου μετά την σύλληψη του δράστη.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy


Tags: απαγωγή, μαθητές, σύλληψη, δράστης

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)