ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

O Ηλίας Ανδρέου είναι... ''Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων''

Νάκης Αντωνίου


Η θεατρική ομάδα dell’arte ProjeKt παρουσιάζει την κωμωδία του Καρλο Γκολντονι «Υπηρέτης Δυο Αφεντάδων» σε σκηνοθεσία Άδωνι Φλωρίδη και Μουσικη Κώστα Κακογιάννη, στα πλαίσια του Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2018. Με αφορμή αυτό, γνωρίζουμε τον ίδιο τον ''υπηρέτη'', δηλαδή τον Ηλία Ανδρέου, αλλά και το έργο, μέσα από 7 απλές ερωτήσεις. 

Στα 25 σου, το βιογραφικό σου περιλαμβάνει Επίδαυρο! Μίλησε μας για την εμπειρία αυτή.
Ο «πήχης» όπως τoν αποκαλώ, ο προορισμός, το όνειρο, η επιθυμία κάθε ηθοποιού, η Επίδαυρος. Ήρθε πολύ σύντομα στην καλλιτεχνική μου πορεία, μόλις 24 ετών,όπου έλαβα μέρος στην παραγωγή του ΘΟΚ ''Πέρσες'' του Αισχύλου. Μαζί με καταξιωμένους και νεότερους ηθοποιούς ταξιδέψαμε στο Αργολικό θέατρο, για να παρουσιάσουμε μια πρωτοπόρα και αξέχαστη δουλειά. Η εμπειρία μοναδική, απερίγραπτη. Δεν συνοδεύεται με λόγια. Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα που ένιωσα, παρά μόνο την ικανοποίηση από το όρθιο χειροκρότημα πολλών χιλιάδων θεατών. Η Επίδαυρος ήταν προορισμός, τώρα πια το έναυσμα να συνεχίσω και φυσικά μια όμορφη ανάμνηση.

Αλήθεια, πότε αποφάσισες πως θέλεις να γίνεις ηθοποιός;
Όταν ο τότε πεντάχρονος Ηλίας είδε για πρώτη φορά θέατρο στη ζωή του. Είδε την παράσταση πεντάμορφη και το τέρας, που την θυμάται μέχρι και σήμερα. Τον στιγμάτισε η σκηνή με το τέρας που γίνεται άνθρωπος. Να γεμίζει η σκηνή από καπνούς και μέσα από τους καπνούς το τέρας να εξαφανίζεται για μερικά δευτερόλεπτα και να εμφανίζεται άνθρωπος. Μαγεία! Φυσικά χάθηκε η μαγεία όταν πήγε σπίτι και διηγήθηκε στη μητέρα του τι έγινε. Εκεί εμφανίζεται ο κατά 5 χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, για να του πει «φορούσε μάσκα». Ο τότε πεντάχρονος εαυτός μου αποφασίζει ότι θέλει να μάθει πως γίνεται αυτή η μαγεία. Η όλη διαδικασία. Δεκαπέντε χρόνια μετά άρχισα να φοιτώ στην δραματική σχολή. Τώρα είμαι αυτός που καλείται να προσφέρει την μαγεία του θεάτρου στα παιδιά, στους ενήλικες, σε όλους.

Ξεκίνησες στο θέατρο σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την αποφοίτηση σου. Πιστεύεις, γενικότερα, η Κύπρος δίνει ευκαιρίες σε νέους ηθοποιούς;
Η Κύπρος μας πρέπει να δίνει ευκαιρίες στους νέους. Και αν δεν δοθεί η ευκαιρία μην απογοητευτείς. Μπορείς να την δημιουργήσεις μόνος. Αρκεί να να το πιστέψεις. Γιατί είμαστε το αύριο του τόπου μας, με βάση πάντα τους παλιούς που θα μας δείξουν τον τρόπο και τον δρόμο για να συνεχίσουμε, να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε το έργο τους. Μόνο το χθες θα διδάξει το σήμερα, για να γίνει καλύτερο το αύριο.

Ο «Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων» πώς προέκυψε;
«Ο υπηρέτης μας» όπως τον αποκαλούμε, γεννήθηκε σαν σκέψη, με αφορμή να παρουσιάσουμε στο κοινό μια καινούργια εκδοχή ενός κλασικού αλλά διαχρονικού έργου. Να μεταφέρουμε τον θεατή σε μια άλλη εποχή-όπως εμείς την έχουμε φανταστεί-και να ξεχάσει για λίγο την ρουτίνα και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Και φυσικά να γελάσει με τους υπερβολικούς χαρακτήρες με τα σοβαρά-για εκείνους- προβλήματα που τους βασανίζουν.

Ο δικός σου ο ρόλος ποιος θα είναι;
Ο ρόλος μου είναι αυτός του Τρουφαντινο, του πάντα πεινασμένου αλλά γεμάτου ενέργεια υπηρέτη, που στην ανάγκη του για φαϊ και επιβίωση, δράττεται την ευκαιρία να γίνει κρυφά υπηρέτης σε δυο αφέντες! Χωρίς να ξέρει την σχέση μεταξύ των δυο αφεντάδων του τρέχει πάνω κάτω στην Βενετία να μην αποκαλυφθεί, δημιουργώντας με τις γκαφες του προβλήματα σε όλους τους χαρακτήρες του έργου. Για να δούμε θα έχει αίσιο τέλος ο υπηρέτης μας;

Τι σου δίνει εσένα αυτό το έργο; 
Μεσα από το συγκεκριμένο έργο πήρα πολλά μηνύματα για τη ζωή. Πώς μπορεί να αλλάξουν οι καταστάσεις σε έναν άνθρωπο από τη μια στιγμή στην άλλη , πως μπορείς να βρεις τα θετικά της ζωής μέσα σε όλα τα προβλήματα που την περικλείουν. Πως για τον κάθε ένα από μας, η ευτυχία ορίζεται διαφορετικά. Το σημαντικότερο από όλα ομως είναι πως ο χρόνος ύπαρξης μας είναι τόσο μικρός, που πρέπει να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή. Άλλωστε τι θα μείνει στη ζωή μας; Μόνο ωραιες στιγμές!

Στην τελική, γιατί να έρθω να το δω;
Οι λόγοι πολλοί και εύστοχοι. Μερικοί από αυτούς είναι, Μια υπέροχη ομάδα συντελεστών που σας υπόσχεται άφθονο γέλιο. Μια παράσταση για όλες τις ηλικιες, μια ευχάριστη φαρσοκωμωδία με εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά, με ζωντανή μουσική και τραγούδια, που ο θεατής θα την απολαύσει και θα ξεχαστεί από την καθημερινότητα. Σας περιμένουμε με ανυπομονησία!

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
2&3 Οκτωβρίου στο Δημοτικό θέατρο Στροβόλου, Λευκωσια
4 Οκτωβρίου στο Μαρκιδειο Θέατρο, Πάφος
5 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας
8&9 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριαλτο, Λεμεσός

Για πληροφορίες, μπείτε εδώ


Tags: υπηρέτης δύο αφεντάδων, θέατρο