ΑΣΤΡΑ

Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του έρωτα


«Έρωτα ανίκητε στη μάχη» έγραφε στο χορικό της Αντιγόνης ο Σοφοκλής… Και τη διαχρονικότητα του έρωτα δεν μας την απέδειξε ο Jean Anouille που διασκεύασε την τραγωδία της Αντιγόνης, ούτε η Αλίκη που τρώει το χαστούκι από τον Δημήτρη.

Ο έρωτας είναι τελικά από μόνος του διαχρονικός και αθάνατος… Γεννιέται από το χάος για να γεννήσει τον άνθρωπο και να γεννηθεί μέσα από αυτόν, σε ένα αέναο κύκλο που έχει κέντρο τον άνθρωπο, περιστρέφεται γύρω από αυτόν και τελικά καταλήγει να γίνει ένα με αυτόν…

Ο έρωτας όπως και η ζωή δεν έχουν σαφή απόδοση σε κανένα λεξικό, αφού δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την έννοιά τους , αλλά να τους νιώσουμε, να τους ψηλαφίσουμε μέσα από τα αποτελέσματά τους στην ύπαρξη μας…

Θα προσπαθήσουμε να εντρυφήσουμε στο μυστήριο του έρωτα και κατ’ επέκταση της ζωής, μέσα από μια προσέγγιση, ένα διανοητικό χάδι που μπορεί να απομυθοποιήσει τον ίδιο τον έρωτα ή να τον ανεβάσει δεκατρείς θέσεις από τον δέκατο-τρίτο θεό, στον πρώτο. Εσείς αποφασίζετε!

Υπάρχουν ορισμένες αλήθειες, τόσο απλές και αυτονόητες, που ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, αντί να λειτουργούν σαν βάση συνεννόησης, οδηγούν συχνά στην παρεξήγηση.

Δεν αρκεί να είναι μια αλήθεια ένα κοινά αποδεκτό μυστικό, δεν φτάνει να την δεχτούμε έτσι που φαίνεται, πρέπει να την εντοπίσουμε:
Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι ακόμα και στην Άγνοια υπάρχει μια δόση αλήθειας, ίσως να βρούμε κάποτε τη χρυσή τομή και να αναγνωρίσουμε επιτέλους ότι δεν είναι πάντα τα φαινόμενα αυτά που απατούν, αλλά ίσως η έλλειψη υποψίας απάτης ή και αυτή ακόμα η ίδια η απάτη.

Ο ισχυρισμός ότι άντρες και γυναίκες ανήκουν στο ίδιος είδος είναι σωστός. Αυτό ίσως να είναι και το μοναδικό τους κοινό στοιχείο!
Οι Άλαν και Μπάρμπαρα Πιξ - οι σημαντικότεροι σύγχρονοι ψυχαναλυτές ερευνητές - αναλύουν στο τους βιβλίο «Γιατί οι άντρες δεν ακούνε τις τους λες, και οι γυναίκες δεν ξέρουν να παρκάρουν», την διαφορετικότητα των φύλων, δίνοντας με ένα απλό όσο και γλαφυρό τρόπο επαναστατικές απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το ανθρώπινο είδος ίσως να είχε εξαφανιστεί εάν ο τρόπος εξέλιξης των φύλων δεν ήταν διαφορετικός: «Εξέλιξη σημαίνει προσαρμογή στο περιβάλλον και στις βιολογικές ανάγκες». Αυτό ακριβώς έγινε και πριν από εκατομμύρια χρόνια: Ο άντρας ειδικεύτηκε στο κυνήγι, η γυναίκα στην μαγειρική.
Αυτός ο καταμερισμός της εργασίας δεν ήταν ούτε θέμα επιλογής, ούτε τυχαίο γεγονός. Ήταν ζωτική ανάγκη!

Πρώτο δείγμα γραφής του νόμου της προσαρμογής και πρώτη οφθαλμοφανής διάφορα είναι το ανδρικό σώμα, το οποίο υπερτερεί του γυναικείου σε όγκο και δύναμη. Είναι λογικό και φυσιολογικό να είχαμε παράλληλα και μια διαφορετική εξέλιξη του εγκεφάλου.

Σε αντίθεση με το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του 60, το οποίο πρέσβευε ότι η διαφορετικότητα των φύλων οφείλεται σε κοινωνικοπολιτικές επιρροές (συστήματα διακυβέρνησης, εξουσίας, θρησκείας, αγωγής και παιδαγωγικής - στο σύνολό τους αντρικοί μηχανισμοί εξάρτησης), υποστηρίζει η σημερινή επιστήμη ότι μόνο η βιολογική μας κληρονομιά είναι υπεύθυνη γι’ αυτήν την διαφορετικότητα.
Οι πράξεις μας, οι απόψεις μας, οι συνήθειες, τα γούστα και τα πιστεύω μας, καθορίζονται από βιολογικούς κανόνες, εξαρτώνται από ορμονικές επιρροές και από ειδικές -καλωδιακές διασυνδέσεις- του εγκεφάλου. Η επιστημονική έρευνα από τη δεκαετία του ‘90 και μετά, αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος γεννιέται εφοδιασμένος με ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό πρόγραμμα (software), που υπαγορεύεται σχεδόν αποκλειστικά από τις ορμόνες.


Tags: myastro, ζώδια, έρωτας, αγάπη, οικογένεια, άντρας, γυναίκα

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)