ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Ποιος royal σκέφτεται να παραιτηθεί από τον θρόνο;

Οι σκέψεις του γυρίζουν γύρω από την ιδέα να παραχωρήσει τον θρόνο στον γιο του.

Μαρία Καραμάνου

Η πρόσφατη απόφαση της Margrethe να παραιτηθεί από τον θρόνο της Δανίας σηματοδότησε μια ιστορική στιγμή για τη δανέζικη μοναρχία, με την αγαπημένη της Mary να αναλαμβάνει πλέον τον ρόλο της βασίλισσας και τον γιο της Margrethe, τον Frederik, να γίνεται ο νέος βασιλιάς. Αυτό το σημαντικό γεγονός φαίνεται πως έχει εμπνεύσει και άλλους μονάρχες, καθώς ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος, ανακοίνωσε πρόσφατα τις δικές του προθέσεις για παραίτηση.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην Βελγική La Libre, ο Ερρίκος εξέφρασε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τα καθήκοντα του, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει την ακριβή στιγμή. Ο διάδοχός του, ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας Guillaume, προετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία του Λουξεμβούργου. Η παραίτηση του Ερρίκου έρχεται μετά από σχεδιασμό και οικογενειακές συζητήσεις, κάτι που ο ίδιος θεωρεί σημαντικό για το να δοθεί στους νέους μια προοπτική.

«Τα σχέδια υπάρχουν, θα συμβεί», είπε ο Ερρίκος, στον απόηχο των γενεθλίων του στις 16 Απριλίου, όπου γιόρτασε τα 69 του χρόνια. Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και συζητήσεις στα κύκλα της μοναρχίας, καθώς η αποχώρηση ενός Μέγα Δούκα είναι πάντα ένα σημαντικό γεγονός. 

Στο ερώτημα, ωστόσο, για την ακριβή ημερομηνία της παραίτησης ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου δήλωσε, «Ξέρω πότε θα συμβεί, αλλά δεν θα σας το ανακοινώσω». Ενώ συμπλήρωσε, «Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Αλλά δεν μπορούσα να επιλέξω το πεπρωμένο μου». 

Η οικογένεια του μέγα δούκα Henri του Λουξεμβούργου είναι ενδεικτική της βαθιάς ιστορίας και της πλούσιας παράδοσης που χαρακτηρίζει τη μοναρχία στο Λουξεμβούργο. Από το 2020, όταν διαδέχτηκε τον πατέρα του, Ιωάννη, που παραιτήθηκε σε ηλικία 79 ετών, ο Ερρίκος ανέλαβε τον θρόνο συνεχίζοντας μια παράδοση η οποία είδε και τη γιαγιά του, τη μεγάλη δούκισσα Charlotte, να αποχωρεί από τα καθήκοντά της το 1964.

Μαζί με τη σύζυγό του, τη μεγάλη δούκισσα Maria Teresa, ο Ερρίκος έχει αποκτήσει πέντε παιδιά: τον πρίγκιπα Guillaume, τον πρίγκιπα Felix, τον πρίγκιπα Louis, την πριγκίπισσα Alexandra και τον πρίγκιπα Sebastien, ενώ έχει και επτά εγγόνια. Ο διάδοχος, πρίγκιπας Guillaume, 42 ετών, έχει δύο γιους με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Stephanie: τον διάδοχο πρίγκιπα Charles, 3 ετών, και τον 1 έτους François.

Η παράδοση της παραίτησης από τον θρόνο στο Λουξεμβούργο, που έχει γίνει κάτι σαν ανεπίσημη κανονικότητα, υπογραμμίζει την προθυμία της βασιλικής οικογένειας να ανανεώνει την ηγεσία της και να παραχωρεί τον χώρο σε νεότερες γενιές. Η ικανότητα αυτή για ανανέωση και προσαρμογή είναι κεντρικό στοιχείο που διατηρεί τη δυναμική και τη σχετικότητα της μοναρχίας στον σύγχρονο κόσμο. 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση