Σίγουρα κάπου, κάπως, κάποτε, αν είστε λάτρεις της κρεατοφαγίας, έχετε γευθεί το τέλειο steak που ξετρέλανε τον ουρανίσκο σας.
Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει και ίσως ψάχνετε ή οργανώνετε την τέλεια μέρα για εσάς και το έτερον ήμισυ.
Αν στα πλάνα σας είναι η ιδέα ενός ρομαντικού δείπνου, υπάρχουν νόστιμα πιάτα που δεν θέλουν πολύ κόπο ή ιδιαίτερο τρόπο για να γίνουν. Μια ιδανική επιλογή είναι και τα steaks, που κατά την άποψή μας είναι μια εντυπωσιακή, γευστική και σχετικά εύκολη επιλογή για ένα δείπνο αυτού του τύπου.
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η προετοιμασία ενός οποιουδήποτε κρέατος ή μπριζόλας -αν θέλει κανείς να την ευχαριστηθεί- δεν είναι δουλειά που γίνεται τσακ μπαμ. Από την άλλη, δεν χρειάζεται να έχουμε όλοι στο σπίτι μας επαγγελματικά σκεύη για να φτιάξουμε κάτι καλό.
Παρακάτω αγαπημένοι σεφ μάς προτείνουν τα δικά τους tips για να φτιάξετε το τέλειο steak, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πάντα άψογα ψημένο και ζουμερό, κάνοντας το δείπνο σας πραγματικά αξέχαστο!
Το πρώτο μυστικό έρχεται από τον executive chef των εστιατορίων Vino Cultura και Ῥοῦς, Ανδρέα Γιαγκουλά. Ο Ανδρέας λέει πως το καλό steak θέλει ψηλή φωτιά στην αρχή, είτε αυτό είναι σε ένα cast iron τηγάνι είτε στη σχάρα, ούτως ώστε να καραμελώσει και να κάνει ωραία κρούστα η οποία θα δώσει τη σωστή γεύση. Σ’ αυτούς που θα το δοκιμάσουν για πρώτη φορά συνιστά να χρησιμοποιήσουν θερμόμετρο.
Το σημαντικό κομμάτι που πρέπει να προσέξετε για ένα τέλειο steak, λέει ο chef και ιδιοκτήτης του Street food Hooligans, Τίμος Ζαχαράτος, είναι το μέρος του βοδινού που θα πάρετε. Η ξήρανση είναι αναγκαία, καθώς μια υγρή εξωτερικά μπριζόλα «παλεύει» για να δημιουργήσει την εξωτερική της κρούστα και έτσι πιθανώς να ενσωματώσει κάποιες ανεπιθύμητες μυρωδιές που θυμίζουν βραστό κρέας. Ιδανικό κομμάτι είναι το ribeye, η καρδιά της σπαλομπριζόλας.
Ο γνωστός chef και restaurant consultant, Βαγγέλης Μωραΐτης, λέει πως ποτέ δεν ψήνουμε το steak απευθείας από το ψυγείο και ποτέ δεν το τρώμε απευθείας μετά το ψήσιμο. Πάντα το απολαμβάνουμε σχεδόν χλιαρό.
Ο chef Χαράλαμπος Κοτσώνης, ο οποίος είναι λάτρης των steaks, λέει ότι ιδανικά, πέρα από την καλή ποιότητα του κρέατος, χρειάζεται και καλό searing που λένε στη γλώσσα των σεφ. Δηλαδή, χρησιμοποιούμε ένα καυτό τηγάνι και ψήνουμε την κάθε πλευρά του steak για 2-3 λεπτά για να σφραγίσουμε μέσα στο κρέας τους χυμούς του και την υγρασία του. Έτσι, επιτυγχάνουμε ταυτόχρονα να καραμελώσουμε το κρέας, δίνοντάς του μια ιδιαίτερη γλυκιά επίγευση. Επίσης, όσο μπορούμε όταν μαρινάρουμε ένα στέκι, να αποφεύγουμε να βάζουμε αλάτι πριν το ψήσιμο, γιατί το αλάτι αφυδατώνει το κρέας και κάνει το steak μας στεγνό.
Ο chef Βασίλης Κουτουρούσιης από το εστιατόριο Πειραγμένα και chef de cuisine του ξενοδοχείου Σεμέλη στη Λευκωσία, λέει πως πρέπει πάντα να ψήνουμε το κρέας μας όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να το αλείφουμε με βούτυρο, δίνοντάς του περισσότερη νοστιμιά.
Πηγή: Wiz-guide