Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρμόδιοι που ιχνηλατούν επαφές των κρουσμάτων που ανήκουν σε αλυσίδες μετάδοσης κυρίως στη Λάρνακα, με στόχο να προλάβουν τα χειρότερα. Οι ανησυχίες έγκεινται κυρίως στην επέκταση των αλυσίδων που μέρα με την ημέρα ολοένα και ενισχύονται κι όχι στον αριθμό των κρουσμάτων που προκύπτουν. Μέχρι στιγμής οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού στην πόλη έφθασαν τις πέντε ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων σε ότι αφορά στo cluster της νοσηλεύτριας έχει διπλασιαστεί.
Μάλιστα, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται κρίνεται από τους ειδικούς πιο ανησυχητική σε σύγκριση με την αναζωπύρωση που είχε προκύψει στην περίπτωση της Λεμεσού. Κι αυτό καθώς όπως εξηγεί στην «Κ» το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, στη Λεμεσό υπήρξε αναζωπύρωση με εισαγόμενα περιστατικά ενώ στη Λάρνακα τα πλείστα περιστατικά αφορούν εγχώρια μετάδοση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πιθανότατα δημιουργούνται παρακλάδια του ιού. «Εάν τα κρούσματα δεν εντοπίζονταν έγκαιρα η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει», αναφέρει ο Δρ Καραγιάννης ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του και σε ότι αφορά το cluster της νοσηλεύτριας από το Τμήμα Ενδοσκοπήσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν τόσα clusters στη Λάρνακα που έχουν ένα αριθμό κρουσμάτων ο οποίος δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω αλυσίδες εάν δεν εντοπίσουμε κι άλλα πιθανά κρούσματα έγκαιρα. Ελπίζω ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί να αποδώσουν», τονίζει ο Δρ Καραγιάννης.
Φόβοι για αλυσίδες μετάδοσης σε άλλες επαρχίες
Από την πλευρά του το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, εξέφρασε στην «Κ» την ανησυχία του ότι παρόμοια εικόνα με αυτή της Λάρνακας πιθανότατα να παρατηρηθεί και σε άλλες επαρχίες. Ο ίδιος θεωρεί ότι τις επόμενες ημέρες πιθανόν να παρουσιαστούν αλυσίδες μετάδοσης να επεκταθούν όχι μόνο στην Λάρνακα αλλά και σε άλλες πόλεις της Κύπρου καθώς αρκετά άτομα που διαμένουν στην πόλη μετακινούνται σε άλλες επαρχίες όπως η Λευκωσία και Λεμεσός για εργασιακούς και άλλους λόγους. Μάλιστα, ο κ. Τσιούτης κρούει τον κώδωνα τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά εύκολο η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη.
Η τήρηση των μέτρων εκ μέρους των πολιτών, οι εκτεταμένες δειγματοληψίες, αλλά και η συνεχής εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, οι αυστηροί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και υποστατικά αλλά και η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων θεωρούνται όπως σημειώνει ο κ. Τσιούτης, τα «όπλα» για να προληφθούν τα χειρότερα. Πάντως σε σχέση με το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων που έχουν ληφθεί στη Λάρνακα και σε άλλες επαρχίες, μέχρι στιγμής δεν κρίνεται απαραίτητο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου απηύθυνε έκκληση προς όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο ίδιος ανέφερε ότι όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχει εφησυχασμός, «παρατηρούμε όμως και είναι καλό να βλέπουμε το κακό παράδειγμα των άλλων χωρών, πόσο έχει προχωρήσει η πανδημία. Εάν δεν πάρουμε κι εμείς τα μέτρα μας κι αν δεν προσέξουμε περισσότερο, τότε θα ακολουθήσουμε κι εμείς το παράδειγμα των άλλων χωρών».
Κρίσιμη σύσκεψη για το ποδόσφαιρο
Στο μεταξύ το πρωί της Παρασκευής (25/9) θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην ηγεσία της ΚΟΠ και τον Υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε ότι αφορά στη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νέα Σαλαμίνα και Εθνικό Άχνας. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν προμηνύεται ζήτημα διακοπής του πρωταθλήματος.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (24/9) στο Υπουργείο Υγείας τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα του υγειονομικού πρωτόκολλου καθώς φαίνεται ότι εντοπίζονται αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή του.
Πηγή: Η Καθημερινή