ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Μακρυμάνικο bodycon φόρεμα και μποτάκια
 

Βαρεθήκατε τα έπιπλά σας; Κι όμως, δεν χρειάζεται να τα πετάξετε!

Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι μάρτυρες της στροφής που γίνεται προς την βιωσιμότητα.

Είναι ξεκάθαρο πως σήμερα οι μεγαλύτεροι σχεδιαστές μόδας έχουν στόχο να εκφράσουν την οικολογική τους συνείδηση και την ανησυχία τους για το μέλλον του πλανήτη. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα, τα μεγαλύτερα brands μας λανσάρουν δημιουργίες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Την ίδια μάλιστα στιγμή, το μήνυμα “να μην πετάμε τα ρούχα μας, αλλά να τα φοράμε ξανά και ξανά” προβάλλεται συνεχώς μέσα από τα κορυφαία red carpets του πλανήτη. Το sustainability βέβαια, δεν αφορά μόνο τον κόσμο της μόδας, αλλά όλες τις πτυχές της ζωής μας - ακόμη και την διακόσμηση.

Μια τάση της διακόσμησης, η οποία έχει κερδίσει πολλούς υποστηριχτές τα τελευταία είναι η αναπαλαίωση επίπλων. Η vintage, λοιπόν, λογική έχει εισχωρήσει για τα καλά τόσο στα ρούχα, τα μαλλιά, το μακιγιάζ, όσο και στην διακόσμηση.

Σήμερα, μπορείς εύκολα και κυρίως οικονομικά να δώσεις μια τελείως διαφορετική όψη στα έπιπλά σου. Ναι, αν δεν έχεις τον απαραίτητο προϋπολογισμό για να αγοράσεις τα έπιπλα των ονείρων σου ή απλώς επιθυμείς να κάνεις μια αλλαγή χωρίς να πετάξεις τα προηγούμενα, υπάρχει λύση και ακούει στο όνομα συντήρηση!


Photo by Pim Chu on Unsplash

Για να είμαστε όμως πιο έγκυροι, εμείς ψάξαμε και βρήκαμε έναν ειδικό στην συντήρηση επίπλων, ο οποίος μας μίλησε για την δουλειά του και μας έδωσε μερικά tips που όλοι χρειαζόμαστε. Ο λόγος για τον κύριο Σώτο Φιλίππου, ο οποίος διατηρεί το εργαστήριό του στην Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά αναλαμβάνει δουλειές παγκύπρια.

Τον συναντήσαμε ένα απόγευμα Σαββάτου, λίγο πριν πάει σε ακολουθία εσπερινού μαζί με την σύζυγό του ή όπως την αποκαλεί το στήριγμά του, Τάσα. Αρχικά μας ξενάγησε στο εργαστήριό του, μας μίλησε για την δουλειά του και κυρίως φρόντισε να μας κάνει κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι για τον πλανήτη μας να μην πετάμε τόσο εύκολα τα πράγματά μας. Αυτό μάλιστα που μας έκανε εντύπωση, είναι οι εικόνες που είχε εκτυπωμένες στον τοίχο του εργαστηρίου τους - στις οποίες με περηφάνια μας έδειξε έναν καναπέ ηλικίας 100 ετών... τον οποίο πρόσφατα έκανε αγνώριστο! Απροσπέραστη βέβαια δεν μπορούμε να αφήσουμε την ενέργειά του... και τα δύο μεγάλα του πάθη: τις ρακέτες και την χειμερινή κολύμβηση.

Ας δούμε όμως, τι μας είπε σχετικά με την συντήρηση και την αναπαλαίωση επίπλων.

 

Η αγάπη σου για την επιπλοποιία δεν είναι κάτι άγνωστο για εμένα. Πες μας όμως, πώς ξεκίνησαν όλα;
Από 12 χρονών ασχολούμαι με την ταπετσαρία και συνεχίζω μέχρι σήμερα, στα 68 μου. Ως ταπετσάρης -όπως συνηθίζουμε να το λέμε στα κυπριακά- ξεκίνησα μόλις βγήκα από το ∆ηµοτικό στο Βαρώσι. Αν και τότε εγώ ήθελα να πάω να δουλέψω με τον πατέρα μου που είχε καφενείο, η μητέρα μου επέμενε να ακολουθήσω τα χνάρια του θείου μου, που ήταν ταπετσάρης. Μετά την εισβολή άνοιξα το δικό µου εργαστήρι στη ∆ερύνεια, στο οποίο παραμένω µέχρι σήμερα.

Ποια είναι η διαδικασία για να “ανανεώσει” κάποιος τα έπιπλά του;
Να πάρει απλώς την απόφαση και να διαλέξει το ύφασμα που επιθυμεί.

Τι είναι για εσένα τα έπιπλα;
Θα σας φανεί κάπως περίεργο, αλλά προσωπικά το πιστεύω. Το κάθε έπιπλο έχει την δική του προσωπικότητα, έχει κάτι να μας πει και εγώ φροντίζω να το ''ακούω''. Για εμένα, δεν είναι σωστό να τα πετάς με την πρώτη ευκαιρία. Είμαι υπέρ της βιωσιμότητας και ελπίζω, κάποια στιγμή, να σκέφτονται όλοι σαν και εμένα. 

Με την βοήθεια του κύριου Σώτου, αλλά και του διαδικτύου, βρήκαμε 4 tips που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα έπιπλά σας σαν καινούργια.


Photo by Katarzyna Grabowska on Unsplash

  •  Σημάδια νερού: Αν εντοπίσετε σημάδια νερού στο ξύλο, τρίψτε το σημείο με ένα καρύδι κομμένο στη μέση.

  • Αλλαγή υφάσματος: Αν έχετε βαρεθεί τον καναπέ σας, μπορείτε εύκολα να τον αλλάξετε, με ωραία ριχτάρια. Αν πάλι η επιλογή αυτή δεν είναι του γούστου σας, τότε μπορείτε να αντικαταστήσετε ολόκληρο το ύφασμα του σαλονιού σας και να μην ανησυχείτε πλέον για το παλιό λερωμένο κάλυμμα.

  • Ανανεώστε την επιφάνεια ενός επίπλου: Η αλήθεια είναι πως το βερνίκι και γενικότερα η επιφάνεια των επίπλων φθείρεται με τον καιρό, γι’ αυτό και δεν είναι κακή ιδέα να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε το βερνίκι και να εφαρμόσετε νέο φινίρισμα.

  • Συρτάρια που δεν ανοίγουν: Αν τα συρτάρια σας αντιμετωπίζουν προβλήματα, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να το διορθώσετε μέσα σε λίγα λεπτά: Αρχικά, εφαρμόστε λίγη παραφίνη (ή κάποιο λιπαντικό σπρέι) στα σημεία επαφής του συρταριού, ώστε να γλιστρά πιο ομαλά. Επιπλέον, μπορείτε να κολλήσετε στο κάτω μέρος, εκεί δηλαδή που ακουμπά το συρτάρι (σε επιφάνεια ή στις ειδικές «ράμπες» του επίπλου), ταινίες νάιλον που θα βρείτε σε ξυλουργικά καταστήματα, αφού πρώτα καθαρίσετε την επιφάνεια για να μην μείνει σκόνη ή άλλα σωματίδια που θα εμποδίζουν την κολλητική ουσία. Η επιφάνεια του νάιλον θα βοηθήσει το συρτάρι να «ρολάρει» άνετα.

DECO: Τελευταία Ενημέρωση