ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Κύπρος: Γιατί αλλάζουν τα συμπτώματα όσων νοσούν με Covid-19;

Τι ανέφεραν τα μέλης της ΣΕΕ, Πέτρος Καραγιάννης και Ζωή-Δωροθέα Πανά

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η αύξηση των θετικών περιστατικών και η μερική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας με την ταυτόχρονη αύξηση των νοσηλειών ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας να επαναφέρει τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους. Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα αλλαγή στην ένταση αλλά και τη γενικότερη συμπτωματολογία με όσους έχουν μολυνθεί να εκφράζουν απορίες επί του θέματος.

Η «Καθημερινή» επικοινώνησε με δύο από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας Δρ Πέτρο Καραγιάννη και την Ειδική Παιδίατρο και Λέκτορα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά θέτοντας τους ερωτήματα όπως το εάν πράγματι υπάρχει διαφορά στη συμπτωματολογία αλλά και την ένταση με την οποία εκδηλώνονται, πού οφείλεται αυτό το γεγονός καθώς και σε ποιο βαθμό ανησυχεί τους ειδικούς.

Τι συμπτώματα έχουν όσοι μολύνονται με Covid-19;
Σύγκλιση απόψεων υπήρχε στο γεγονός πως όσοι μολύνονται το τελευταίο διάστημα από τον Covid-19 πιθανόν να φέρουν εντονότερα συμπτώματα. Αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά την Κύπρο η υπομετάλλαξη ΒΑ5 φέρεται να είναι η επικρατούσα (61% των κρουσμάτων σύμφωνα με την μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης), η ΒΑ4 είναι υπεύθυνη για το 20% των περιστατικών ενώ το άλλο 19% αποδίδεται στην Όμικρον. Το στέλεχος λοιπόν που επικρατεί (ΒΑ5) προκαλεί συνήθως σοβαρότερα συμπτώματα με κυριότερα τους υψηλούς πυρετούς, μυαλγίες, έντονους πονοκεφάλους, πονόλαιμο καθώς και βήχα. Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο πυρετός μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5 ημέρες ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός πως αυτή η υπομετάλλαξη δύναται να προσβάλει και το κάτω αναπνευστικό σύστημα (δηλαδή) τους πνεύμονες. Πέραν αυτών δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που παρουσιάζουν γαστρεντερικές διαταραχές, εμετούς ή διάρροια.

Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή
Το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρείται περίπου 10% πιο μεταδοτικό σε σχέση με την Όμικρον ενώ 1 στα 5 θετικά κρούσματα αφορά πρόσωπο που έχει νοσήσει ξανά με Covid-19. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πέραν της υπερμεταδοτικότητας τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους οι αρμόδιοι καταδεικνύουν ότι τα συγκεκριμένα στελέχη διαφεύγουν αποτελεσματικότερα των εμβολίων αλλά και της φυσικής ανοσίας που αναπτύσσει κάποιος που έχει νοσήσει. Η Δρ Πανά θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η έντονη συμπτωματολογία δεν σημαίνει απαραίτητα και σοβαρότερη νόσηση με τους δύο ειδικούς να συμφωνούν στο γεγονός πως θα υπάρξει αύξηση νοσηλειών και εισροών σε νοσοκομεία, όχι όμως σοβαρά νοσούντων που να επιβαρύνουν τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (ΜΑΦ, ΜΕΘ και θανάτους).

Πλέον εκτός από την εμπειρία και την τεχνογνωσία υπάρχουν τα απαιτούμενα εργαλεία όχι μόνο για την πρόληψη αλλά και για την αγωγή αφού ιδιαίτερα σε άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου μπορούν να χορηγηθούν δύο διαφορετικά διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης μέχρι και 60%.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση