Αρχές Μαρτίου σας είχαμε πει πως με αφορμή τα 60 χρόνια Barbie και με στόχο να τιμηθούν ιστορικά και σύγχρονα γυναικεία πρότυπα, η εταιρεία κατασκευής της κούκλας, Mattel, μας παρουσίασε την πρώτη Ελληνίδα Barbie Role Model, την Ελένη Αντωνιάδου και τότε όλοι μαθαίνοντας τα νέα νιώσαμε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτή την κοπέλα που παρά το νεαρό της ηλικίας της, έκανε τόσα πολλά πράγματα για την ανθρωπότητα. Ίσως και να ζηλέψαμε και λίγο.
Να θυμίσουμε πως η Ελένη “κατέκτησε” το όνομα της Barbie εξαιτίας του ότι “είναι” μια νέα, δυναμική γυναίκα και ερευνήτρια στη NASA. Βάσει μάλιστα των δημοσιευμάτων της εποχής η επιτυχία της “αναγνωρίζεται” από όλον τον κόσμο καθώς έχει διακριθεί διεθνώς στον τομέα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων, μιας πρωτοποριακής και φιλόδοξης μεθόδου που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές.
Η επιτυχία της βέβαια δεν σταμάτησε εκεί. Στις 7 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, Νίκη Κεραμέως, με ανάρτησή της στο Facebook δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία βράβευε την Ελένη Αντωνιάδου, γράφοντας: «"Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι". Απονέμοντας στην Ελένη Αντωνιάδου, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής, βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο, στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος. Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία». Και μέχρι εδώ όλα "καλά" και "αξιοθαύμαστα". Να θυμίσουμε επίσης πως το 2013 η ίδια τιμήθηκε σε τελετή στο Λονδίνο για το ερευνητικό της έργο στα βραβεία «2013 FDM Everywoman In Technology Awards».
Αυτό όμως που δεν ξέραμε είναι ότι μάλλον η Ελένη όλο αυτό το διάστημα δεν είχε ως πρότυπό της τις γυναίκες που άλλαξαν τον μάταιο τούτο κόσμο μας… αλλά τον Mike από την σειρά Suits - ναι, την σειρά που πρωταγωνιστούσε η Meghan Markle πριν γίνει δούκισσα του Sussex. Τι έκανε ο ήρωας της σειράς και γιατί συγκρίνω τους δυο τους; Θα σας εξηγήσω αμέσως.
Ο Mike Ross λοιπόν, ο ήρωας της σειράς, εμφανίστηκε στο δικηγορικό γραφείο (κολοσσό) Pearson – Hardman και παρίστανε τον απόφοιτο της νομικής σχολής του Harvard- παρόλο που ποτέ του δεν αποφοίτησε από την οποιαδήποτε σχολή. Και κάπως έτσι, ο Mike κατάφερε να διαπρέψει χάρη στη φωτογραφική του μνήμη και στην ιδιοφυία του. Επειδή μιλάμε για ταινία, ο νεαρός τα κατάφερε… και μάλιστα χάρη στο ταλέντο του πήρε και άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Η Ελένη από την άλλη, παρά το ότι δεν έκανε σχεδόν τίποτα από όσα αναφέραμε πιο πριν, φαίνεται να πίστεψε πως με την “εξυπνάδα” της θα κατακτήσει το όνειρο και δεν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Μπερδευτήκατε; Και εμείς το ίδιο μόλις μάθαμε τα νέα!
Λίγο μετά από την ανάρτηση της υπουργού, ο Έλληνας αναπληρωτής καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Παρισιού Paris Diderot, Κώστας Μπουγιούκος, ισχυρίστηκε με ανάρτησή του πως η Ελένη Αντωνιάδου δεν υπήρξε ποτέ συνεργάτης της NASA, αλλά ούτε και ερευνητής της αναγεννητικής βιοϊατρικής. Αντίθετα, το μόνο που έκανε ήταν να συμμετάσχει ως φοιτήτρια σε ένα καλοκαιρινό campus της NASA, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες φοιτητές. Ο καθηγητής αναφέρει επίσης ότι η ίδια δεν έχει καμία άλλη σχέση με τη NASA, ούτε έχει βραβευθεί από αυτή. «Ένας από τους καθηγητές της είχε ανακαλύψει μία τεχνητή τραχεία η οποία σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη», προσθέτει ο ίδιος.
Και κάπως έτσι... η "αλήθεια" ήρθε στο φως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας διαδικτυακός «εμφύλιος» στα social media.
Τι λέει η Ελένη για όλα αυτά; Μετά λοιπόν από τον σάλο που έχει προκληθεί, η ίδια απάντησε μέσω social media, αναρτώντας τον έπαινο που της απονεμήθηκε για τη συμμετοχή της στις Ακαδημίες της NASA, σημειώνει: «Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές ημέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη. Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου, το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω».
H έμμεση απάντησή της εμάς πάντως δεν μας έπεισε, εσάς; Προφανώς και είναι σημαντικό όλοι να προσπαθούμε να πετύχουμε. Αλλά το να απολαμβάνεις τόση φήμη και να αποτελείς πρότυπο για κάτι που ποτέ δεν έκανες… δεν αποδεικνύει ούτε την αγάπη σου για την γνώση, ούτε την προσπάθειά σου, ούτε σαφώς και την επιθυμία σου να συμβάλεις στην επιβίωση και πρόοδο της ανθρωπότητας.
Το ερώτημα στο σημείο αυτό είναι ένα: "πώς ακριβώς έγινε τόσο γνωστή η Ελένη και πώς κατάφερε να θεωρείτε συνεργάτιδα της ΝΑΣΑ από την στιγμή που απλώς συμμετείχε σε ένα σεμινάριο;". Όπως φαίνεται πρόκειται για το προφανές. Η Ελένη έγινε γνωστή πριν από μερικά χρόνια μέσα από αναφορές στα ΜΜΕ και στην συνέχεια τα υπόλοιπα ΜΜΕ απλώς ανακύκλωναν τις ίδιες πληροφορίες χωρίς να αναζητήσουν περεταίρω. Και ναι, ίσως πρέπει να παραδεχτούμε πως η άγνοια των δημοσιογράφων συνέβαλε αρκετά... ωστόσο το γεγονός πως η ίδια δεν βγήκε ποτέ της να ξεκαθαρίσει δημόσια πως δεν δούλεψε στην ΝΑΣΑ δεν εξομαλύνει την κατάσταση.
Συμπερασματικά, για τη NASA τα πράγματα είναι απλά, πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο. Εκεί όμως δεν εργάστηκε ως ερευνήτρια όπως εννοείται. Γιατί δεν είπε την αλήθεια; Δεν γνωρίζουμε.