ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Σχολικός εκφοβισμός: Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

newsroom must

Ο σχολικός εκφοβισμός, αλλιώς «ενδοσχολική βία» ή «bullying», δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, αν και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση. Ως σχολικό εκφοβισμό ορίζουμε τη χρήση βίας (λεκτικής, σωματικής, ηλεκτρονικής, κοινωνικής, ρατσιστικής και σεξουαλικής) μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών, με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Για πρώτη φορά μελετήθηκε στη Νορβηγία το 1978 και ως όρος άρχισε να αναφέρεται στα επιστημονικά περιοδικά από το 1987. 

Όλο και πιο συχνά ακούμε είτε στον κοινωνικό μας περίγυρο είτε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας για φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Αρκετοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό, χωρίς να γνωρίζουν πως να χειριστούν την κατάσταση, κάνοντας πολλές φορές λάθος κινήσεις ή επιλογές. Πολλοί θα λέγανε μάλιστα πως το πρόβλημα ξεκινάει από τα σχολεία και πως είναι δικός τους ρόλος να προστατεύσουν τα παιδιά. Ωστόσο, αυτό πολλές φορές είναι δύσκολο να επιτευχθεί είτε λόγο κακού χειρισμού είτε λόγο έλλειψης εξιδεικευμένου προσωπικού. Υπάρχουν ορισμένοι χειρισμοί που πρέπει να κάνει ο γονέας για να βοηθήσει το παιδί του.

Αρχικά , πρέπει να δημιουργήσετε μια σχέση ή αλλιώς κύκλο εμπιστοσύνης με το παιδί σας. Το παιδί πρέπει να σας εμπιστεύεται, πράγμα που σημαίνει να ξέρει ότι θα είσαστε δίπλα του, νιώθοντας την ασφάλεια να μοιραστεί μαζί σας οτιδήποτε τον ανησυχεί. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζει πως η συμβουλή ή η αντίδραση σας δεν θα το βλάψει παραπάνω. Έπειτα πρέπει να μιλήσετε διακριτικά με του εκπαιδευτικούς αναφέροντας τους το πρόβλημα, αυτοί γνωρίζουν ακριβώς πως να χειριστούν την κατάσταση. Κάντε μια συζήτηση με το παιδί, αναφέροντας του πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να του φέρεται άσχημα και πως μπορεί να απευθυνθεί και στο εκπαιδευτικό προσωπικό αν νιώσει ότι απειλείτε.

Σημαντικό βήμα στην διαδικασία ενδυνάμωσης του παιδιού είναι και η δημιουργία νέων φίλων. Τα παιδιά που γίνονται στόχος εκφοβισμού έχουν περισσότερη δύναμη να το αντιμετωπίσουν αν νιώθουν πως έχουν φίλους και παρέες. Μια καλή αρχή θα ήταν να το εγγράψετε σε διάφορες δραστηριότητες για να διευρύνει τον κύκλο του και να δημιουργεί παρέες, ενθαρρύνετέ το να τους καλεί σπίτι σας για να νιώσει ακόμα καλύτερα.

Τέλος, μάθετέ του να έχει αυτοπεποίθηση και να ασχολείται με πράγματα που του ενισχύουν τη διάθεση. Μιλήστε του για τη δύναμη που θα αποκτήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία και το πώς μπορεί να τη χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Αν μετά από όλα αυτά τα βήματα, εξακολουθεί να δέχεται εκφοβισμό εντός του σχολικού πλαισίου ζητήστε από το σχολείο να παρέμβει ουσιαστικά, εντοπίστε τους γονείς αυτών των παιδιών για να αναλάβουν δράση και απευθυνθείτε στην ομάδα άμεσης παρέμβασης του υπουργείου παιδείας (ΟΑΠ), που ειδικεύεται σε θέματα σχολικού εκφοβισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση