ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

Το Netflix προκαλεί τριγμούς στη… μοναρχία

newsroom must

Αιμίλιος Χαρμπής

Αν είχατε καμία αμφιβολία για τον αντίκτυπο που έχουν πια οι σύγχρονες τηλεοπτικές σειρές με τα εκατομμύρια ανά τον κόσμο φαν, η επιβεβαίωση έρχεται και με… υπουργική σφραγίδα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Ολιβερ Ντάουντεν, ζήτησε (ευγενικά) από το Netflix να τοποθετήσει μια προειδοποίηση στην αρχή κάθε επεισοδίου του «The Crown», όπου να ξεκαθαρίζεται πως πρόκειται για μυθοπλασία και όχι για ιστορική καταγραφή. «Δίχως αυτή, φοβάμαι πως μια γενιά θεατών που δεν έχουν ζήσει αυτά τα γεγονότα ίσως μπλέξει τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στον πρόσφατο τέταρτο κύκλο της σειράς και ειδικά στην απεικόνιση της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ερμηνευμένη (άρτια) από την Εμα Κόριν, η Νταϊάνα του «The Crown» παρουσιάζεται γλυκιά, έξυπνη, αλλά και αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος της φέρεται άσχημα και τη χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα της περίφημης σχέσης του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Επιπλέον, αναφορές υπάρχουν και στις βουλιμικές τάσεις της, όπως και στις ψυχρές σχέσεις με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια. «Μόνιμη ζημιά στη μοναρχία και στον πρίγκιπα Κάρολο» είναι ικανή να προκαλέσει μια τέτοια απεικόνιση, κατά τον κ. Ντάουντεν, ενώ σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα πηγές κοντά στον Κάρολο μιλούν για «τον κακόβουλο τρόπο με τον οποίο ο σεναριογράφος Πίτερ Μόργκαν χρησιμοποιεί την ανάλαφρη ψυχαγωγία προκειμένου να προωθήσει μια ξεκάθαρα αντιμοναρχική ατζέντα και οι άνθρωποι απλώς δεν το βλέπουν. Τους έχει προσελκύσει μέσα από τους πρώτους κύκλους ώσπου δεν καταλαβαίνουν ότι χειραγωγούνται. Πρόκειται για υψηλού επιπέδου προπαγάνδα».

Τέτοιες είναι οι αντιδράσεις που προκαλούνται στα ανώτερα κλιμάκια για το «The Crown», το οποίο ωστόσο δεν είναι το μόνο ιστορικό δράμα στη σύγχρονη τηλεόραση.

Αρκετές ακόμη σειρές εποχής («Βάρβαροι», «La Revolution», «Peaky Blinders», «Vikings» κ.ά.) αντλούν έμπνευση από την Ιστορία, προκειμένου να αναπτύξουν την πλοκή και τους χαρακτήρες τους. Αλλες με περισσότερη και άλλες με πιο «χαλαρή» προσήλωση στα πραγματικά γεγονότα.

Και είναι αλήθεια πως (ιδίως) μια νεότερη γενιά τηλεθεατών, που έχει μάλλον κακή σχέση με τα βιβλία, θα μπορούσε να σχηματίσει ανακριβή εικόνα σε σχέση με την ιστορική αλήθεια. Από την άλλη, το να υποδεικνύει ένας υπουργός «διορθώσεις» σε μια σειρά παγκοσμίου βεληνεκούς για να μη θιγεί η μοναρχία, το 2020, μοιάζει και λίγο κωμικό…

Kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
crown  |  diana  |  princess diana  |  princess  |  netflix  |  emma corrin  |  prince charles

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση