Οι ξηροί καρποί είναι ένα πλούσιο συμπλήρωμα διατροφής, που όσο μικρό και να είναι πρέπει να βρίσκεται πάντα στη διατροφική μας λίστα. Αποτελούν ένα βασικό κεφάλαιο στη διατροφή μας, καθώς πρόκειται για μια τροφή που προέρχεται απευθείας από τη φύση που όσο μικρή και να είναι, δίνει στον οργανισμό τεράστιες ποσότητες σε καλά στοιχεία και τον βοηθάει να αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες αλλά και να καταφέρει να χτίσει άμυνες πριν αυτές εκδηλωθούν. Παράλληλα προστατεύουν την καρδιά και προφυλάσσουν από την υψηλή χοληστερίνη, την υπέρταση και τον καρκίνο. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και κυρίως σε Ω3.
Σύμμαχοι στην απώλεια βάρους... ή μήπως όχι;
Οι ξηροί καρποί ή αλλιώς οι «καρποί της ζωής» όπως τους αποκαλούν οι διαιτολόγοι μπορεί να αποτελούν μια τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας, αφού τα 100γρ. αποδίδουν περίπου 600 θερμίδες λίπους, ωστόσο οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν να μην τους αποκλείσουμε από το διατροφικό μας πρόγραμμα.
Συνεπώς, όσο ευεργετική για τον οργανισμό αποδεικνύεται η κατανάλωσή τους με μέτρο, άλλο τόσο επιβλαβής για το βάρος και την υγεία μπορεί να καταλήξει η υπερκατανάλωσή τους, επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος με ειδίκευση στην νοσογόνο παχυσαρκία Έλενα Τρουλλίδου.
Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για τους μικρούς διατροφικούς πειρασμούς οι οποίοι μπορούν να απογειώσουν την γεύση της σαλάτας, να συνοδευόσουν το ποτό μας αλλά και να κάνουν τα γλυκά ακόμη πιο απολαυστικά;
Πόσες θερμίδες «κουβαλάει» κάθε είδος ξηρού καρπού; Πότε και πόσο συχνά πρέπει να τους καταναλώνουμε χωρίς να επηρεάσουν την σιλουέτα μας;
Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος με ειδίκευση στην νοσογόνο παχυσαρκία μας απαντά σε όλα μας τα ερωτήματα. Πάρτε σημειώσεις!
- Προτιμήστε ξηρούς καρπούς με το περίβλημά τους και να τους καθαρίζετε γιατί τα λιπαρά οξέα τους οξειδώνονται εύκολα με τον αέρα και αλλοιώνονται με το χρόνο.
- Καλό θα είναι να αποφεύγετε τους αλατισμένους, καβουρδισμένους και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, γιατί αυξάνονται οι θερμίδες, το αλάτι και η ζάχαρη και αλλοιώνονταιοι ευεργετικές τους ιδιότητες.
- Μπορείτε να τους καταναλώνετε ως ενδιάμεσο σνακ και επίσης να τους βάζετε σε σαλάτες (π.χ. 2 Κ λιναρόσπορο, καρύδια ή ξεφλουδισμένα αμύγδαλα) ή να τους προσθέσετε στα δημητριακά πρωινού και το γιαούρτι.
Θερμίδες
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
- Ένα 12 θερμίδες
- 100γρ. 500 θερμίδες
- Μισό Φλιτζάνι 650 θερμίδες
Ηλιόσποροι ακαθάριστοι
- 100γρ. 300 θερμίδες
Καρύδια ξεφλουδισμένα
- Ένα 20 θερμίδες
- 100γρ. 647 θερμίδες
Κάσιους
- 100γρ. 600 θερμίδες
Κολοκυθόσπορος
- 100γρ. 550 Θερμίδες
Πασατέμπος
- 100γρ. 556 θερμίδες
Σταφίδες
- Μια 5 θερμίδες
- 100γρ. 280 θερμίδες
Στραγάλια σκληρά
- 100γρ. 370 θερμίδες
Φουντούκια
- Ένα 6 θερμίδες
- 100γρ. 640 θερμίδες
Φυστίκια αιγίνης ψύχα
- 100γρ. 450 θερμίδες
Φυστίκια αράπικα
- Ένα 5 θερμίδες
- 100γρ. 580 θερμίδες
ΈλεναΤρουλλίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
BSc (Hons) MSc (Hons)