Ριάνα Στυλιανού
Η βρώμη είναι ένα πολύ υγιεινό δημητριακό που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δεν απολαμβάνουν να την καταναλώνουν σε μορφή χηλού, σαν overnight oats για παράδειγμα, γι’ αυτό και εμείς καταγράψαμε 10 έξυπνους τρόπους για να εντάξετε στην καθημερινότητά σας αυτή την power τροφή, και ταυτόχρονα να την απολαμβάνετε.
1. Το προσθέτουμε στο γιαούρτι μας.
Αντί για τα κοινά δημητριακά μπορούμε να βάλουμε 1-2 κουταλιές κουάκερ μαζί με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα.
2. Να το φάμε για πρωινό με γάλα, μέλι και κανέλα.
Το κουάκερ μπορούμε να το φάμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Έτσι μπορούμε να το ζεστάνουμε με γάλα και μετά να προσθέσουμε μέλι και κανέλα ή μπορούμε να το φάμε ωμό με παγωμένο γάλα. Γενικά αποτελεί ένα δυναμωτικό πρωινό για μικρούς και μεγάλους γεμάτο ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
3. Να φτιάξουμε μπισκότα με κουάκερ.
Στη ζύμη για μπισκότα με κουάκερ μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά όπως ξηροί καρποί, σοκολάτα, μέλι, φρούτα και να τα κάνουμε πολύ γευστικά. Αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για ένα υγιεινό σνακ χωρίς τα συντηρητικά και τις πρόσθετες ουσίες που μπορεί να έχουν τα τυποποιημένα μπισκότα.
4. Να φτιάξουμε κέικ ή μηλόπιτα με κουάκερ.
Αντικαθιστώντας μέρος της συνταγής μας με κουάκερ αντί για αλεύρι μπορούμε να φτιάξουμε νοστιμότατα κέικ γεμάτα θρεπτική αξία. Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε το κουάκερ σαν βάση αντί για μπισκότα για το cheesecake μας.
5. Να φτιάξουμε smoothie με κουάκερ.
Μπορούμε να φτιάξουμε το αγαπημένο μας smoothieμε φρούτα τις προτίμησης μας και να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας κουάκερ για να γίνει πιο πηκτό αλλά και για να το ενισχύσουμε θρεπτικά.
6. Να φτιάξουμε τηγανίτα( pancake) με κουάκερ.
Ανακατεύοντας ασπράδια αβγού με λίγο γάλα και κουάκερ και χρησιμοποιώντας αντικολλητικό τηγάνι μπορούμε να φτιάξουμε μια νόστιμη και θρεπτική τηγανίτα στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή μαρμελάδα ή σοκολάτα και ξηρούς καρπούς ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη γεύση της.
7. Να το προσθέσουμε στη σαλάτα.
Συγκεκριμένα μπορούμε να βράσουμε το κουάκερ, να του προσθέσουμε μυρωδικά και να το συνδυάσουμε με διάφορα λαχανικά όπως κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι , και μαζί με τυρί να έχουμε μια διαφορετική και γευστική σαλάτα.
8. Να το χρησιμοποιήσουμε για γαλέτα αντί για φρυγανιά.
Όταν θέλουμε να φτιάξουμε κοτόπουλο πάνε ή σολομό πάνε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κουάκερ αντί τη φρυγανιά για να κάνουμε το πανάρισμα.
9. Να το χρησιμοποιήσουμε στα μπιφτέκια μας.
Για να δέσει ο κιμάς μπορούμε αντί για τριμμένη φρυγανιά ή ψωμί να χρησιμοποιήσουμε κουάκερ.
10. Να φτιάξουμε τις δικές μας μπάρες δημητριακών με κουάκερ.
Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα δημοφιλή σνακ για όσους θέλουν να προσέχουν τη σιλουέτα τους αλλά και για τα παιδιά. Έτσι εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις τυποποιημένες μπάρες δημητριακών μπορούμε να φτιάξουμε τις δίκες μας μπάρες χρησιμοποιώντας δικά μας υλικά. Συγκεκριμένα μπορούμε να φτιάξουμε μπάρες με κουάκερ , μελί και ξηρούς καρπούς ή κουάκερ με φρούτα ή ακόμα κουάκερ με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο συνδυασμό θέλουμε.