Σταύρη Φράγκου
Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων, το καρπούζι, καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες τους μήνες που διανύουμε. Συχνά, όμως, ακούμε ότι το καρπούζι δεν είναι και τόσο «αθώο» από πλευράς θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. Πιο κάτω, η Χαρά Μαλιώτη, Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές μάς δίνει 7 σημαντικούς λόγους για να εντάξουμε το καρπούζι στη διατροφή μας και μάς συμβουλεύει να το καταναλώνουμε με μέτρο.
Eπτά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το καρπούζι:
- Είναι όλο σχεδόν νερό: Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό, γι’ αυτό η κατανάλωσή του βοηθά στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Είναι χαμηλό σε θερμίδες: Δύο φλιτζάνια καρπούζι (κομμένο σε κύβους) είναι μόλις 80 θερμίδες! Η μερίδα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υγιεινό και χαμηλό σε θερμίδες σνακ.
- Καταπραΰνει τον πόνο των μυών: Το καρπούζι καταπραΰνει τον πόνο των μυών σε αθλητές και άτομα που γυμνάζονται συχνά. Ένας χυμός από καρπούζι, μετά από προπόνηση, μπορεί να αποτρέψει τους μυϊκούς πόνους. Μια μερίδα καρπουζιού είναι, επίσης, μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την ισορροπία του νερού στο σώμα. Άτομα με χαμηλά επίπεδα καλίου, καταναλώνοντας καρπούζι, έχουν ένα μεγάλο σύμμαχο που τους βοηθά να αντιμετωπίσουν μυϊκές κράμπες.
- Περιέχει βιταμίνη Α: Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την υγεία των ματιών μας και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία ονομάζονται λεμφοκύτταρα.
- Περιέχει βιταμίνη Β6: Η βιταμίνη αυτή βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να παράγει αντισώματα, τα οποία απαιτούνται για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Η βιταμίνη Β6 βοηθά στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας των νεύρων και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
- Περιέχει Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά των ιών και λοιμώξεων και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση.
- Είναι καλή πηγή λυκοπενίου: Το λυκοπένιο είναι μια φυσική χρωστική ουσία που δίνει στις ντομάτες, το καρπούζι και το κόκκινο γκρέιπφρουτ το κόκκινο χρώμα τους. Το λυκοπένιο είναι ένα από τα εκατοντάδες καροτενοειδή που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά. Ενώ οι ντομάτες έχουν τη φήμη ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα λυκοπενίου, το καρπούζι περιέχει μέχρι και 40% περισσότερο λυκοπένιο. Το λυκοπένιο δεν μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α, όπως η βήτα καροτίνη, αλλά είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν ότι η αύξηση των επιπέδων λυκοπενίου στο αίμα μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την LDL-χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αύξηση των επιπέδων λυκοπενίου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση του κινδύνου της σκλήρυνσης των αρτηριών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω Διαβήτη Τύπου Β. Μπορώ να τρώω καρπούζι;
Σίγουρα μπορείτε! Παρόλο που το καρπούζι έχει λιγότερη ζάχαρη από ένα μήλο, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να τρώνε καρπούζι, φτάνει να προσέχουν την ποσότητα που καταναλώνουν.
Διατροφικό tip:
Αν τρώτε καρπούζι ως γεύμα τη νύχτα, μην ξεχνάτε να προσθέσετε και μια τροφή που περιέχει πρωτεΐνη, όπως το χαλλούμι χαμηλών λιπαρών και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως παξιμάδια ολικής αλέσεως ή ψωμί ολικής αλέσεως, για να ολοκληρωθεί το γεύμα σας.
Μάθε κι αυτό: Μια μερίδα καρπουζιού είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την ισορροπία του νερού στο σώμα. Άτομα με χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να αντιμετωπίσουν μυϊκές κράμπες.