ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Ακμή μετά τα 30: Πως να την αντιμετωπίσεις

Και όμως τα σπυράκια δεν είναι μόνο για τους έφηβους.

Μαρία Καραμάνου

Αν και η ακμή θεωρείται συνήθως πρόβλημα των εφήβων, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό γυναικών και ανδρών που αντιμετωπίζουν ακμή στην ενήλικη ζωή. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στα 25-30 τους χρόνια, είτε να εμφανιστεί ξαφνικά στα 40 ή 50 τους χρόνια.

Η ενήλικη ακμή αποτελεί μια δερματολογική πάθηση όπου παρατηρείται υπερβολική παραγωγή σμήγματος και εμφανίζονται σημαντικά συμπτώματα κληρονομικότητας. Σε αυτόν τον τύπο ακμής που εμφανίζεται μετά τα 30, οι πληγές είναι βαθύτερες επηρεάζοντας τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, πιο δύσκολες να αντιμετωπιστούν και ανθεκτικές στις θεραπείες.

Οι πρωταρχικοί παράγοντες που οφείλονται στην ενήλικη ακμή είναι η υπερβολική παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες και η υπερκεράτωση και υπέρμετρη ανάπτυξη νεκρών κυττάρων στους σμηγματογόνους πόρους. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στο φράξιμο των πόρων, προκαλώντας την ανάπτυξη ακμής.

Στην ενήλικη ακμή μετά την ηλικία των 30 ετών, εμπλέκονται επίσης οι παρακάτω παράγοντες:

1) Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, όπως των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ακμής στις γυναίκες. Ανάλογα με την κατάσταση, αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν την έξαρση ή την ύφεση της ακμής. Περιόδοι όπως η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μπορεί να είναι στιγμές κατά τις οποίες η γυναίκα να παρατηρεί εκδήλωση ή βελτίωση της ακμής. Επιπλέον, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή άλλες ορμονικές διαταραχές. Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, επίσης, συνήθως παρατηρείται έξαρση του προβλήματος.

2) Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση ή η αλλαγή αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την έναρξη της χρήσης τους, κατά τη διακοπή ή κατά τη μετάβαση σε διαφορετικό τύπο αντισυλληπτικού. 

3) Η εμφάνιση εξάρσεων ακμής μπορεί να σχετίζεται με το ψυχολογικό στρες που αντιμετωπίζει κάποιος. Οι επιδράσεις του στρες στα ανδρογόνα, οι οποίες είναι ορμόνες που συνήθως συσχετίζονται με το ανδρικό φύλο, μπορεί να παίξουν ρόλο σε αυτό. Αυτές οι ορμόνες διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και τις τριχοθήκες στο δέρμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αυξημένη παραγωγή σμήγματος (λιπαρότητα) και η απόφραξη των πόρων του δέρματος.

4) Η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση της ενήλικης ακμής. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ακμής, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσετε αυτήν τη μορφή ακμής σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια γενετική προδιάθεση που κληρονομείται από τους γονείς σας και μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα.

5) Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της ενήλικης ακμής. Αυτό συμβαίνει όταν παίρνουμε φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη, αναβολικά ή αντικαταθλιπτικά συστατικά. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία των ορμονών στο σώμα και να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή σμήγματος, προκαλώντας έτσι την εμφάνιση ακμής σε ενήλικες.

6) Η ανεπαρκής διατροφή, που περιλαμβάνει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά τρόφιμα, ζάχαρη και γάλα, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της ακμής σε ενήλικες. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος και απόφραξη των πόρων του δέρματος, επιδεινώνοντας έτσι την εμφάνιση της ακμής.

7) Η λανθασμένη φροντίδα του δέρματος μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση ακμής σε ενήλικες. Ο υπερβολικός καθαρισμός με σαπούνι ή απολεπιστικά προϊόντα μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια του δέρματος και να διαταράξει τον φυσιολογικό υδρολιπιδικό φραγμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος, προκαλώντας έτσι την εμφάνιση της ακμής.

8) Η χρήση μη κατάλληλων καλλυντικών μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ακμής σε ενήλικες. Ορισμένα σαπούνια ή καθαριστικά προϊόντα μπορούν να ερεθίσουν και να αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια του δέρματος, διαταράσσοντας την φυσιολογική ισορροπία του υδρολιπιδικού φραγμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία και αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Επιπλέον, η χρήση καλλυντικών που περιέχουν λάδια ή μπλοκάρουν τους πόρους του δέρματος μπορεί επίσης να επιδεινώσει την ακμή.

Η θεραπεία της ενήλικης ακμής γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες και μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις. Η τοπική θεραπεία με κρέμες που περιέχουν τρετινοΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προβληματικής περιοχής. Επιπλέον, η συστηματική θεραπεία με αντιβιοτικά ή ισοτρετινοΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Τα πιο πρόσφατα επαναστατικά μέσα θεραπείας περιλαμβάνουν τη φωτοθεραπεία με ερυθρό ή κυανό φως, τη φωτοδυναμική θεραπεία, τη θεραπεία με ραδιοσυχνότητες και τα κατάλληλα peelings. Υπάρχουν επίσης επεμβατικές διαδικασίες, όπως το Fractional laser, που απαιτούν αναισθησία. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα αξιολογήσει το πρόβλημά σας και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Αν επιθυμείτε να αντιμετωπίσετε την ακμή, εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε:

1. Διατροφή: Προτιμήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ολικά δημητριακά και πρωτεΐνες. Αποφύγετε τα τροφίματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

2. Καθαρισμός: Καθαρίζετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ήπιο καθαριστικό προϊόν. Αποφύγετε τον υπερβολικό καθαρισμό, καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.

3. Μην πιέζετε τα σπυράκια: Αποφύγετε να πιέζετε τα σπυράκια, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και μόλυνση.

4. Χρήση μη-ερεθιστικών προϊόντων: Επιλέξτε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης δέρματος που είναι μη-ερεθιστικά και μη-λιπαρά.

5. Αποφύγετε τον υπερβολικό ήλιο: Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Χρησιμοποιήστε προστατευτικό αντηλιακό και περιορίστε την έκθεση στον ήλιο.

6. Μην καπνίζετε: Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του δέρματος και να επιδεινώσει την ακμή.

7. Αποφύγετε το άγχος: Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος στην καθημερινή ζωή σας μέσω τεχνικών χαλάρωσης, όπως τον αναπνευστικό έλεγχο και την άσκηση.

8. Μην φοράτε υπερβολικό μακιγιάζ: Αν είναι δυνατόν, αποφεύγετε την εφαρμογή υπερβολικού μακιγιάζ, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει φράξιμο των πόρων.

9. Αποφύγετε την τριβή: Αποφύγετε την τριβή του προσώπου σας με σφουγγαράκια ή πετσέτες, καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.

10. Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο: Αν η ακμή σας είναι σοβαρή ή δεν ανταποκρίνεται στις καθημερινές φροντίδες, επισκεφθείτε έναν ειδικό δερματολόγο.

BEAUTY: Τελευταία Ενημέρωση

X