Της Μαριάννας Καραβαλή
Ετοιμάζεστε να φύγετε διακοπές και δεν ξέρετε τι να κάνετε με τα φυτά στο σπίτι σας; Ποιος θα τα ποτίζει και πώς θα διατηρηθούν; Μην αγχώνεστε, καθώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσετε να διατηρήσετε τον κήπο σας ή το μπαλκόνι σας σε αξιοπρεπή κατάσταση όσο καιρό θα λείπετε, ώστε να μην επιστρέψετε από τις διακοπές και νομίζετε ότι έχει πέσει… ατομική βόμβα.
Ο καλός ο φίλος:
Βρείτε κάποιον έμπιστο που θα μείνει πίσω και δώστε του τα κλειδιά του σπιτιού σας για να μπαίνει και να σας ποτίζει. Καλό είναι να είναι κάποιος ο οποίος έχει και δικά του φυτά, που θα ξέρει πόσο νερό χρειάζεται η κάθε γλάστρα και, επίσης, δεν θα ξεχάσει να πάει και στα δικά σας! Ιδανικά αυτός ο έμπιστος είναι ένας καλός γείτονας, που θα μπορούσατε να βρείτε κάποιον τρόπο για να του ανταποδώσετε τη χάρη.
Αυτόματο πότισμα:
Έχει ένα σχετικά μεγάλο κόστος αλλά αν αναλογιστεί κανείς πόσα χρήματα θα πρέπει να δώσει για καινούρια φυτά όταν θα του ξεραθούν, τότε σίγουρα το αυτόματο πότισμα στον κήπο είναι μια συμφέρουσα λύση. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όλη τη χρονιά και όχι μόνο το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει και οικονομία στο νερό.
Αυτοποτιζόμενες γλάστρες:
Πρόκειται για μια εναλλακτική που απαιτεί να επενδύσετε χρήματα στην αρχή για την αγορά τους, καθώς ο μηχανισμός αυτοποτισμού που προσαρμόζεται στη γλάστρα στοιχίζει περίπου όσο και η γλάστρα, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να τις χρησιμοποιούμε για φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι ή το γραφείο. Από τη στιγμή που θα διαλέξετε αυτές τις γλάστρες, μπορείτε να πάτε στις διακοπές σας αφήνοντας στα φυτά σας ένα απόθεμα νερού ικανό να τα συντηρήσει για μερικές εβδομάδες.
Σακουλάκια ποτίσματος:
Αυτή είναι πιο οικονομική λύση, αν έχετε πολλές γλάστρες. Αγοράστε ειδικά σακουλάκια αυτόματου ποτίσματος, που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε κουτάκια των 5 ή των 10 και κρατάνε καλά για 10 περίπου μέρες. Βέβαια στις μεγάλες γλάστρες θα χρειαστείτε περισσότερα από 1 σακουλάκι.
Ανάποδες μπουκάλες:
Αντί να αγοράσετε έτοιμα σακουλάκια, μπορείτε να επιστρατεύσετε την οικολογική συνείδησή σας: Πάρτε μερικά πλαστικά μπουκάλια νερού, γεμίστε τα με νερό, τρυπήστε τα και τοποθετήστε τα ανάποδα μέσα στις γλάστρες. Έτσι να βγάζουν νερό σιγά-σιγά και τα φυτά σας θα σωθούν.
Το ειδικό ζελέ (κρύσταλλοι):
Στην αγορά κυκλοφορεί ένα βοηθητικό ζελέ για το πότισμα, είναι ένα ειδικό ζελέ, που συγκρατεί υγρασία. Ανοίγετε τρύπες στο χώμα, κοντά στις ρίζες του φυτού και βάζετε τη σκόνη, που μόλις πάρει νερό γίνεται ζελέ, το οποίο έχει την ιδιότητα να διατηρεί την υγρασία του χώματος για αρκετές μέρες.
Για ολιγοήμερη απουσία:
Αν θα φύγετε από το σπίτι για ένα σαββατοκύριακο ή για ένα τριήμερο, ποτίστε πολύ καλά τα φυτά την ημέρα που φεύγετε και γεμίστε τα πιατάκια των γλαστρών με νερό. Ξαναποτίστε καλά, καταβρέχοντας το φύλλωμα και κάθε φυτό 2 και 3 φορές, όταν επιστρέψετε.
Το κόλπο με το φυτίλι:
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε τα φυτά μας σε ένα δοχείο με νερό και φυτίλι. Αυτή η μέθοδος είναι πρακτική αν πρόκειται να λείψετε το πολύ μέχρι μια εβδομάδα, γιατί υπάρχει κίνδυνος το νερό να εξατμιστεί.
Photos on Pexels