Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και οι περισσότεροι ακολουθούμε το έθιμο και με χαρά, βάφουμε τα αυγά μας, με την κίνηση (το βάψιμο δηλαδή) να ταυτίζεται βάση της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης με το αίμα και τη θυσία του Ιησού.
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι αυτοί που έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις «πράσινες» ή eco βαφές αυγών, οι οποίες βασίζονται σε απλά και αγνά υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας.
Εμείς σας παρουσιάζουμε 3 τρόπους που έχουμε δοκιμάσει και ξέρουμε ότι σίγουρα θα λατρέψετε, plus ένα tip για να διακοσμήσετε με τον πιο απλό και ιδιαίτερο τρόπο τα κόκκινα αυγά σας.
1. Ριζάρι.
Ένας άκρως διαδεδομένος τρόπος για βάψιμο αυγών ειδικά στην Κύπρο είναι το λεγόμενο Ριζάρι. Με αυτό τον τρόπο βαφής τα αυγά σας θα αποκτήσουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα ωστόσο είναι λίγο χρονοβόρα η προετοιμασία του χρώματος.
H διαδικασία του βαψίματος είναι απλή. Κοπανίζουμε το ριζάρι σε γουδί για να μπορεί να βγάλει το χρώμα του ευκολότερα. Βράζουμε το ριζάρι σε νερό για 10 λεπτά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κάτσει για 2-3 ώρες ή και όλη τη νύχτα.
Το πρωί σουρώνουμε το ριζάρι και κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά προσθέτοντας μισό ποτηράκι του κρασιού ξύδι (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό, ίσα που να καλύπτει τα αυγά). Η δοσολογία είναι 70 γρ. ριζάρι για 15 αυγά.
2. Κόκκινα Κρεμμύδια.
Ένας φυσικός τρόπος βαφής αυγών που προέρχεται από την ελληνική και τη ρωσική παράδοση είναι βάψιμο των αυγών με ξηρά κρεμμύδια κατά προτίμηση από κόκκινα κρεμμύδια αλλά γίνεται και με ξανθά, δίνει στα αυγά ένα κόκκινο ως κεραμιδί χρώμα.
Διαδικασία βαψίμος: Τοποθετούμε στην κατσαρόλα 10-15 φλούδες από ξηρά κρεμμύδια (εξαρτάται πόσα αυγά θέλετε να βάψετε), αυγά, μερικές πρέζες αλάτι, 1 κουτ.σούπας ξύδι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 5 με 8 λεπτά από την στιγμή που θα βράσει το νερό.
3. Κουρκουμάς
Ένας άκρως ιδιαίτερος τρόπος βαφής των αυγών είναι με κουρκουμά, ένα μπαχαρικό που μπορείτε να βρείτε σχεδόν σε όλα τα supermarkets και το οποίο δίνει στα αυγά σας ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα.
Βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα νερό σε θερμοκρασία δωματιού, τον κουρκουμά, το ξίδι και σε μια στρώση τα αβγά μας. Φέρνουμε σιγά σιγά σε βρασμό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.Βάζουμε στο ψυγείο μαζί με την κατσαρόλα για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα αφαιρούμε από την κατσαρόλα, ξεπλένουμε ελαφρά και με ένα πινέλο γυαλίζουμε με λίγο λάδι πάνω σε ένα πανάκι.
Tips: Ένας βιολογικό τρόπος να αποκτήσουν σχέδια τα αυγά είναι ο εξής: Τυλίξτε τα με μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ή φύλλα, μικρά λουλουδάκια που θα βρείτε στο κήπο δημιουργώντας εντυπωσιακές σκιές. Για τη διαδικασία αυτή αγκαλιάστε τα αυγά με το φύλλο της επιλογής σας, τυλίξτε τα μέσα σε ένα πανί (ιδανικά λεπτό καλσόν), δέστε τις άκρες ελαφριά με κλωστή και αφήστε τα να βράσουν για περίπου 10 με 15 λεπτά.