

Μαρία Καραμάνου
Σε ηλικία 88 ετών, ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε την τελευταία του πνοή, σκορπώντας θλίψη σε περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια Καθολικούς ανά την υφήλιο. Η είδηση του θανάτου του, που ανακοίνωσε με συγκίνηση ο Καρδινάλιος Kevin Farrell, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.
«Με βαθύ πόνο σας ανακοινώνω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καρδινάλιος, υπογραμμίζοντας το παράδειγμα ζωής που άφησε ο Ποντίφικας.
Ο κόσμος τον αποκάλεσε «Πάπα των φτωχών». Κι όχι άδικα. Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν απομακρύνθηκε από το καθήκον του. Οι τελευταίες του εβδομάδες ήταν δύσκολες, γεμάτες επιπλοκές, μα ο ίδιος παρέμεινε παρών με το βλέμμα στραμμένο στους ανθρώπους, όχι στον εαυτό του.
Pope Francis lived by the teachings of Jesus Christ... empathy, compassion and mercy for the poor, refugees, victims of war, LGBTQ and others while Trump Christians mock him as a... "lefty", "evil", "communist" and celebrate his death.
— Billy Baldwin (@BillyBaldwin) April 21, 2025
Jesus Christ will punish you for this. pic.twitter.com/eDt8JUOzVE
Όπως δήλωσε και ο Καρδινάλιος Farrell: «Με βαθιά ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του ως αληθινού μαθητή του Κυρίου Ιησού, εμπιστευόμαστε την ψυχή του Πάπα Φραγκίσκου στο άπειρο έλεος του Τριαδικού Θεού».
Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος εξελέγη το 2013, η παγκόσμια κοινότητα περίμενε τον νέο Ποντίφικα να ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του. Αντί αυτού, εκείνος εξέπληξε: δεν φόρεσε τη χρυσή παπική στολή, δεν κάθισε στον θρόνο, δεν έδειξε εξουσία. Το πρώτο του μήνυμα προς τον κόσμο ήταν ένα χαμηλόφωνο «προσευχηθείτε για μένα», όχι διαταγή, αλλά παράκληση. Από εκείνη τη στιγμή, ο κόσμος κατάλαβε: αυτός ο Πάπας δεν θα ήταν όπως οι άλλοι.
Pope's Body Lies in State at St Peter's Basilica Ahead of April 26 Funeral
— Africalix (@Africa_lix) April 23, 2025
Pope Francis’ coffin has been transported to St Peter’s Basilica in a solemn 40-minute procession from Casa Santa Marta, where he passed away on Monday.
Crowds gathered in St Peter’s Square to pay their… pic.twitter.com/p397eazlfn
Κατοικία χωρίς πολυτέλειες
Ο Πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε να ζήσει στα πολυτελή παπικά διαμερίσματα του Βατικανού. Προτίμησε ένα σεμνό δωμάτιο στον ξενώνα «Casa Santa Marta», όπου έτρωγε στο κοινό εστιατόριο, προσευχόταν μαζί με άλλους ιερείς και ζούσε χωρίς διακρίσεις και προνόμια. Η απόφαση αυτή δεν ήταν απλώς συμβολική. Ήταν προσωπική ανάγκη. Για τον ίδιο, η σωστή απόσταση από τη χλιδή είναι ο δρόμος προς την ουσία της αποστολής του: να είναι κοντά στον άνθρωπο.
Ένα αυτοκίνητο σαν των πολλών
Σε αντίθεση με την εικόνα ενός ηγέτη που κινείται με λιμουζίνες και πανοπλίες ασφαλείας, ο Πάπας Φραγκίσκος οδηγούσε μικρά, καθημερινά αυτοκίνητα. Συχνά επέλεγε ένα ταπεινό Ford Focus ή Fiat 500, ενώ στο παρελθόν είχε αρνηθεί ακόμα και ειδικές παπικές λιμουζίνες. Για εκείνον, η απλότητα δεν ήταν περιορισμός, αλλά ελευθερία.
My favourite photo of Pope Francis.
— Mark O’Brien (@obrienmark) April 21, 2025
Cruising down through Ballymun in a regular car, window down, waving to the folks waiting to say hello.
May he rest in peace.#popefrancis pic.twitter.com/ninq2uysxn
Το τραπέζι του Ποντίφικα
Η καθημερινότητά του στο φαγητό αντικατόπτριζε την ίδια στάση ζωής. Καμία «παπική κουζίνα», κανένα ιδιαίτερο μενού. Απλά, λιτά πιάτα, συχνά παραδοσιακά ιταλικά, με υλικά που θα βρίσκαμε σε κάθε σπίτι. Έτρωγε γρήγορα, ήσυχα, χωρίς τελετουργίες, και πάντα με επίγνωση πως πολλοί δεν έχουν ούτε αυτά.
Η απλότητα ως στάση ζωής
Δεν ήταν απλός γιατί το απαιτούσε ο ρόλος του. Ήταν απλός γιατί το επέλεξε ως άνθρωπος. Απέφευγε την προβολή, σπάνια έκανε πολυτελείς εμφανίσεις, και πάντα ντυνόταν με τον ίδιο λευκό χιτώνα — χωρίς κοσμήματα, χωρίς υπερβολές. Η σεμνότητα δεν ήταν προσωπείο, αλλά ειλικρίνεια.
Pope Francis wearing a custom Anime Kimono he was given while visiting Japan (2019) pic.twitter.com/WonmWgKpLS
— HARDEST FIT PICS (@HardestFitPics) April 22, 2025
Σε πλήρη αντίθεση με τον προκάτοχό του, Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, γνωστό για τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις (ναι, εκείνα τα iconic κόκκινα Prada παπούτσια δεν ξεχνιούνται εύκολα), ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε λευκά άμφια χωρίς περίτεχνα κεντήματα, ένα ταπεινό σιδερένιο σταυρό και καφέ, δερμάτινα παπούτσια χωρίς μάρκα.
Αυτό το στυλ δεν ήταν απλώς προσωπική προτίμηση. Ήταν δήλωση. Ήταν η σύγχρονη εκδοχή της πολυτέλειας: όχι αυτή που φωνάζει, αλλά εκείνη που στέκεται ήσυχα, με αυτοπεποίθηση και βάθος. Πολύ πριν το #quietluxury γεμίσει το Instagram, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ήδη η ενσάρκωσή του. Χωρίς brand names, χωρίς στιλιστική φανφάρα. Το στυλ του βασιζόταν σε αυθεντικότητα, καθαρότητα και ουσία.
This is Pope Francis.
— Luis Malheiro (@iamluismalheiro) April 21, 2025
The Pope who:
• Carried his own luggage
• Paid his hotel bill after election
• Lived in a simple guesthouse
His humility was a revolutionary leadership that challenged 2,000 years of Church hierarchy.
Here's his story:pic.twitter.com/M8hDTcYKVc
Η μόδα με νόημα
Η σχέση του με την έννοια της μόδας δεν περιορίστηκε στο τι φορούσε. Ο ίδιος μίλησε πολλές φορές ανοιχτά για την ανάγκη μιας ηθικής κατανάλωσης, ζητώντας από τον κόσμο να στραφεί στην ουσία και όχι στην υπερβολή. Κάλεσε τους πιστούς (και όχι μόνο) να ζήσουν πιο υπεύθυνα, να επανεξετάσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες και να θυμηθούν ότι η ομορφιά δεν βρίσκεται στην ποσότητα αλλά στην πρόθεση.
Το 2013, το περιοδικό «Esquire» τον ανακήρυξε ως τον «Καλύτερα ντυμένο άντρα της χρονιάς». Όχι γιατί φορούσε σχεδιαστές υψηλής ραπτικής, αλλά γιατί κατάφερε κάτι σπάνιο: να μετατρέψει το προσωπικό του στυλ σε πνευματικό και κοινωνικό μήνυμα.