Ριάνα Στυλιανού
To τελευταίο διάστημα βλέπουμε ολοένα και περισσότερους τίτλους ειδήσεων που αφορούν τη ρίψη αντικειμένων σε συναυλίες από τους φανς στους καλλιτέχνες που βρίσκονται στη σκηνή.
Αυτή η ενέργεια δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού από τα πρώτα χρόνια της φρενίτιδας του Rock ‘n Roll από το 1950 μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί χιλιάδες τέτοια περιστατικά ανά τον κόσμο. Φέτος όμως η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει.
Αξέχαστο είναι αναμφίβολα το συμβάν με την Bebe Rexha, όπου ένας 27χρονος της πέταξε το κινητό του τηλέφωνο στο πρόσωπο, οδηγώντας της στα επείγοντα με ράμματα.
Ακόμα πιο σοκαριστηκό ήταν όταν κάποιος πέταξε τις στάχτες της μητέρας του πάνω στην P!nk… Η τραγουδίστρια φανερά ξαφνιασμένη, δε μπορούσε να κάνει κάτι παρά από το να ρωτήσει τον θεατή αν όντως η σακούλα είχε αυτό που φανταζόταν, και στη συνέχεια να την παρατήσει μπροστά στη σκηνή, συνεχίζοντας το τραγούδι της. Σοκ!
Παρόμοιες κατατάσσεις βίωσαν και ο Harry Styles, o Drake και η Βillie Eilish, η οποία μάλιστα δήλωσε στο The Hollywood Reporter, ότι εδώ και χρόνια «τρώει» αντικείμενα πάνω στη σκηνή, επισημαίνοντας πως όταν οι άνθρωποι ενθουσιάζονται μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι.
Έτσι δεν αδικούμε καθόλου την Adele, η οποία κρατούσε σε μία εμφάνισή της στο Las Vegas το ειδικό μηχάνημα που εκτοξεύει T-shirts, προειδοποιώντας τους θεατές να μην κάνουν κανένα αστείο και να της πετάξουν το οτιδήποτε, αλλιώς θα το χρησιμοποιούσε εναντίον τους. Όχι ότι θα έκανε οποιαδήποτε ζημιά, απλά η κίνησή της ήταν περισσότερο ενδεικτική.
To πιο πρόσφατο παράδειγμα εκτόξευσης αντικειμένου σε συναυλία πάντως, έγινε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, και το θύμα στη σκηνή ήταν αυτή τη φορά η Cardi B, η οποία δέχτηκε στο πρόσωπο παγάκια και νερό.
@oimedio_cl
Η ίδια δε συγκρατήθηκε και πέταξε στη φαν το μικρόφωνό της. Αναμενόμενο από την ίδια, και καλά έκανε αν μας ρωτάτε.
Αυτή η συμπεριφορά του κοινού απέναντι στον καλλιτέχνη που βρίσκεται επι σκηνής εχει μελετηθεί, και μια ψυχολόγος την ανέλυσε εις βάθος.
Ο λόγος για την Carla Penna, συγγραφέας βιβλίο που έχει να κάνει με την ψυχολογία του πλήθους, μίλησε στους Los Angeles Times τονίζοντας ότι η ρίψη αντικειμένων συνδέεται με τον ψυχισμό του εκάστοτε ανθρώπου.
«Με την βοήθεια των social media που δεν έχουν όρια, η αληθινή η ή φανταστική απόσταση ανάμεσα στον φαν και τον καλλιτέχνη έχει μικρύνει. Έτσι, σε ένα show το κοινό ίσως νιώσει πως έχει το δικαίωμα να έρθει σε πιο στενή επαφή με τον άνθρωπο που είναι στη σκηνή, ρίχνοντας πάνω του προσωπικά αντικείμενα ή πράγματα που συμβολίζουν κάτι από τους ίδιους», δήλωσε η Penna.
«Ο μισογυνισμός είναι πάντα μία πιθανότητα. Οι γυναίκες καλλιτέχνιδες πάντοτε ήταν στόχοι κριτικής ή βίας», συμπλήρωσε η ψυχολόγος, αναδεικνύοντας και την αλλαγή της μαζικής ψυχολογίας μετά από 2,5 εγκλεισμού λόγω πανδημίας: «Μετά από 2,5 χρόνια lockdown και κοινωνικής απομόνωσης, η συμπεριφορά των ανθρώπων άλλαξε και πολλοί αισθάνονται ακόμα άβολα σε κλειστούς χώρους ή χώρους με πολύ κόσμο. Η ενδοοικογενειακή βία, η τάση για αυτοτραυματισμό, η έλλειψη ανοχής απέναντι στη φασαρία, τα συναισθήματα ασέβειας και η επιθετική συμπεριφορά έχουν οξυνθεί. Επίσης, το κοινό είναι πιο απαιτητικό ως καταναλωτής».
Ας ελπίσουμε πως αυτή η τάση θα εξαφανιστεί σύντομα, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς ή να φέρει σε δύσκολη θέση άλλον καλλιτέχνη.