ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: pleatted mini φούστα, πλεκτό και μπότες μέχρι το γόνατο
 

Πώς να διαλέξετε την ιδανική γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα

Τα μυστικά για τη σωστή επιλογή της.

Μαρία Καραμάνου

Η γαλοπούλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και μπορεί να αποτελέσει το απόλυτο highlight του γεύματος σας. Ωστόσο, η επιλογή της σωστής γαλοπούλας απαιτεί μερικά σημαντικά βήματα και προσεκτική προετοιμασία. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για να κάνετε τη σωστή επιλογή και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Το πρώτο και βασικό δίλημμα που θα αντιμετωπίσετε είναι εάν θα επιλέξετε φρέσκια ή κατεψυγμένη γαλοπούλα. Αν προτιμάτε τη φρεσκάδα και θέλετε το κρέας να είναι ζουμερό και τρυφερό, η φρέσκια γαλοπούλα είναι η καλύτερη επιλογή. Βεβαιωθείτε ότι την προμηθεύεστε από έναν αξιόπιστο κρεοπώλη και ότι την αγοράζετε 1-2 μέρες πριν το μαγείρεμα.

Εάν θέλετε να κάνετε την αγορά σας νωρίτερα ή να εκμεταλλευτείτε καλύτερες τιμές, τότε μια κατεψυγμένη γαλοπούλα είναι ιδανική. Το κλειδί είναι να την αποψύξετε σωστά είναι να υπολογίσετε περίπου 24 ώρες για κάθε 2-3 κιλά βάρους, ώστε να αποψυχθεί πλήρως στη συντήρηση του ψυγείου σας. Αποφύγετε την απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου για λόγους υγιεινής.

Η επιλογή του σωστού μεγέθους γαλοπούλας εξαρτάται από τον αριθμό των καλεσμένων σας, αλλά και από το αν θέλετε να περισσέψει φαγητό για τις επόμενες μέρες. Για μικρή παρέα 4-6 ατόμων, επιλέξτε μια γαλοπούλα 3-5 κιλών. Για μεσαία παρέα 6-10 ατόμων, χρειάζεστε μια γαλοπούλα 5-7 κιλών, ενώ για μεγάλη οικογένεια 10+ ατόμων, αναζητήστε γαλοπούλα 7 κιλών και άνω.

Μην ξεχνάτε ότι η γαλοπούλα περιλαμβάνει και κόκαλα, οπότε από το συνολικό βάρος, ένα ποσοστό αφορά τα μη βρώσιμα μέρη.

Αν σχεδιάζετε να γεμίσετε τη γαλοπούλα σας, προσέξτε να επιλέξετε μια μεσαίου μεγέθους γαλοπούλα, καθώς αυτό διευκολύνει το ψήσιμο της γέμισης. Σε πολύ μικρές ή πολύ μεγάλες γαλοπούλες, η γέμιση μπορεί να μην ψηθεί σωστά ή να επηρεάσει τον χρόνο μαγειρέματος.

Ελέγξτε το δέρμα της. Πρέπει να είναι λείο, ενυδατωμένο και χωρίς χρωματικές αλλοιώσεις ή περίεργες οσμές. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία είναι σφραγισμένη και ότι δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια πάγου ή καψίματος από κατάψυξη, που δείχνουν ότι το προϊόν έχει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί.

Προετοιμασία για μαγείρεμα 

Εάν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, αφήστε την να ξεπαγώσει πλήρως πριν το μαγείρεμα.

Πλύνετε τη γαλοπούλα εξωτερικά και εσωτερικά με κρύο νερό και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας.

Αν θέλετε πιο ζουμερό και αρωματικό αποτέλεσμα, μαρινάρετε τη γαλοπούλα τουλάχιστον 12 ώρες πριν. Μια μαρινάδα με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο, και μπαχαρικά είναι ιδανική.

Γεμίστε την κοιλιά με τη γέμιση που προτιμάτε, αλλά μην την παραγεμίσετε, ώστε να ψηθεί σωστά.

Ψήστε τη γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Υπολογίστε περίπου 40-45 λεπτά μαγειρέματος για κάθε κιλό κρέατος. Για να διατηρηθεί ζουμερή, καλύψτε τη με αλουμινόχαρτο στην αρχή και αφαιρέστε το την τελευταία ώρα για να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση