ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

Πυραμίδες: Λύθηκε το μυστήριο τους;

Όλα όσα αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Μαρία Καραμάνου

Η συναρπαστική θεωρία που προτείνει η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας αφορά την αρχιτεκτονική των πυραμίδων της Αιγύπτου. Σύμφωνα με αυτήν, οι πυραμίδες ενδέχεται να έχουν χτιστεί κατά μήκος ενός χαμένου, αρχαίου κλάδου του ποταμού Νείλου. Αυτός ο κλάδος, που πλέον κρύβεται κάτω από την έρημο και τις γεωργικές εκτάσεις, φαίνεται να αποτέλεσε καίριο παράγοντα για την κατασκευή των πυραμίδων πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια. Αυτή η θεωρία ανοίγει νέες προοπτικές για την κατανόηση της αρχαίας αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτών των μνημείων.

Η προηγούμενη άποψη των αρχαιολόγων υποστήριζε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκμεταλλεύτηκαν μια κοντινή πλωτή οδό για τη μεταφορά υλικών, όπως οι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των πυραμίδων, μέσω του ποταμού. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, την καθηγήτρια Eman Ghoneim, μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε σαφής αντίληψη για την ακριβή τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την ακριβή σχέση αυτής της μεγάλης υδάτινης οδού με την πραγματική θέση των πυραμίδων. Η νέα μελέτη, ωστόσο, φαίνεται να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες και να προσφέρει μια πιο σαφή εικόνα της περιοχής και των συνθηκών κατά την εποχή εκείνη.

Η ομάδα ερευνητών εκτέλεσε μια διακρατική έρευνα χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, ιστορικούς χάρτες, γεωφυσικές μεθόδους και ανάλυση πυρήνα ιζήματος (μια τεχνική που αξιοποιούν οι αρχαιολόγοι για την ανάκτηση δεδομένων από δείγματα) προκειμένου να διαπιστώσουν την ύπαρξη του παλαιοποταμού. Αυτός ο ποταμός πιθανότατα θάφτηκε από έντονες ξηρασίες και αμμοθύελλες πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι έρευνες αυτές βοήθησαν στην ανακάλυψη πληροφοριών για την περιοχή και τις φυσικές διαδικασίες που επηρέασαν τον τόπο κατασκευής των αιγυπτιακών πυραμίδων.

Η ομάδα κατάφερε να χαρτογραφήσει το υπόγειο τοπίο και να ανιχνεύσει τα υποκείμενα χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τεχνολογία ραντάρ. Με αυτήν τη μέθοδο, μπόρεσαν να εντοπίσουν θαμμένα ποτάμια και αρχαίες κατασκευές που βρίσκονται στους πρόποδες όπου συγκεντρώνεται η πλειονότητα των αιγυπτιακών πυραμίδων.

Μιλώντας στο BBC, μια από τους συγγραφείς της μελέτης δήλωσε, «Εντοπίζοντας το πραγματικό κλάδο [ποταμού] και έχοντας τα δεδομένα που δείχνουν ότι υπήρχε μια πλωτή οδός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαρύτερων τεμαχίων, εξοπλισμού, ανθρώπων, κλπ. Τα πάντα, μας βοηθούν πραγματικά να εξηγήσουμε την κατασκευή των πυραμίδων».

 Η ομάδα ερευνητών ανέκαθεν υποψιαζόταν ότι οι πυραμίδες συνδέονταν με κάποιο ποταμό, και τώρα, με την επιβεβαίωση της ύπαρξης του κλάδου Ahramat, αυτή η υπόθεση επιβεβαιώθηκε. Ο κλάδος αυτός εκτείνεται περίπου σε μήκος 64 χιλιομέτρων και έχει πλάτος μεταξύ 200 και 700 μέτρων. Το όνομά του, Ahramat, προέρχεται από την αραβική λέξη που σημαίνει πυραμίδες, και αυτό αντικατοπτρίζει τη σημασία του στον αιγυπτιακό πολιτισμό. Ο κλάδος Ahramat συνορεύει με 31 πυραμίδες, οι οποίες κατασκευάστηκαν περίπου μεταξύ 4.700 και 3.700 ετών πριν, προσδίδοντας νέα προοπτική στην κατανόηση της αρχαιολογίας και της ιστορίας της περιοχής.

Η ανακάλυψη του αρχαίου κλάδου του ποταμού Νείλου προσφέρει σημαντικές εξηγήσεις για την υψηλή πυκνότητα των πυραμίδων μεταξύ της Γκίζας και του Λιστ, σε μια ερημική περιοχή της ερήμου Σαχάρας. Η κοντινή απόσταση του κλάδου του ποταμού από τα συγκροτήματα των πυραμίδων υποδηλώνει ότι ο ποταμός αυτός ήταν ενεργός και λειτουργικός κατά τη φάση κατασκευής αυτών των αρχαίων μνημείων. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να εκμεταλλευόνταν την ενέργεια του ποταμού για να μεταφέρουν τα βαριά υλικά που χρειάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων. Αυτή η πρακτική μείωνε σημαντικά την ανθρώπινη εργασία και απαιτούσε λιγότερη προσπάθεια, καθιστώντας την κατασκευή των πυραμίδων πιο αποτελεσματική. Έτσι, ο ποταμός Νείλος αναδείχθηκε ως ένα κρίσιμο στοιχείο για την αρχαία Αίγυπτο, παρέχοντας τα μέσα για τη μεταφορά των υλικών που χρειάζονταν για τις μεγάλες κατασκευές της.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση