ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Sputnik: Το «μπιπ, μπιπ» που ακούστηκε σε όλη τη γη

Όλα όσα δεν ήξερες για τον Sputnik.

Μαρία Καραμάνου

Στις 4 Οκτωβρίου 1957, η Σοβιετική Ένωση έκανε ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας. Τότε, έθεσε σε τροχιά τον Sputnik I, που αποτελούσε τον πρώτο δορυφόρο που κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο. Το σήμα "μπιπ, μπιπ" του Sputnik ακούστηκε σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας αναστάτωση και αφυπνίζοντας φόβους και φιλοδοξίες.

Photo By @_red.kosmos_ On Instagram

Αυτό το γεγονός σήμανε την έναρξη της διαστημικής εποχής και της ανταγωνιστικής κούρσας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης για την κυριαρχία στο διάστημα. Τα επόμενα χρόνια, το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα κατέγραψε πολλές επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα, της πρώτης γυναίκας και πολλών άλλων κατορθώματων όπως ο πρώτος περίπατος στο διάστημα, η πρώτη αποστολή στο φεγγάρι, και άλλα.

Photo By @_red.kosmos_ On Instagram

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν ένα σημαντικό άλμα στον αγώνα για την κυριαρχία στο διάστημα τη δεκαετία του 1960 με το πρόγραμμα Apollo. Αυτό το πρόγραμμα οδήγησε με επιτυχία δύο αστροναύτες στην επιφάνεια του φεγγαριού τον Ιούλιο του 1969.

Εδώ είναι 10 ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζατε για τον Sputnik:

1.Το όνομα "Sputnik" σημαίνει "κάτι που ταξιδεύει μαζί με έναν ταξιδιώτη". Στην πραγματικότητα, ο ταξιδιώτης είναι η Γη και ο δορυφόρος ταξιδεύει στο διάστημα μαζί της.

Photo By @_red.kosmos_ On Instagram

2.Ο Sputnik είχε περίπου το μέγεθος μιας μπάλας μπάσκετ και ζύγιζε περίπου 80 κιλά.

3.Ο δορυφόρος ταξίδευε με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιόμετρα ανά ώρα, περίπου 500 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης.

4. Ο Sputnik έκανε τον κύκλο της Γης κάθε 98 λεπτά, πετώντας πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες επτά φορές την ημέρα.

Photo By @_red.kosmos_ On Instagram

5.Μεταφέροντας μόνο έναν απλό ραδιοπομπό, ο δορυφόρος έστελνε ένα σήμα "μπιπ, μπιπ, μπιπ" πίσω στη Γη για 23 μέρες.

6.Στις 27 Οκτωβρίου 1957, οι μεταδόσεις σταμάτησαν, πιθανότατα λόγω της εξάντλησης της μπαταρίας του ραδιοπομπού.

7.Ο Sputnik παρέμεινε σε τροχιά μέχρι τις 4 Ιανουαρίου του 1958, όταν εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης και κάηκε.

Photo By @passioneastronomia On Instagram

8.Ο Sputnik II εκτοξεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1957 και μετέφερε το πρώτο ζωντανό ον στο διάστημα: έναν σκύλο με το όνομα Laika. Αυτός ο δορυφόρος ήταν έξι φορές πιο βαρύς από τον πρώτο. Ωστόσο, δεν υπήρχε σχέδιο για την ασφαλή επιστροφή του σκύλου στη Γη, επομένως το ζώο πέθανε στο διάστημα. Παρότι οι Σοβιετικοί είχαν προβλέψει την τροφή και το νερό του, υπολογίζεται ότι δεν έζησε πάνω από μερικές ώρες λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Photo By @cg_space_and_air On Instagram

9.Οι Αμερικανοί αντέδρασαν με έκπληξη και φόβο στην πρόοδο των Σοβιετικών, καθώς αυτή η επίτευξη ήρθε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Πολλοί ένιωθαν θαυμασμό και ανησυχία, καθώς αναρωτιόντουσαν εάν οι Σοβιετικοί είχαν τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

10.Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν ανταγωνιστικά, εκτοξεύοντας τον πρώτο δικό τους δορυφόρο, τον Explorer I, στις 31 Ιανουαρίου του 1958. Την ίδια χρονιά, το Κογκρέσο πέρασε τον νόμο National Aeronautics and Space Act, με τον οποίο ιδρύθηκε η NASA.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X