ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Στα εγκαίνια της έκθεσης ''Θεόδωρος Ράλλης: Η δική του Ελλάδα''

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Θεόδωρου Ράλλη που αποτυπώνουν την Ελλάδα της τελευταίας 25ετίας του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού – τον τόπο, τους ανθρώπους, τη ζωή και τα έθιμά τους

newsroom must

Πραγματοποιήθηκαν χθες, 30 Νοεμβρίου 2021, από την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, τα εγκαίνια της προσωρινής έκθεσης Θεόδωρος Ράλλης: η δική του Ελλάδα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, παρουσία της Προέδρου της Βουλής, του Δημάρχου Λευκωσίας, της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων εκλεκτών καλεσμένων.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι φοιτητές της Μουσικής Ακαδημίας ARTE με διασκευές μουσικής του 19ου αιώνα από τον Δρ. Άγι Ιωαννίδη. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Θεόδωρου Ράλλη που αποτυπώνουν την Ελλάδα της τελευταίας 25ετίας του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού – τον τόπο, τους ανθρώπους, τη ζωή και τα έθιμά τους.
 Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη τέλεσε τα εγκαίνια.


Η Λουκία Λοΐζου-Χατζηγαβριήλ

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε η κυρία Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στην ομιλία της:

«… η έκθεση είναι απολύτως επίκαιρη τη φετινή χρονιά: το 2021 η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Πόσο ταιριαστό, λοιπόν, το συγκεκριμένο αφιέρωμα. [...]

Στις ειδυλλιακές ηθογραφικές συνθέσεις του Ράλλη πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι της υπαίθρου, η ζωή, τα ήθη, οι παραδόσεις, οι ενδυμασίες, στοιχεία του υλικού και του άυλου νεοελληνικού πολιτισμού. Αυτές τις σκηνές αναζήτησε στη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα, για να τις μεταπλάσει, στη συνέχεια, εικαστικά με μαεστρία στο ατελιέ του στο Παρίσι, που ήταν κατάφορτο με κάθε είδους αντικείμενα από τις περιηγήσεις του στην Ελλάδα και στην Ανατολή. […] Χάρη στα ελληνικά θέματα της ζωγραφικής του, στην Ελλάδα εξήραν τη φιλοπατρία του Ράλλη και τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα καταγωγής του μέσα από την τέχνη του, προβάλλοντας στο εξωτερικό τον γνήσιο, παραδοσιακό ελληνικό βίο».

Μία ιδιαίτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στην εικονογράφηση του πεζογραφήματος του Δημήτριου Βικέλα Λουκής Λάρας, με σχέδια που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης το 1891, καθώς και ένα ειδικό ψηφιακό πρόγραμμα ετοιμάστηκε για την ενότητα αυτή. Η έκθεση πλαισιώνεται από αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», που απαντούν στη ζωγραφική του Ράλλη.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από ελληνικές ιδιωτικές συλλογές, συλλογές ιδρυμάτων και μουσείων, μεταξύ αυτών από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Διάρκεια έκθεσης: 30 Νοεμβρίου 2021 – 20 Φεβρουαρίου 2022

Χορηγός: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου – Τράπεζα Κύπρου

Χορηγοί επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, Η Καθημερινή

Μόνιμος χορηγός αερομεταφορών: Aegean Airlines

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X