Για να βρίσκεσαι αυτή την στιγμή εδώ υποθέτω ότι είσαι νέα φοιτήτρια και άρχισες ήδη να σκέφτεσαι το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης… ή είσαι «παλιά» και για τους δικούς σου λόγους αναθεωρείς την ιδέα του να μείνεις με κάποιο άλλο άτομο. Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις, να σου πούμε πως δεν είσαι η μόνη. Όλοι οι φοιτητές που σκέφτονται το ενδεχόμενο να συγκατοικήσουν με ένα άλλο πρόσωπο ταλαιπωρούνται και δεν ξέρουν τι είναι το καλύτερο. Πριν δούμε τα υπέρ και τα κακά, αξίζει να σου πούμε πως σωστό και λάθος δεν υπάρχει. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες και αυτό είναι κάτι που πάντα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου. Πριν πάρεις την τελική απόφαση, ζύγισε όλα τα ενδεχόμενα και βρες την χρυσή τομή.
Ας δούμε τα υπέρ. Ακόμη κι αν δεν είστε οι πιο στενοί φίλοι με το άτομο που σκέφτεσαι να συγκατοικήσεις, καλό είναι να ξέρεις πως θα έχεις ένα άτομο κοντά σου και αυτό είναι πολύ σημαντικό - στις δύσκολες και όχι μόνο ώρες. Θα έχεις παρέα όταν θες να δεις μια ωραία ταινία και θα μπορείς να βγεις ανά πάσα στιγμή από το δωμάτιό σου στο οποίο πλήττεις και να "κουτσομπολέψεις" ή να ζητήσεις μια συμβουλή. Παράλληλα, θα έχεις ένα άτομο με το οποίο θα γελάσεις, θα κλάψεις και εννοείται θα τσακωθείς... ώστε να σπάσει η ρουτίνα.
Μεταξύ των υπέρ, είναι σίγουρα το ότι τα έξοδα μοιράζονται. Τόσο το ενοίκιο όσο και τα ψώνια μοιράζονται διά δύο και είναι σίγουρα πολύ οικονομικότερα.
Αν θες και άλλα υπέρ, αξίζει να σου πούμε πως στην περίπτωση που συγκατοικήσεις θα υπάρχουν πάντα δεύτερα κλειδιά. Αν μάλιστα η συγκατοίκηση είναι θηλυκή υπόθεση, στα υπέρ πρόσθεσε και τον διπλασιασμό της γκαρνταρόμπας και των αξεσουάρ που θα μπορείτε να δανείζεστε, εν γνώσει πάντα της συγκατοίκου.
Ας δούμε τώρα τα αρνητικά. Ως φοιτήτρια, ετοιμάζεσαι να ζήσεις την ξέγνοιαστη ζωή που όλοι αναφέρουν ως την καλύτερη και πιο fun φάση της ζωής τους. Η συγκατοίκηση ωστόσο, πρέπει να ξέρεις ότι περικλείει τους έρωτες και τις νυχτερινές επισκέψεις φίλων στο σπίτι. Είναι γεγονός ότι η παρουσία ενός συγκατοίκου απαιτεί λίγο νερό στο κρασί της ελευθερίας σου, καθώς πρέπει να συμβιβαστείς με την ιδέα πως θα πρέπει να ενημερώνεις για τις κινήσεις σου.
Ρίσκο επίσης υπάρχει και στις οικονομικές υποχρεώσεις του διαμερίσματος, καθώς μπορεί ο συγκάτοικος να αποδειχθεί υπέρ το δέον σπάταλος... ή τσιγγούνης!
Άλλο ένα πρόβλημα στην συγκατοίκηση είναι η απομυθοποίηση της προσωπικότητας ενός φίλου και οι αναπόφευκτες αλλαγές στον ρου της φιλίας σας. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί κανόνα.
Και κάπου εδώ τίθεται ξανά το σαιξπηρικό ερώτημα μεταξύ των φοιτητών: Να συγκατοικεί κανείς ή να μην συγκατοικεί; Όσο και αν θες μια απάντηση, δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Ο μόνος που ξέρει τι είναι το καλύτερο για εσένα, είναι ο εαυτός σου. Μην βιαστείς να αποφασίσεις. Πάρε τον χρόνο σου και σκέψου τι είναι αυτό που εσύ θέλεις. Αν η ζυγαριά γέρνει προς την συγκατοίκηση, πριν την οριστική απόφαση, μίλησε με το άτομο που σκέφτεσαι να μείνεις μαζί του και δες πώς συμπεριφέρεται και αν δέχεται να μπουν μερικοί κανόνες - οι οποίοι είναι απαραίτητοι αν θέλεις η τροπή των γεγονότων να είναι ευχάριστη.
Photo by MoniQue Rangell-Onwuegbuzia on Unsplash