Πάμε στοίχημα πως για την μητρότητα έχεις ακούσει πολλά, μα πάρα πολλά. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, καλό είναι να γνωρίζεις πως θα ακούσεις ακόμη περισσότερα μόλις με το καλό γεννήσεις - μερικά εκ των οποίων, αλήθειες. Δεν πρόκειται όμως να σε κουράσω με θεωρίες και γενικές αντιλήψεις, οπότε ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Εφόσον έχεις πατήσει κλικ στον τίτλο μας, υποθέτω πώς είτε λαχταράς ένα παιδάκι, είτε είσαι ήδη έγκυος και αυτή την στιγμή πετάς στα σύννεφα από την χαρά σου, διαβάζεις βιβλία και άρθρα εγκυμοσύνης και γενικώς, προσπαθείς με κάθε τρόπο να προετοιμαστείς και να φανταστείς πώς είναι τα πράγματα στην πράξη. Φυσικά, αυτό δεν είναι και δεδομένο. Μπορεί το τεστ να βγήκε θετικό -και όχι, δεν μιλάω για αυτό του κορωνοϊού- και εσύ, να είσαι άκρως μπερδεμένη, να μην ξέρεις τι θέλεις και να σε πλημμυρίζει μια αγωνία για όσα θα έρθουν και όσα δεν περίμενες να συμβούν τόσο σύντομα. Ό,τι και αν συμβαίνει όμως, για να βρίσκεσαι αυτή την στιγμή εδώ μάλλον θες να μάθεις μερικά πράγματα για την στιγμή που θα κρατήσεις το μικρό σου αγγελούδι στην αγκαλιά σου και για τα όσα θα ακολουθήσουν – οπότε ναι, θα σου μιλήσω ως νέα μαμά προς νέα μαμά.
Photo by Instagram @despina.asprou - Vintage Photography
1.Κανόνας νούμερο ένα: Δεν υπάρχει σωστό και λάθος ως προς τον τρόπο που θα γεννήσεις.
Well, μπορεί να λένε πως ο φυσικός τοκετός είναι ό,τι καλύτερo και πως ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό της μητέρας και του παιδιού, αλλά αν εσύ δεν μπορείς ή δεν θες να γεννήσεις φυσιολογικά, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θυμήσου πως μιλάμε για τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα «θέλω» σου, οπότε μην αφήσεις κανέναν να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο εσύ θα «χειριστείς» το σώμα σου. Όσο λοιπόν και αν η εμπειρία του φυσικού τοκετού είναι μοναδική, η καισαρική δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Ούτε και η επισκληρίδιος μέθοδος. Μπορείς με αυτόν τον τρόπο να ανακουφιστείς από τον πόνο χωρίς να χάσεις τις αισθήσεις σου και να πάρεις αμέσως αγκαλιά για πρώτη φορά το μωράκι σου. Αν φυσικά, επιθυμείς ολική νάρκωση και πάλι είναι ok.
Photo by Christian Bowen on Unsplash
Το ξέρουμε, είναι αποδεδειγμένο ότι το μητρικό γάλα δεν συγκρίνεται με τίποτα και πως είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να δώσεις στο παιδί σου. Αλλά όσο εύκολο και αν φαίνεται, η πραγματικότητα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτές τις εντυπωσιακές νέες μανούλες που θηλάζουν με τόση τσαχπινιά τα νεογέννητα μωράκια τους στις διαφημίσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο καλό είναι να είσαι προετοιμασμένη και υπομονετική. Ο θηλασμός -συνήθως- είναι δύσκολος και επώδυνος στην αρχή. Μετά τα πράγματα γίνονται πιο ήπια και ξέρετε πως πήρατε την σωστή απόφαση. Αν όμως, ο θηλασμός δεν λειτουργήσει -για τον οποιοδήποτε λόγο- δεν έχει νόημα να νιώθετε τύψεις. Ναι, ακόμη και αν δεν θηλάσετε το παιδί σας, θα μεγαλώσει όπως και τα υπόλοιπα παιδιά και θα έχει μια πιθανότητα στο Harvard.
Photo by David Veksler on Unsplash
3.Η αϋπνία είναι ό,τι χειρότερο
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σου πολλοί σου έλεγαν «κοιμήσου τώρα που μπορείς» και εσύ τους κοιτούσες περίεργα και γελούσες. Να που όμως είχαν δίκιο. Από την στιγμή που γεννήσεις -τους πρώτους μήνες τουλάχιστον- ξέχασε τον ύπνο που ήξερες και προετοιμάσου να ξυπνάς κάθε τρεις – τέσσερις ώρες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αν θηλάζεις, δεν μπορείς να το αποφύγεις, αλλά αν δίνεις και έτοιμο γάλα, τότε μην κάνεις δεύτερες σκέψεις: ζήτησε βοήθεια από τον σύντροφό σου. Για να σε καθησυχάσω όμως, αξίζει να σου πως το βραδινό ξύπνημα ενδέχεται να σταματήσει σε δύο – τρεις μήνες. Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και τίποτα δεν είναι δεδομένο.
4.Κλάμα το μωρό, κλάμα εσύ
Όσο ρόδινα και αν σου έχουν περιγράψει τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Το βρέφος κλαίει πολύ συχνά… και εσύ, μη γνωρίζοντας πώς να το κάνεις να σταματήσει ρίχνεις μαύρο δάκρυ και διαρκώς αμφισβητείς τον εαυτό σου και σκέφτεσαι πως τα κάνεις όλα λάθος. Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κάνε υπομονή και θα δεις πως τα πράγματα σύντομα θα βελτιωθούν. Το μωρό συνήθως κλαίει είτε γιατί πονάει κάτι, είτε γιατί πεινάει. Όσο αφορά τώρα στα δικά σου δάκρυα, σου προτείνω να δεις τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Οι ορμόνες σου μπορεί να κάνουν ακόμη πάρτι, αλλά αν πάρεις το μωράκι σου αγκαλιά θα δεις πως όσα βιώνεις είναι φυσιολογικά και σύντομα θα βρεις τους ρυθμούς σου. Αν όμως η κατάσταση ξεφεύγει και είσαι διαρκώς λυπημένη, φρόντισε να μην κλαις έχοντας αγκαλιά το μωρό και ζήτησε βοήθεια. Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι ντροπή.
Photo by Jonathan Borba on Unsplash
5.Το μητρικό ένστικτό… και οι υπόλοιπες μαμάδες
Από την πρώτη κιόλας στιγμή θα σε «αναγκάσουν» να συγκριθείς με τις υπόλοιπες μαμάδες. Μην πέσεις στην παγίδα. Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και βιώνει την μητρότητα μοναδικά. Όσο αφορά στο μητρικό ένστικτο που άκουγες πως θα σου έρθεις μόλις δεις για πρώτη φορά το μωράκι σου, στις πλείστες των περιπτώσεων είναι απλώς ένας μύθος. Αν δεθείς αμέσως με το μωρό σου, έχει καλώς. Μπορεί, όμως, να χρειαστείς και περισσότερο καιρό… Γι’ αυτό, πάρε το χρόνο σου.
6.Το σώμα σου και τα «περιττά» κιλά
Λοιπόν, τα κιλά της εγκυμοσύνης είναι από μόνα τους ένα ολόκληρο θέμα και όσο και αν προσπαθήσω να συμπιέσω τις σκέψεις μου, δεν χωράνε σε μια παράγραφο. Αυτό όμως που μπορώ να σου πω είναι ότι -αν δεν είσαι τύπου Emily Ratajkowski – τότε θα χρειαστείς λίγο χρόνο για να επανέλθεις στα δεδομένα σου. Ναι, αναφέρω την Emily, επειδή κατάφερε να χάσει όλα της τα κιλά ως δια μαγείας και παρά το ότι γεννήσαμε με περίπου ένα μήνα διαφορά… υπάρχει διαφορά. Κι όμως, τα κιλά δεν πρέπει να σε προβληματίζουν. Αυτό που έχει σημασία είναι το μωράκι σου – χωρίς φυσικά να σημαίνει πως αν θες, δεν μπορείς να ξεκινήσεις διατροφή και όταν ο γιατρός σου σού το επιτρέψει, ελαφριά γυμναστική. Έχε όμως στο μυαλό σου πως χρειάζονται συνήθως 6+ μήνες για να επανέλθεις στον σωματότυπό σου.
7. Να φροντίζεις τον εαυτό σου
Μόλις έφερες στον κόσμο ένα παιδί και καλό είναι να το εμπεδώσεις όσο πιο νωρίς γίνεται. Πάρε όμως τον χρόνο σου, δέξου όση βοήθεια σου προσφέρουν και φρόντισε να βρεις ξανά τον εαυτό σου. Δεν είσαι μόνο μητέρα, αλλά εξακολουθείς να είσαι η γυναίκα – ή καλύτερα ο άνθρωπος- που ήσουνα πριν γεννήσεις. Καλό είναι αν θες να βρεις τους ρυθμούς σου και να «πάρεις την ζωή σου πίσω» να βγαίνεις έξω και να μην κλείνεσαι στο σπίτι και στον εαυτό σου.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
8.Να θυμάσαι πως η κάθε στιγμή είναι μοναδική
Όσο δύσκολη και αν είναι η μέρα σου, έχε στο μυαλό σου πως οι στιγμές αυτές δεν πρόκειται να ξαναέρθουν. Θα φτάσει η ώρα που θα κοιμηθείς φυσιολογικά και το μωρό σου δεν θα έχει καμία ανάγκη από εσένα. Για τον λόγο αυτό απόλαυσε κάθε λεπτό με το νεογέννητο μωράκι σου. Πάρε το αγκαλιά, δώσε του φιλάκια… χώσου στον μωρουδίστικο λαιμό του. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την γαλήνη και την χαρά που θα νιώσεις αυτή την στιγμή. Ο χρόνος περνάει γρήγορα και θα έρθει η στιγμή που θα αναπολείς αυτές τις μέρες.
9.Μην είσαι σκληρή με τον εαυτό σου
Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς και το ξέρεις. Πάρε μια ανάσα και κατάλαβε πως είναι ακόμη η αρχή. Όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Η μητρότητα είναι από μόνη της μοναδική και το μικρό σου αγγελάκι μπορεί να σου το επιβεβαιώσει με κάθε του βλέμμα. Πάω στοίχημα πως λίγες μέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι, θα τα δεις όλα αλλιώς. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την μυρωδιά, το άγγιγμα και το χαμόγελο αυτού του πλάσματος που μόλις ήρθε στην οικογένειά σας και σάς άλλαξε τον κόσμο. Ναι ο κόσμος σου άλλαξε και αυτό δεν είναι κακό. Χαμογέλασε, κορίτσι.
10.Μην περιμένεις οικονομική βοήθεια... σύντομα από το κράτος
Είμαι σίγουρη πως από νωρίς φρόντισες να κάνεις την αίτηση για το επίδομα τοκετού και την αντίστοιχη αίτηση για το επίδομα μητρότητας το οποίο καταβάλλεται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε κάθε μισθωτή ή αυτοαπασχολούμενη γυναίκα για μια περίοδο 18 εβδομάδων μεταξύ της ένατης και της δεύτερης εβδομάδας πριν από την αναμενόμενη εβδομάδα του τοκετού. Το επίδομα μητρότητας, λοιπόν όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα των κοινωνικών ασφαλίσεων, αποτελείται από το βασικό και το συμπληρωματικό επίδομα και είναι ένα κατ’ αποκοπή ποσό, το ίδιο για όλες τις γυναίκες που έχουν δικαίωμα σε αυτό και το ποσό για κάθε παιδί ισούται με το 6% των ετήσιων ασφαλιστικών αποδοχών. Για συντομία να πούμε πως δεν πρόκειται για ολόκληρο τον μισθό σας, αλλά μέρος αυτού. Και είστε ok, με αυτό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν πρόκειται να πάρετε αυτά τα χρήματα σύντομα... και είστε αναγκασμένες -αν δεν έχετε αποταμιεύσει χρήματα πριν την εγκυμοσύνη σας, να ζητάτε "ελεημοσύνες". Στην δική μου περίπτωση -χωρίς να γνωρίζω αν υπάρχουν εξαιρέσεις- 4,5 μήνες μετά την γέννα έχω λάβει μόνο την πρώτη δόση. Όσο αφορά στο επίδομα τοκετού... υπολογίζεται να ληφθεί περίπου ένα χρόνο μετά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού.