Η έκδοση «Ο Γαλακτικός Πολιτισμός της Κύπρου: Ιστορία – Παραδόσεις – Λαογραφία» αποτελεί την πιο σημαντική ίσως μελέτη που έγινε ποτέ στην Κύπρο αναφορικά με την ιστορία του Γαλακτοκομικού μας Πολιτισμού και τις πολλές εκφάνσεις του στην καθημερινότητα μας, εδώ και αιώνες.
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συνέργεια του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και της Χαραλαμπίδης Κρίστης και είναι προϊόν τεκμηριωμένης συστηματικής ερευνητικής εργασίας, πολλών ειδικών επιστημόνων.
Την έκδοση, προλογίζουν μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκδοσης, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Χαραλαμπίδης Κρίστης κος Αλέξης Χαραλαμπίδης και η πρόεδρος του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων Δρ Χρυσταλλένη Λαζάρου, επισκέφτηκαν πρόσφατα τους Υπουργούς, ώστε να τους εκφράσουν τις ευχαριστίες τους αλλά και για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την ανάδειξη του γαλακτοκομικού πολιτισμού ευρύτερα.
Ένα από τα άμεσα βήματα, είναι η προώθηση της έκδοσης στις διπλωματικές αποστολές της Κύπρου προς περαιτέρω αξιοποίηση, όπως και η εγγραφή του στοιχείου του γαλακτοκομικού πολιτισμού της Κύπρου στον παγκόσμιο κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Επίσης συμφωνήθηκε, η πολύτιμη αυτή έκδοση να γνωστοποιηθεί στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Κύπρου ώστε η γνώση που περιέχει να φτάσει στους νέους της πατρίδας μας. Παράλληλα συζητήθηκε η εκπόνηση ψηφιακού μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων, βασισμένο στο βιβλίο «Γαλακτοκομικός Πολιτισμός της Κύπρου», ενώ η εγγραφή νέων γαλακτοκομικών προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων με τεκμηριωμένη καταγωγή όπως το τυρί της Φλαούνας, τα χαλίτζια και η αναρή αποτέλεσε ένα νέο κεφάλαιο προς συζήτηση.
Η έκδοση, προσφέρει εξαιρετική «πρώτη ύλη» για να ετοιμαστούν περιεκτικά και εκλαϊκευμένα βιβλιάρια με στόχο την προβολή στις εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού και αποτελεί την αφορμή να πραγματοποιηθεί η αξιοποίηση των Κυπριακών εμπορικών σημάτων που συνδέονται με τον γαλακτοκομικό πολιτισμό της Κύπρου και θα απονέμονται από το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων.
Η ιστορική μελέτη λοιπόν, «Ο Γαλακτοκομικός Πολιτισμός της Κύπρου: Ιστορία – Παραδόσεις- Λαογραφία» με τα εξαιρετικά κείμενα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην ανάδειξη των ταυτολογικών πολιτιστικών στοιχείων του νησιού μας.