Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη
Σήμερα είναι η μέρα που γιορτάζει το βιβλίο! Σαν σήμερα το 1616 έφυγαν από τη ζωή δυο μεγάλοι δημιουργοί, ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός η UNESCO όρισε αυτήν την ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Στόχος της ήταν να αποδώσει φόρο τιμής στο βιβλίο και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει, κυρίως τους νέους, να ανακαλύψουν τη «μαγεία» της ανάγνωσης και το έργο όλων αυτών των δημιουργών που συνετέλεσαν στην πνευματική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι επίσης γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.
Στην Καταλονία, η ημέρα αυτή γιορτάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο που τον βρίσκω αρκετά δελεαστικό ώστε να τον υιοθετήσουμε κι εμείς, γιατί όχι; Είναι η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, σαν μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με τη γιορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. O Άγιος Γεώργιος των Καταλανών σώζει την πριγκίπισσα από τον φοβερό δράκο, ένας μύθος βαθιά ριζωμένος που τιμάται κάθε χρόνο με πολλές εκδοχές. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο. Εκτιμάται ότι την ημέρα αυτή στη Βαρκελώνη διακινούνται περισσότερο από μισό εκατομύριο βιβλία και μερικά εκατομμύρια τριαντάφυλλα.
Παρόλες τις ατέρμονες συζητήσεις που γίνονται, μεταξύ των ρομαντικών βιβλιόφιλων του έντυπου και των πιο πρακτικών, θα έλεγα, βιβλιόφιλων, για το ποια μορφή βιβλίου είναι η καλύτερη, πρέπει όλοι να παραδεχτούμε πως αυτή την ημέρα το βιβλίο γιορτάζει όποια μορφή κι αν έχει. Είτε είναι έντυπο και μας χαρίζει ώρες απόλαυσης ή γνώσης μέσα από τις σελίδες του με την αναντικατάστατη αίσθηση της υφής του χαρτιού του και της μυρωδιάς του μελανιού του, είτε είναι ηλεκτρονικό και μας προσφέρει όλη τη γνώση και ψυχαγωγία άμεσα και εύκολα, χαρίζοντάς μας μια άλλη διάσταση στην εμπειρία της ανάγνωσης, αφού λειτουργεί ως «πολυμεσικό» ή «πολυτροπικό» εργαλείο γνώσης, δίνοντάς μας τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω υπερσυνδέσμων σε πολλαπλές πηγές πληροφόρησης.
Το είδος ανάγνωσης που επιλέγει ο καθένας καθορίζεται καθαρά από τις ανάγκες και απαιτήσεις που έχει κάθε φορά. Άλλοτε μπορεί κάποιος να επιλέξει να διαβάσει ένα έντυπο βιβλίο κι άλλοτε ένα ψηφιακό. Καμιά μορφή βιβλίου είναι ανταγωνιστική ως προς την άλλη. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει το βιβλίο στη ζωή μας. Παραφράζοντας τον Βρετανό συγγραφέα Φίλιπ Πούλμαν, χρειαζόμαστε την τέχνη, τις ιστορίες, τα ποιήματα και τη μουσική, όσο χρειαζόμαστε την αγάπη, το φαγητό και τον καθαρό αέρα. Μπορεί αν στερηθούμε το βιβλίο, οι συνέπειες να μην είναι άμεσα εμφανείς, όπως με την πείνα ή τη δίψα, θα μας λείπει όμως αυτή η συγκίνηση που προσφέρει το φτερούγισμα της ψυχής με την ανάγνωση κάποιου όμορφου κειμένου ή ποιήματος. Αυτού του είδους η στέρηση είναι αυτή που αφήνει μόνιμα κενά χαράς και πνευματικής ανάτασης, που μπορεί να αγνοούμε παντελώς αν δεν μας έχει δοθεί ποτέ η ευκαιρία να τις νιώσουμε.
Το βιβλίο είναι αυτό που δίνει σταγόνες δροσιάς στη δίψα της ψυχής και του μυαλού. Ας πιστέψουμε αληθινά ότι το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο κι ας το αφήσουμε να μας ταξιδέψει σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο κόσμο.
Η ημέρα αυτή είναι μια καλή αφορμή να ανακαλύψουμε τις νέες πρακτικές ανάγνωσης, αλλά και τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή στο χώρο του βιβλίου. Όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην εύκολη και άμεση πρόσβαση στο βιβλίο και στον πολιτισμό.
Ίσως να αλλάζει ο τρόπος που συγγραφείς και αναγνωστικό κοινό συναντιούνται πλέον. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να φανταστεί ένα μέλλον χωρίς το βιβλίο. Χρειάζεται να επανανοηματοδοτήσουμε το χώρο του βιβλίου μέσα μας ως έναν χώρο συνάντησης, χώρο διακίνησης ιδεών, γνώσεων και συναισθημάτων.
Σήμερα είναι μια καλή μέρα για να επισκεφθούμε την ψηφιακή βιβλιοθήκη Read ώστε, αν δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία με το ψηφιακό βιβλίο να την αποκτήσουμε τώρα.
Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή,
για iOS εδώ,
για Android εδώ.
Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Read Library εδώ για όλες τις πληροφορίες και πολλές επιλογές αξιόλογων, δωρεάν και προς πώληση, βιβλίων για όλους.