ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Τι μάθαμε από τον Διαγωνισμό Βιώσιμης Γαστρονομίας

Το αρμονικό μείγμα της γαστρονομικής καινοτομίας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης

Προωθητική Ενέργεια

Το αρμονικό μείγμα της γαστρονομικής καινοτομίας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. 

Εδώ και αρκετό καιρό ακούμε να χρησιμοποιείται ένας νέος όρος στην ορολογία της γαστρονομίας, η «Βιώσιμη Γαστρονομία». Πιθανώς όλοι κάποια στιγμή να το έχουμε ακούσει και να έχουμε προσπαθήσει να καταλάβουμε τι σημαίνει. Ωστόσο, γνωρίζουμε το τι πραγματικά είναι; Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η βιώσιμη γαστρονομία ορίζεται ως «η κουζίνα που λαμβάνει υπόψη της από πού προέρχονται τα συστατικά της, πώς καλλιεργούνται τα προϊόντα και πώς φτάνουν στις αγορές και, τελικά, στα πιάτα μας».

H Lidl Κύπρου συμμεριζόμενη την ανάγκη για τη δημιουργία ενός βιωσιμότερου αύριο στη γαστρονομία, σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τη γευστικότητα, διοργανώνει κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας, η οποία έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα στις 18 Ιουνίου, τον Διαγωνισμό Βιώσιμης Γαστρονομίας. Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία της Lidl Κύπρου, είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου.

Φέτος, στον 4ο Διαγωνισμό Βιώσιμης Γαστρονομίας, συμμετείχαν αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το American College, το City Unity College, το KES College και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ). Σκοπός όσων διαγωνίζονται είναι να δημιουργήσουν το πιο γευστικό αλλά και το πιο βιώσιμο μενού τριών πιάτων που να ανταποκρίνεται στα κριτήρια που τίθενται από την επιτροπή. Μεταξύ άλλων, τα κριτήρια που αξιολογούνται είναι η εποχικότητα και εντοπιότητα των πρώτων υλών, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και νερού για την παρασκευή τους, τα μεγέθη των μερίδων, η χρήση βιώσιμων προϊόντων και η ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών.

Νικητής του φετινού διαγωνισμού αναδείχθηκε το American College με την ομάδα να απαρτίζεται από τους Μαρία Δημητρίου, Μιχάλη Μιχαήλ και Yara Al Ayyas.

Μέσα από το Διαγωνισμό Βιώσιμης Γαστρονομίας, η Lidl Κύπρου επιδιώκει να αναδείξει τη περιβαλλοντική διαχείριση μέσα από τη γαστρονομική καινοτομία, με βιώσιμες πρακτικές και καινοτόμες τεχνικές μαγειρικής, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της χρήσης τοπικών, εποχιακών και βιολογικών συστατικών. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού παρουσιάστηκαν τεχνικές βιώσιμης μαγειρικής, εστιάζοντας στην προμήθεια, την παραγωγή και τη διανομή των τροφίμων. Αυτός είναι και ο διαχρονικός στόχος του διαγωνισμού – η προώθηση αυτών των πρακτικών. Η Lidl Κύπρου όντας μία περιβαλλοντικά υπεύθυνη εταιρία, δεσμεύεται στη διαρκή βελτίωση της βιωσιμότητας σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι απλώς μία επιλογή, αλλά μία ανάγκη για το μέλλον του πλανήτη μας και των επόμενων γενεών», ανέφερε ο κ. Γεώργιος Δημητρουλάκης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Κύπρου, στην τελετή απονομής των βραβείων, ενώ συμπλήρωσε πως μέσα από το διαγωνισμό, η εταιρεία επιθυμεί να αναδείξει και να επιβραβεύσει τους μελλοντικούς επαγγελματίες στο χώρο της μαγειρικής. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως «Η βιώσιμη γαστρονομία δεν αφορά μόνο την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά παράγονται και καταναλώνονται».

Η συμβολή της Lidl Κύπρου στη βιώσιμη γαστρονομία είναι πολυσήμαντη, καθώς η εταιρεία πέρα από την ενθάρρυνση για χρήση τοπικών και βιολογικών προϊόντων και τη μείωση των απορριμμάτων των τροφίμων για τους επαγγελματίες στη μαγειρική, επιδιώκει να εμπνεύσει το κοινό να δοκιμάσει αυτές τις βιώσιμες πρακτικές στο σπίτι, προκειμένου να συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στη βιώσιμη ανάπτυξη. Με το Διαγωνισμό Βιώσιμης Γαστρονομίας να έχει καταστεί ετήσιος θεσμός πλέον, οι δράσεις της Lidl Κύπρου για την ανάπτυξη της βιώσιμης γαστρονομίας, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προωθώντας τόσο στους επαγγελματίες όσο και στα νοικοκυριά νέες, καινοτόμες πρακτικές μαγειρικής και διατροφής γενικότερα. Η Lidl Κύπρου παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη, περιβαλλοντικό σεβασμό και συνειδητή κατανάλωση.

Στιγμιότυπα από την τελετή απονομής των βραβείων του 4ου Διαγωνισμού Βιώσιμης Γαστρονομίας της Lidl Κύπρου.

PROMO: Τελευταία Ενημέρωση