ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές - Μέρος 3

Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές – Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι, Μέρος 3: 1960-2004

newsroom must

Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές – Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι είναι ο τίτλος της μεγάλης εκθεσιακής τριλογίας του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, η οποία αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της Κύπρου συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις του κοινού για το πρώτο μισό του έτους 2024.

Με το Μέρος 1: 1878-1950 και το Μέρος 2: 1950-1960, το λευκωσιάτικο κοινό –και όχι μόνο– είχε ήδη την ευκαιρία να «γνωρίσει» τη Λευκωσία μέσα από φωτογραφίες και καρτ ποστάλ φωτογράφων που δραστηριοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας μέχρι και την απαρχή της Ανεξαρτησίας στο νησί. Όλο το υλικό αντλήθηκε από το πλούσιο Φωτογραφικό Αρχείο «Το Μάτι» του Μουσείου.

Από τις 3 Σεπτεμβρίου 2024 το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για την τρίτη και τελευταία κατά σειρά εκθεσιακή διαδρομή με τίτλο Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές – Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι, Μέρος 3: 1960-2004.


Φωτογραφία που απεικονίζει κτήρια στην πλατεία Μεταξά [σημερινή πλατεία Ελευθερίας], δεκαετία 1970
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Χαραλάμπους
Συλλογή Κωνσταντίνου Χαραλάμπους


Φωτογραφία που απεικονίζει στιγμιότυπο από παρέλαση εθνικής επετείου, δεκαετία 1970
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Χαραλάμπους
Συλλογή Κωνσταντίνου Χαραλάμπους
Constantinos Charalambous Collection

Η έκθεση αυτή, πέρα από την παρουσίαση φωτογραφικών όψεων της Λευκωσίας από το Αρχείο του Μουσείου, περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από σύγχρονους φωτογράφους, μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου – Τμήματος Λευκωσίας, και από άλλους λάτρεις της φωτογραφίας. Το όλο εγχείρημα είχε ως αποτέλεσμα μια εις βάθος «εικονογράφηση» της κυπριακής πρωτεύουσας από το 1960 έως το 2004. 

Φωτογραφία που απεικονίζει στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία δημοσιογράφων για την ελευθερία του Τύπου, 30 Σεπτεμβρίου 1974
Φωτογράφος: Χαράλαμπος Σαββίδης
Συλλογή Τάκη Κουνναφή

Αφετηρία και πέρας αυτών των δύο ορόσημων υπήρξε αφ’ ενός η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου 1960 και αφ’ ετέρου η ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών, η Λευκωσία, ως διαχρονικά η κύρια σκηνή των εξελίξεων στην Κύπρο, επεκτάθηκε, αναπτύχθηκε και πύκνωσε οικιστικά, ενώ οι άνθρωποί της έζησαν στιγμές καθημερινότητας και ρουτίνας, αλλά και βίωσαν αρχικά την ανείπωτη τραγωδία της πρώτης πληγής με την εγκατάσταση της Πράσινης Γραμμής το 1963 και έπειτα την τουρκική εισβολή του 1974. Επαναπροσδιόρισαν τον εαυτό τους σε έναν χώρο με νέα δεδομένα και διαχειρίστηκαν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η ελπίδα μέσα σε μια μοιρασμένη πόλη, ωστόσο, δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Η ζωή συνεχίστηκε με την ίδια ένταση και πείσμα για εξέλιξη και δημιουργικότητα.

Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη στα εγκαίνια έκθεσης Ελλήνων καλλιτεχνών, Δεκέμβριος 1983
Φωτογράφος: Εύης Ιωαννίδης
ΛΔΜΛ: Το Μάτι 9710

Οι φωτογραφίες στον εκθεσιακό χώρο τοποθετούνται χρονολογικά σε ενότητες, προσκαλώντας τον επισκέπτη να συνθέσει μέσα από αυτές το παζλ των δεκαετιών, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την κοινωνική διάσταση της φωτογραφίας. Ο κόσμος της Λευκωσίας «αναλύεται» και προσεγγίζεται με γνώμονα το τι θεωρεί ο κάθε καλλιτέχνης σημαντικό και άξιο να απαθανατιστεί – από ένα καθημερινό συναπάντημα σε κάποιο καφενείο έως την κοσμοσυρροή μιας πολιτικής συγκέντρωσης, από ένα εγκαταλελειμμένο αεροσκάφος την επαύριον της 20ής Ιουλίου 1974 έως την αποτύπωση της πρώτης αυγής της νέας χιλιετίας. Όλα αυτά τα φωτογραφικά στιγμιότυπα συνθέτουν τη σύγχρονη ιστορία της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Φωτογραφία που απεικονίζει δρόμο στη γειτονιά της Χρυσαλινιώτισσας, δεκαετία 1980
Φωτογράφος: Εύης Ιωαννίδης
ΛΔΜΛ: Το Μάτι 9708

Η επίσημη έναρξη της νέας προσωρινής έκθεσης έχει οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2024 και θα περιλαμβάνει δύο ιδιαίτερες ειδικές ξεναγήσεις από τις επιμελήτριες της έκθεσης, την Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου, Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, και τη Μαρία Πατσαλοσαββή, Υποδιευθύντρια του Μουσείου. Στην αυλή του Μουσείου θα προσφέρεται κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων ένα κυπριακό κοκτέιλ-έκπληξη, που σίγουρα θα ανασύρει αναμνήσεις παιδικών χρόνων.

Φωτογραφία με πανοραμική άποψη της οδού Κωστάκη Παντελίδη, δεκαετία 1990
Φωτογράφος: Κυριάκος Πιερίδης
ΛΔΜΛ: Το Μάτι 9747

Επίσημη έναρξη έκθεσης (Μέρος 3: 1960-2004): 4 Σεπτεμβρίου 2024, στις 18:00, με δύο ειδικές ξεναγήσεις (18:00-19:00 και 19:00-20:00) από τις επιμελήτριες της έκθεσης. Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων θα προσφέρεται ένα κυπριακό κοκτέιλ-έκπληξη, που σίγουρα θα ανασύρει αναμνήσεις παιδικών χρόνων.

Φωτογραφία που απεικονίζει κόσμο στην οδό Ιπποκράτους, δεκαετία 1990
Φωτογράφος: Αντρέας Μαλέκος
ΛΔΜΛ: Το Μάτι 9717

Κρατήσεις απαραίτητες: +357 22661475 / Email: info@leventismuseum.org.cy  

Διάρκεια έκθεσης (Μέρος 3): 3-29 Σεπτεμβρίου 2024

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30

Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Χορηγός επικοινωνίας: Η Καθημερινή

Υποστηρικτές: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δήμος Λευκωσίας, Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης και Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Λευκωσίας

Φωτογραφία που απεικονίζει τον υπουργό Παιδείας Πεύκιο Γεωργιάδη (αριστερά) και τον δήμαρχο Μιχαλάκη Ζαμπέλα (δεξιά) κατά την ανύψωση των σημαιών στο πλαίσιο των εορτασμών ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 30 Απριλίου 2004 Δήμος Λευκωσίας.


Φωτογραφία που απεικονίζει στιγμιότυπο από τη λεωφόρο Μακαρίου πριν από το τέλος της χιλιετίας, 31 Δεκεμβρίου 1999
Φωτογράφος: Μάριος Ταραμίδης
Συλλογή Μάριου Ταραμίδη («Η τελευταία μέρα της χιλιετίας στη Λευκωσία»)

PROMO: Τελευταία Ενημέρωση