ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στο παραθαλάσσιο χωριό με τους λεμονανθούς

Πού να πας και τι να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο

Αν και οι λασποβροχές των τελευταίων ημερών φαίνεται κατά τόπους να συνεχίζουν και το πρωί του Σαββάτου, ο καιρός δείχνει από το μεσημέρι και μετά να βελτιώνεται ενώ με τις θερμοκρασίες να κινούνται στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, η μέρα σίγουρα προσφέρεται για εκδρομή εκτός πόλης.

Αφού λοιπόν το παραδοσιακό έθιμο για την 25η Μαρτίου περιλαμβάνει ψάρι, μια καλή ιδέα είναι να κατευθυνθείτε προς την πανέμορφη -και αυτή την εποχή- παραθαλάσσια περιοχή του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας. Χτισμένος στις όχθες του ποταμού Πεντάσχοινου, ο Άγιος Θεόδωρος βρίσκεται σε προνομιακό σημείο της νοτιοανατολικής ακτογραμμής, στο ενδιάμεσο, περίπου, της διαδρομής από το Ζύγι και τα Περβόλια.

Αναμφίβολα, σήμα κατατεθέν και βασικό σημείο ενδιαφέροντος είναι η μοναδική και παραδεισένια, καθηλωτική παραθαλάσσια διαδρομή, που τέτοια εποχή του χρόνου συνδυάζει τα γαλανά, πεντακάθαρα νερά της εκεί θάλασσας με τα καταπράσινα και ανθισμένα περιβόλια της περιοχής, που μοσχοβολούν πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια.

Εσπεριδοειδή στον Άγιο Θεόδωρο από ψηλά / Φωτογραφία @venuslovesnature στο Instagram

Λίγο ενδότερα, το γεωμορφολογικό τοπίο γίνεται ακόμη συναρπαστικότερο, με φυσικές σπηλιές, φαράγγια και έντονα ανάγλυφα στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε χαζεύοντας τις καλλιτεχνικές πινελιές που δημιουργεί ανενόχλητη η φύση στο πέρασμα των αιώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Κοινοτικό Συμβούλιο του Αγίου Θεοδώρου, η ονομασία του Πεντάσχοινου ίσως να προέρχεται από το γεγονός ότι στα παλιά χρόνια υπήρχε στην περιοχή πέριξ του ποταμού μια μεγάλη «κουφή» (το γνωστότερο κυπριακό δηλητηριώδες φίδι) που ήταν τόσο μεγάλο στο μήκος όσο πέντε σχοινιά μαζί!

Σήμερα ο Άγιος Θεόδωρος φιλοξενεί περίπου ισάριθμη αναλογία μόνιμων και εξοχικών κατοικιών ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα τετραγωνικά χιλιόμετρα που καταλαμβάνει στον χάρτη είναι τόσο πολλά ώστε να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση χωριά του νησιού. Μόνο το παραλιακό του μέτωπο εκτείνεται σε μια περιοχή 8,5 χιλιομέτρων.

Φωτογραφία @mratlantis / Instagram

Σημεία ενδιαφέροντος

Εντός του Αγίου Θεοδώρου αξίζει να επισκεφθείτε το πετρόχτιστο παλιό κεντρικό γεφύρι που βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας και ενώνει ουσιαστικά μια συνοικία του χωριού με άλλη. Το κεντρικό γεφύρι αποτελεί πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες εάν κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν υπερχειλίσει ο ποταμός Πεντάσχοινος. Στο κέντρο της κοινότητας, σε ένα μικρό λόφο, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος που άρχισε να χτίζεται το 1956 και ολοκληρώθηκε το 1970.

Στον ίδιο χώρο βρισκόταν παλαιότερα, σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο, ένας μικρότερος και πολύ παλαιότερος ναός, που ήταν μονόκλιτος, καμαροσκέπαστος και χτισμένος με ασβεστόλιθους της περιοχής. Από τον παλιό ναό διασώθηκε μόνο το εικόνισμα (τοιχογραφία) του πολιούχου Αγίου της κοινότητας, το οποίο βρίσκεται μέσα στο σημερινό οικοδόμημα σε πετρόκτιστη θήκη.

Ένα πέρασμα αξίζει να πραγματοποιήσετε και από το λεγόμενο «Το Περιβόλι του Χωριού» που είναι ένα δημόσιο, επί της ουσίας, περιβόλι με εσπεριδοειδή, όπου, με βάση απόφαση της κοινότητας, οι επισκέπτες μπορούν δωρεάν να ξεκουραστούν κάτω από τον ίσκιο των δέντρων αλλά και να γευτούν τα νόστιμα φρούτα τους.

Το προικισμένο φυσικό περιβάλλον του χωριού έχει ενταχθεί και στο δίκτυο προστασίας της φύσης Natura 2000. Το φαράγγι και οι σπηλιές αποτελούν μέρος χαραγμένου μονοπατιού της φύσης, που είναι γραμμικό, φιλικό σε οικογένειες και ηλικιωμένους και έχει συνολικό μήκος 850 μέτρα.

Εστίαση και διαμονή

Tα δημοφιλή beach bars που την τελευταία διετία έκαναν την περιοχή καλοκαιρινό προορισμό παραμένουν ακόμη κλειστά ωστόσο ορισμένες πολύ καλές ψαροταβέρνες μπορούν να σας ανταμείψουν με εξαιρετικά νόστιμο φαγητό σε ωραίο περιβάλλον.

Ψαροταβέρνα Πεντάσχοινος

Φωτογραφία @kopiaste_ / Instagram

Με φρέσκο ψάρι από βάρκες της ταβέρνας και με το απαραίτητο σωστό ψήσιμο που γίνεται τόσο στη σχάρα όσο και στο τηγάνι, η ψαροταβέρνα Πεντάσχοινος βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και είναι μια θαυμάσια επιλογή για φαγητό με έμφαση στα θαλασσινά. Με μοντέρνο ντεκόρ και διακόσμηση, η ψαροταβέρνα Πεντάσχοινος διαθέτει επιπλέον επιλεγμένα κρασιά από τον κυπριακό αμπελώνα, έχει πολύ εξυπηρετικό και φιλικό προσωπικό και οι τιμές θεωρούνται λογικές. Συνίσταται κράτηση.

Santa Elena, Ζύγι

 

Για μια λίγο διαφορετική εμπειρία μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το κέντρο του Ζυγίου, όπου μια παλιά και δημοφιλής ψαροταβέρνα έχει μετεξελιχθεί σε μπραντσάδικο, με «παραδοσιακό» κυπριακό brunch. Το Santa Elena παράγει δικά του προϊόντα όπως αβγά, χαλούμι, σαλάτες, δροσερό μαχαλεπί και γλυκά του κουταλιού αλλά και κέικ από τα χέρια της κυρίας Ελένης.

Pentasino Traditional House

Πέραν από το εκπληκτικό Library στη γειτονική Καλαβασό καθώς και το Agora boutique στα Λεύκαρα, στα οποία έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις, για διαμονή στον Άγιο Θεόδωρο προσφέρεται μέσω booking το υπέροχο Pentasino Traditional House.
 
Με εκπληκτική θέα στο βουνό, πλήρως εξοπλισμένο δωμάτια, υδρομασάζ και κήπο για μπάρμπεκιου, το Pentasino δύσκολα θα σας απαγοητεύσει.
 
 

Φωτογραφίες booking

 

Γιατί στο μεταξύ η 25η Μαρτίου έχει συνδεθεί με μπακαλιάρο;

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, κατά τη διάρκεια της σαρακοστής που είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο αυστηρή νηστεία της ορθόδοξης εκκλησίας υπάρχουν τρεις… εξαιρέσεις που δίνουν την ευκαιρία στους πιστούς να… σκαπουλάρουν. Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι η 25η Μαρτίου, μια μέρα που εκτός από εθνική γιορτή για την Επανάσταση του 1821, είναι αφιερωμένη και στην Παναγία. Για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου εξαιρούνται από τη νηστεία το ψάρι, το έλαιο και το κρασί!

Φωτογραφίες Venuslovesnature / @Instagram 

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση

X