Μαρία Καραμάνου
Μετά από 5,5 χρόνια σιωπής και αγωνίας, η Παναγία των Παρισίων (Notre Dame) ετοιμάζεται να ξαναυποδεχθεί τους πιστούς και τους επισκέπτες της, σε μια ιστορική στιγμή για το Παρίσι και ολόκληρο τον κόσμο. Ο εμβληματικός καθεδρικός ναός, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά του Απριλίου του 2019, αναγεννιέται και ανοίγει ξανά τις πύλες του επίσημα στις 8 Δεκεμβρίου 2024.
Το εξωτερικό του ναού, πλέον απαλλαγμένο από τις σκαλωσιές, λάμπει αναδεικνύοντας την απαράμιλλη γοτθική αρχιτεκτονική του. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στα διεθνή μέσα ενθουσιάζουν, δείχνοντας τη νέα εποχή για τον ιστορικό καθεδρικό, που είναι σύμβολο πίστης, πολιτισμού και αντοχής.
Οι Παριζιάνοι και επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου ανυπομονούν να ξαναζήσουν τη μαγεία του εσωτερικού του ναού, από τα περίτεχνα βιτρό μέχρι την εμβληματική ροζέτα, που ανακαινίστηκαν με απίστευτη λεπτομέρεια.
EN DIRECT | Dernière visite de chantier de la Cathédrale Notre-Dame de Paris avant sa réouverture. https://t.co/aDDLtJgtro
— Élysée (@Elysee) November 29, 2024
Η συγκινητική τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του, Μπριζίτ Μακρόν. Ο Πρόεδρος, συνοδευόμενος από κορυφαίους αξιωματούχους όπως η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Λοράν Ούλριχ, τόνισε τη σημασία της ανακατασκευής για την πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας και τη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας.
«Η Notre Dame δεν είναι μόνο ένα μνημείο. Είναι η ψυχή του Παρισιού, η καρδιά της Γαλλίας. Η αποκατάστασή της είναι ένα σύμβολο ενότητας και ελπίδας για τον κόσμο», δήλωσε ο Μακρόν.
Η ανακατασκευή της Notre Dame υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα έργα αποκατάστασης στη σύγχρονη ιστορία. Ειδικοί αρχιτέκτονες, συντηρητές και τεχνίτες από όλο τον κόσμο εργάστηκαν ακούραστα για να αποκαταστήσουν την αυθεντικότητα και το μεγαλείο του ναού.
Μεγάλη πρόκληση ήταν η αποκατάσταση του εμβληματικού βέλους, που καταστράφηκε ολοσχερώς κατά την πυρκαγιά. Σήμερα, ξαναστέκει περήφανο, όπως το οραματίστηκε ο αρχιτέκτονας Eugène Viollet-le-Duc τον 19ο αιώνα.