ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Gucci ArtLab: Διαμορφώνει το μέλλον του βιώσιμου σχεδιασμού

«Δεν δημιουργούμε απλώς έναν τεχνικό χώρο, αλλά έναν χώρο γεμάτο συναισθήματα».

Μαρία Καραμάνου

Στην εξοχική περιοχή του Scandicci, που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Φλωρεντίας, το τοπικό περιβάλλον διαφέρει δραματικά από την κλασική εικόνα της πόλης της Τοσκάνης. Εδώ, όπου βλέπουμε φορτηγά της FedEx και βιομηχανικά κτίρια παντού, υπάρχει ένα εντυπωσιακό κτίριο που ξεχωρίζει: το Gucci ArtLab. Ο χώρος αυτός, με τα τεράστια έργα τέχνης ύψους 10 μέτρων και συνολική έκταση 37.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητο.

Photo By @___sadhana___ On Instagram

Αυτό το εκπληκτικό κέντρο κατάρτισης και το υψηλής τεχνολογίας εργαστήριο της Gucci, που βρίσκεται εδώ, συνδυάζει την τέχνη της χειροτεχνίας με την επιστημονική έρευνα για να διαμορφώσει το μέλλον του βιώσιμου σχεδιασμού. Το εντυπωσιακό αυτό κτήριο αποτελεί ένα κέντρο εξέλιξης προϊόντων, ειδικευμένο στη δημιουργία υποδημάτων και δερμάτινων αξεσουάρ, καθώς και στη διεξαγωγή δοκιμών για υλικά, συσκευασίες και σχέδια.

Το δημοφιλές περιοδικό Wallpaper είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί αυτό το εργαστήριο και μοιράζεται την εμπειρία αυτή με τους αναγνώστες του.

Photo By @stimp_srl On Instagram

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Scarlett Conlon, σε διαδικτυακά εργαστήρια, επιστήμονες εξειδικευμένοι στη ρομποτική τεχνολογία συνεργάζονται, πραγματοποιώντας δοκιμές σε διάφορα δερμάτινα προϊόντα, όπως ζώνες και παπούτσια, για να εξετάσουν την ανθεκτικότητά τους και την αξιοπιστία των φερμουάρ. Επιπλέον, στους διαδρόμους του εργαστηρίου, ένα ζευγάρι παπούτσια υποβάλλεται σε δοκιμές περπατήματος σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να αξιολογηθεί η αντοχή τους, ενώ μια τσάντα ελέγχεται για την ακρίβεια των χρωμάτων της.

Photo By @harpersbazaar_tw On Instagram

Στο εντυπωσιακό κέντρο δραστηριοτήτων του Gucci ArtLab, διεξάγονται όλες οι διαδικασίες που αφορούν τον σχεδιασμό πρωτοτύπων για τα υποδήματα και τα δερμάτινα προϊόντα του ιταλικού οίκου μόδας. Από το άνοιγμά του το 2018, η χειροκίνητη και μηχανική τέχνη συνεργάζονται αρμονικά, με κάθε κομμάτι που καθορίζει τις νέες σεζόν του Gucci να υπόκειται σε προσεκτικό σχεδιασμό και δοκιμές από μια ομάδα 950 ειδικών, προτού παρουσιαστεί στην πασαρέλα.

Photo By @stimp_srl On Instagram

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Massimo Rigucci, επισημαίνει ότι το ArtLab δεν αποτελεί απλώς έναν τεχνικό χώρο, αλλά έναν χώρο γεμάτο συναισθηματική φόρτιση. Προσφέρει μια πλατφόρμα συνεργασίας και κοινής δημιουργίας, επιτρέποντας την προώθηση της καινοτομίας και τη μείωση των περιττών απωλειών. Σύμφωνα με την Antonella Centra, σύμβουλος εταιρικών υποθέσεων και βιωσιμότητας, χρησιμοποιούν προγράμματα 3D για να προσομοιώνουν προϊόντα χωρίς την ανάγκη κατασκευής φυσικών πρωτοτύπων και απόρριψης υλικού. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο άνθρωπος εξακολουθεί να είναι αναντικατάστατος και συμπληρωματικός στην τεχνολογία.

Photo By @harpersbazaar_tw On Instagram

Η φιλοδοξία του οίκου Gucci με το ArtLab δεν περιορίζεται εκεί. Εκτός από τους εξειδικευμένους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, υπάρχει και η École de l'Amour, γνωστή ως "Σχολή της Αγάπης". Εδώ, οι φιλόδοξοι τεχνίτες μπορούν να αποκτήσουν τις δεξιότητες του επαγγέλματος από έμπειρους "μαέστρους". Για τον Massimo Rigucci, αυτό ήταν κρίσιμης σημασίας, καθώς ήθελε να διασφαλίσει ότι οι μαθητές θα μπορούσαν να εξασκηθούν στον πραγματικό χώρο του εργοστασίου.

Photo By @wallpapermag On Instagram

Την ημέρα που το περιοδικό Wallpaper επισκέφτηκε το ArtLab, ο Μάρκο, που είχε εργαστεί ως κατασκευαστής προτύπων Gucci για 40 χρόνια πριν αναλάβει ως καθηγητής στη σχολή, δίδαξε σε μια ομάδα φοιτητών που πραγματοποιούσαν εξάμηνη πρακτική άσκηση σχετικά με τη συναρμολόγηση. Η συνάδελφός του, η Matilde, μια έμπειρη μοδίστρα, τους δίδασκε πώς να ράβουν και τι να ράβουν. 

Η ακαδημία διαψεύδει τον μύθο ότι οι νεότερες γενιές στην Ιταλία δεν ενδιαφέρονται για τη χειροτεχνία. Έχει 200 υποψήφιους για δέκα διαθέσιμες θέσεις σε κάθε μάθημά της, και από τη στιγμή της ίδρυσής της, περισσότερα από 1000 άτομα έχουν περάσει από τις πύλες της. Πολλοί από αυτούς έχουν καταφέρει να βρουν εργασία στον χώρο μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.

Photo By @nssmagazine On Instagram

Ένα από τα πιο ενδεικτικά επιτεύγματα της ομάδας του ArtLab είναι η συμβολή της στη δημιουργία του υλικού Demetra, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατασκευή βιώσιμων προϊόντων χωρίς αξιοποίηση ζώων. Το Demetra κατασκευάζεται από βισκόζη, ξυλοπολτό και πολυουρεθάνη βιολογικής βάσης και ξεχωρίζει για τη δυνατότητά του να επεκταθεί. Όπως ανέφερε η Antonella Centra, αρχικά εξετάστηκαν λύσεις στη Silicon Valley, αλλά τελικά αποφασίστηκε ότι χρειάζονται να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή της Silicon Valley στην Ιταλία.

Photo By @moltorosse On Instagram

Η βιωσιμότητα αποτελεί ήδη σημαντικό μέρος της ατζέντας της Gucci. Η εταιρεία, που ανήκει στον ομίλο Kering, έχει προχωρήσει σε φιλόδοξα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός δεκαετούς σχεδίου για την επίτευξη υψηλών ποσοστών ιχνηλασιμότητας στα υλικά πρώτης ύλης. Αυτή η νοοτροπία διαπνέει όχι μόνο τον σκοπό του ArtLab και τους τεχνίτες του, αλλά και τον πιστοποιημένο με LEED χώρο του. Ο σχεδιασμός του χώρου, ο οποίος λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, είναι φωτεινός και ενθαρρυντικός, με ζωηρά χρώματα και μια κόκκινη σκάλα που λειτουργεί ως "πύλη" προς έναν κόσμο δημιουργικότητας και χειροτεχνίας.

Το Gucci ArtLab αναδεικνύει την καινοτομία παράλληλα με τη διατήρηση και την τεχνολογία, συνεργαζόμενο με τους τεχνίτες. Στην ουσία, δημιουργεί ένα όραμα για τον κόσμο που περιλαμβάνει όχι μόνο προϊόντα, αλλά και ένα όνειρο για την κοινότητα της μόδας.

FASHION NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X