ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: cycling shorts, φαρδύ hoodie, αθλητικά και δερμάτινο biker σακάκι
 

5 Κύπριοι artists που ξεχωρίσαμε και όσα μας είπαν

5 Κύπριοι καλλιτέχνες που κάνουν κάτι ξεχωριστό, συστήνονται στο must και αποκαλύπτουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Μαρία Καραμάνου

Η Κύπρος είναι μια χώρα γεμάτη πολιτιστική ποικιλία και δημιουργική ενέργεια, με ταλαντούχους καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν σε πολλούς τομείς. Από τη ζωγραφική και τη μόδα μέχρι την αγγειοπλαστική και τη δημιουργία πρωτότυπων έργων, οι νέοι Κύπριοι καλλιτέχνες αναδεικνύουν μια νέα δυναμική και φρεσκάδα που εντυπωσιάζει.

Μαζί, θα εξερευνήσουμε πέντε ξεχωριστούς Κύπριους καλλιτέχνες, οι οποίοι συνδυάζουν το πάθος τους με μοναδικές τεχνικές και πρωτότυπες ιδέες. Είτε δημιουργούν μοναδικά έργα ζωγραφικής, είτε καινοτόμα σχέδια μόδας, είτε εξαιρετικά έργα αγγειοπλαστικής, αυτοί οι καλλιτέχνες προσφέρουν μια αναζωογονητική προοπτική για τη σύγχρονη τέχνη και το design.

Ανακαλύψτε μαζί μας τις μοναδικές προσωπικές ιστορίες τους, τις δημιουργικές επιρροές που καθόρισαν το έργο τους και τα βαθιά μηνύματα που επιδιώκουν να μεταδώσουν μέσω της τέχνης τους καθώς και την απόψη τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα.

Μιχάλης Παντελίδης, Σχεδιαστής Υφασμάτων

Ο Μιχάλης Παντελίδης, αποφοίτησε το 2022 από το Πανεπιστήμιο του Bristol με εξαιρετική αναγνώριση, αφού προτάθηκε για το «Fashion Innovation Award» και το «The Considered Fashion Award» στο Graduate Fashion Week στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πορεία του στον κόσμο της μόδας είναι ήδη εντυπωσιακή, με σημαντικές πρακτικές εμπειρίες σε ατελιέ διεθνώς αναγνωρισμένων σχεδιαστών, όπως η Iris Van Herpen και ο Ronald Van Der Kemp, στο Άμστερνταμ.

Η καριέρα του Μιχάλη δεν περιορίζεται μόνο στο σχεδιασμό υφασμάτων, αλλά επεκτείνεται και στη συνεργασία με Ολλανδούς καλλιτέχνες, όπου τελειοποίησε τις δεξιότητές του στη φωτογραφία, τη ψηφιακή επεξεργασία και την περίπλοκη χειροτεχνία. Το 2021, ίδρυσε την επωνυμία του, η οποία συνδυάζει την αγάπη του για τα υφάσματα με την τέχνη και τη φωτογραφία, αναδεικνύοντας μια μοναδική προσέγγιση στην σχεδίαση.

Στην Ιταλία, η εργασία του στον σχεδιασμό και τη δημιουργία χειροποίητων υφασμάτων για πολυτελείς οίκους μόδας, όπως οι Gucci, Prada και D&G, του έδωσε την ευκαιρία να ενσωματώσει την τεχνογνωσία και την καινοτομία του σε διεθνώς αναγνωρισμένα brand.

«Από μικρός αγαπούσα την τέχνη και πειραματιζόμουν με την φωτογραφία. Μετά από την επίσκεψη μου σε έκθεση του Jean Paul Gaultier στο Παρίσι (2015) αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με την μόδα. Το 2017, στην μέση των σπουδών μου, είδα την ταινία “A plastic Ocean”(Craig Leeson, 2016) και μ ’επηρέασε πολύ. Από τότε άρχισα να το ερευνώ και αποφάσισα τα πρότζεκτ μου να έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Επίσης, μετέπειτα ταξίδεψα στο Ηong Kong (2018) για 6 μήνες σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και είχα μαθήματά που αφορούσαν την βιώσιμη μόδα. Το 2020, έκανα την πρακτική μου στο Άμστερνταμ, με τον σχεδιαστή Ronald Van Der Kemp όπου είναι ο πρώτος σχεδιαστής υψηλής ραπτικής που επαναχρησιμοποιεί υφάσματα».

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι καλλιτέχνες δήλωσε, «Οι νέοι σχεδιαστές, κατά την γνώμη μου, σήμερα έχουν πολλές ευκαιρίες αναγνώρισης, δικτύωσης και συνεργασιών με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφορίας όσο αφορά την μόδα και την τέχνη που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να αποτελέσει είτε την έρευνα αγοράς είτε την έμπνευση για νέες δημιουργίες, είτε την ενημέρωση για τις τάσεις της μόδας».

Και συνέχισε, «Όσο αφορά τις προκλήσεις, υπάρχει πολύς ανταγωνισμός όπου αναγκάζει τους σχεδιαστές να δουλέψουν σκληρά για να ξεχωρίσουν. Επίσης, η "γρήγορη μόδα" όπου προσφέρει στους καταναλωτές ρούχα σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές δυσκολεύει το εμπόριο των σχεδιαστών όπου παράγουν μικρότερες ποσότητες».

Κωνσταντίνα Μιχαήλ, δημιουργός του Rosary

Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ, δημιουργός του Rosary, ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την κατασκευή χειροποίητων κεριών και προϊόντων αρωματισμού ως ένα απλό χόμπι. Μέσα από τον ελεύθερο χρόνο της, η Κωνσταντίνα αφιέρωσε ενέργεια και αφοσίωση για να εξελίξει τη δημιουργία της, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προβάλλει το έργο της και να συνδεθεί με το κοινό.

Στην αρχή, η ανταπόκριση ήταν περιορισμένη, και υπήρχαν στιγμές που η Κωνσταντίνα αμφέβαλλε για την πορεία της, αναρωτώμενη αν η προσπάθεια άξιζε τον κόπο, ειδικά όταν η επιτυχία δεν ήταν άμεσα ορατή. Παρά τις αμφιβολίες και τις προκλήσεις, η αγάπη της για τη δημιουργία και το μεράκι της για τα χειροποίητα προϊόντα ξεπέρασαν τις ανασφάλειές της.

Με επιμονή και πάθος, η Κωνσταντίνα κατάφερε να μετατρέψει το χόμπι της σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, το Rosary, το οποίο τώρα συνδυάζει τέχνη και αρωματισμό με μοναδικό τρόπο. Η ιστορία της είναι ένα πραγματικό παράδειγμα πώς η αφοσίωση και η αγάπη για αυτό που κάνουμε μπορούν να οδηγήσουν σε εκπληκτικά αποτελέσματα. 

«Όταν υπάρχει όρεξη και συνέπεια ο κόσμος αυτό το βλέπει και το αναγνωρίζει όσο περίεργο και αν ακούγεται. Πλέον έχει γίνει η βασική μου εργασία, έχω ανοίξει το δικό μου φυσικό κατάστημα όπως και ηλεκτρονικό, και μέρα με την μέρα το βλέπω να μεγαλώνει και να το αγκαλιάζει ο κόσμος με πολύ αγάπη και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτό».

Για τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών αποκάλυψε, «Οι νέοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις θα έλεγα, όπως για παράδειγμα τον ανταγωνισμό που υπάρχει από τις μεγάλες εταιρίες μαζικής παραγωγής προϊόντων, το άγνωστο, η οικονομική κρίση όπως επίσης και οι διακυμάνσεις των ''καλών'' και ''κακών'' ημερών. Οι προκλήσεις όμως είναι αυτές που σε κάνουν να γίνεσαι καλύτερος και να προσπαθείς ακόμα παραπάνω για αυτό που αγαπάς. Το αίσθημα της απογοήτευσης και της αγανάκτησης είναι κάτι που πολλοί νέοι καλλιτέχνες βιώνουν και είναι κάτι το οποίο χρειάζεται πάρα πολλή υπομονή και επιμονή, μαζί με καθημερινή προσπάθεια για αυτό που αγαπάνε, για να υπερτερήσουν τα θετικά συναισθήματα».

Θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα υποστήριξης είπε, «Τέλος, θα ήθελα να δώσω ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο να στηρίζει τους καλλιτέχνες με όποιο τρόπο μπορεί, γιατί αυτοί δίνουν το ''χρώμα'' στη ζωή μας!». 

Ελπίδα Φραγκεσκίδου, καλλιτέχνης και ιδρύτρια του Kuns Studio

Η Ελπίδα Φραγκεσκίδου, καλλιτέχνης και ιδρύτρια του Kuns Studio, συνδυάζει την αγάπη της για την τέχνη με την επιχειρηματικότητα. Το Kuns Studio αποτελεί την προέκταση της ανάγκης της για δημιουργία, προσφέροντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να μετατρέψουν τον χρόνο τους σε έργα τέχνης. Μέσα από τις υπηρεσίες του στούντιο, η Ελπίδα επιτρέπει σε όλους, ανεξαρτήτως εμπειρίας, να εξερευνήσουν την εικαστική έκφραση μέσω του πηλού, των χρωμάτων και της φόρμας.

«Η δημιουργία είναι η απόδραση μου, ο χώρος μου, η έκφραση μου. Το Kuns Studio είναι η συνέχεια αυτής της ανάγκης για δημιουργία».

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει δήλωσε, «Ως νέα επιχείρηση στον χώρο της τέχνης, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση να αναγνωριστούμε και να κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού. Παράλληλα, η δυνατότητα να συνδυάσουμε την αγάπη μας για την τέχνη με την επιχειρηματικότητα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία. Τα social media μας δίνουν τη δυνατότητα να προβάλλουμε τη δουλειά μας σε ένα ευρύ κοινό και να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται το πάθος μας για την τέχνη».

VAL Made by Valentina

Το VAL Made by Valentina γεννήθηκε από την ανάγκη της δημιουργού να βρει χαλάρωση και ευτυχία μέσω της τέχνης. Ξεκίνησε να πλέκει με τα χέρια της ως μέσο για να χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα, σύντομα όμως ανακάλυψε ότι αυτή η δραστηριότητα είχε βαθύτερη επίδραση στη ζωή της. Η δημιουργία με τα χέρια αποδείχθηκε ότι έχει μια θεραπευτική δύναμη, φέρνοντας ευτυχία και γαλήνη στην καθημερινότητά της.

Η Valentina συνέχισε να πλέκει, αναπτύσσοντας τις τεχνικές της και εξερευνώντας νέους τρόπους να εκφράσει τη δημιουργικότητά της. Το αποτέλεσμα αυτής της πορείας είναι το VAL Made, μια επωνυμία που αντικατοπτρίζει την αγάπη της για την τέχνη και τη δύναμη της χειροτεχνίας. Μέσα από το VAL Made, η Valentina προσφέρει μοναδικά, χειροποίητα κομμάτια που φέρνουν την ίδια αίσθηση γαλήνης και χαράς στους ανθρώπους που τα αποκτούν.

Η ιστορία της Valentina είναι ένα υπενθύμιση ότι η δημιουργικότητα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό εργαλείο αυτοθεραπείας και αυτοέκφρασης, ενώ παράλληλα προσφέρει την ευκαιρία να μοιραστούμε αυτή τη χαρά με άλλους.

Όσο αφορά τις ευκαιρίες που έχει, δήλωσε, «Τα social media προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να προβάλλω τη δουλειά μου και να συνδεθώ με ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος μου για το χειροποίητο πλέξιμο. Ωστόσο, η διαχείριση του χρόνου, η εύρεση μοναδικών σχεδίων και η οικονομική σταθερότητα αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις!».

Έλενα Ιωάννου, ζωγράφος

Η τέχνη καλλιεργείται από πολύ νωρίς και στη δική της περίπτωση, αυτή η καλλιέργεια ξεκίνησε από την παιδική ηλικία. Από την ηλικία των έξι χρόνων, είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην τέχνη της Αναγέννησης και του κλασικού ρεαλισμού. Τα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου την συγκλόνιζαν και μπορούσε να αντιληφθεί την λεπτότητα της λεπτομέρειας, της αισθητικής και της υψηλής δεξιότητας. Αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς ότι ο σκοπός της ζωής της ήταν η δημιουργία μέσα από την τέχνη.

Ευτυχώς, στη δική της περίπτωση, οι γονείς της αναγνώρισαν από νωρίς το ταλέντο της και πάντα το διαχειρίζονταν με ευγένεια και σεβασμό, παροτρύνοντάς τη να αφοσιωθεί σε αυτό. Ο ζωγράφος Jack Foumani, που διέκρινε το πάθος της για την ζωγραφική, την καθοδήγησε και παρέμεινε πιστή σε αυτήν.

Μετά το σχολείο, άρχισε από το μηδέν να ανακαλύπτει τον εαυτό της και τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες. Μετακόμισε στην Αγγλία, όπου πήρε πτυχίο στο Fine Art and Design, που μέσα από τα τρία χρόνια σπουδών της, την εισήγαγε στον κόσμο της μοντέρνας τέχνης. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα, αφού αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη των δικών της ιδεών και του προσωπικού της καλλιτεχνικού ύφους.

Παρόλα αυτά, η αγάπη της για την τέχνη της Αναγέννησης και του κλασικού ρεαλισμού παρέμενε αμετάβλητη και συνέχιζε να αντλεί έμπνευση από αυτήν. Το 2018, αυτή η αφοσίωση την οδήγησε στην Ιταλία, τη Μάνα της Αναγέννησης. Εντάχθηκε στην καλλιτεχνική κοινότητα, γνώρισε νέους καλλιτέχνες με τις ίδιες ανησυχίες και έμαθ αεπό επιτυχημένους ζωγράφους, αναπτύσσοντας τις δεξιότητές της.

Τον τελευταίο χρόνο, δουλεύει κυρίως με έργα κατά παραγγελία με πελάτες από την Κύπρο, την Αγγλία και την Ιταλία. Παράλληλα αφιερώνει καθημερινά χρόνο στη μελέτη της, καθώς η τέχνη είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη μορφή έκφρασης, όπως και η ανθρώπινη ύπαρξη.

«Στο μέλλον, θέλω να συμβάλω και να συνεισφέρω μέσα από τις γνώσεις και τα έργα μου στην Κύπρο. Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι η βάση, η ταυτότητα και η πνευματική κληρονομιά μιας χώρας. Η τέχνη εκφράζει τις αξίες, τις ιδέες και την ιδιοσυγκρασία μιας κοινωνίας. Στηρίζοντας νέους καλλιτέχνες, βοηθούμε να αναδειχθεί η καλλιτεχνική ευαισθησία και ομορφιά που χαρακτηρίζει το νησί μας».

Για τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών μας είπε, «Ένας καλλιτέχνης για να μπορέσει να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει και στο μέλλον να μπορέσει επίσης να προσφέρει, χρειάζεται να του δοθεί ο κατάλληλος χρόνος και συνθήκες για το κάνει αυτό. Όπως ένα λουλούδι, χρειάζεται το κατάλληλο έδαφος και περιβάλλον για να ανθίσει, το ίδιο ισχύει για την έμπνευση και τη δημιουργία. Δυστυχώς τη σημερινή εποχή με τους ραγδαίους ρυθμούς ζωής και την έμφαση στην συνεχή αποδοτικότητα και την οικονομική επιτυχία, οι καλλιτέχνες συχνά δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο έδαφος που χρειάζονται για να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Η πίεση της καθημερινότητας όπως και η έλλειψη πόρων για επιβίωση, κυριολεκτικά σκοτώνουν την έμπνευση και η δημιουργική διαδικασία γίνεται δύσκολη και συχνά σβήνει».

Και συνέχισε, «Οι νέοι καλλιτέχνες πρέπει να μάθουν πως να προωθούν τον εαυτό τους και τα έργα τους μέσω των διάφορων πλατφόρμων, κάτι που απαιτεί ατέλειωτες ώρες επιπλέον δουλειάς, πέρα από την παραγωγή της τέχνης τους. Μια άλλη σημαντική πρόκληση για πολλούς καλλιτέχνες είναι η προστασία πνευματικών δικαιωμάτων τους. Στον ψηφιακό κόσμο, η αντιγραφή και διανομή έργων τέχνης, ειδικά τώρα και με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, γίνεται πολύ εύκολα. Αυτό είναι κάτι που θα ήταν καλό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι μοντέρνες πλατφόρμες όπως το YouTube, το Instagram και το TikTokπροσφέρουν στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους σε ένα τεράστιο, παγκόσμιο κοινό, καταφέρνοντας έτσι να προσεγγίσουν και να συστήσουν τη δουλειά τους σε εκατομμύρια χρήστες από διάφορα μέρη του κόσμου».

«Είναι σημαντικό, παρά τις δυσκολίες να προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε στα θετικά, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον με το να είμαστε σύμμαχοι, μιας και έχουμε ένα τεράστιο κοινό που μας ενώνει, η αγάπη μας για την τέχνη. Μόνο έτσι θα μπορούμε να προοδεύουμε να βαδίζουμε μπροστά, δημιουργώντας έτσι ακόμα και καινούριες ευκαιρίες».

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση