ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

Βασίλης Μπισμπίκης: Η οικονομική ανασφάλεια και η δυσκολία του θεάτρου

''Είναι ξεκάθαρα θέμα αξιοπρέπειας και ηθικής''

Ζωή Τουτουντζίδου

Ο Βασίλης Μπισμπίκης παρέθεσε πρόσφατα μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα πλαίσια της ειδικής εκπομπής των «Mega Stories» η οποία κατέγραψε τις ιστορίες των καλλιτεχνών που κατέβηκαν στον δρόμο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους όσον αφορά τον νέο καλλιτεχνικό νόμο που υποβιβάζει τα πτυχία των σχολών θεάτρου στην Ελλάδα ως πτυχία λυκείου.

«Αντιδρούμε για την αξιοπρέπεια μας, των ανθρώπων που σπουδάσαμε και περάσαμε χρόνια μέσα σε σχολές για να πάρουμε το πτυχίο του ηθοποιού και πλέον δεν υφίσταται αυτό το πράγμα. Γίνεται ένα χαρτί Λυκείου. Αλλά πάνω από αυτό νιώθεις ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη για όλο αυτό, δεν σε σέβονται. Όσο περνάει ο καιρός αυτό που βλέπουμε όλο και περισσότερο είναι ότι απαξιώνουν τον πολιτισμό και την υποκριτική. Και δεν σε ακούνε κιόλας. Σε απαξιώνουν και αυτό είναι το χειρότερο. Αυτό είναι που σε κάνει να είσαι στα κάγκελα. Οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις ναι, είναι μια από τις λύσεις. Και το θέατρο να κλείσει, και η τηλεόραση και οι ηθοποιοί να απεργήσουν. Όλα αυτά είναι λύσεις. Είναι ένας τρόπος για να πιέσεις μια κατάσταση» ανέφερε αρχικά ο Βασίλης Μπισμπίκης σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις δυσκολίες που βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες ο θεατρικός σύνδεσμος.

Λέγοντας στην συνέχεια ότι οι ηθοποιοί νιώθουν συνεχώς μία μισθολογική ανασφάλεια εξαιτίας των συλλογικών και σύντομων εργασιακών συμβάσεων που υπογράφουν «Προφανώς και υπάρχει και η μισθολογική ανασφάλεια. Η δουλειά αυτή είναι στην ανασφάλεια έτσι κι αλλιώς. Παλεύουμε για τις συλλογικές συμβάσεις αλλά ήρθε αυτό και άφησε αυτή την ιστορία απ’ έξω. Ποιες θεσούλες στο Δημόσιο; Είναι ξεκάθαρα θέμα αξιοπρέπειας και ηθικής. Δεν είναι για το χρήμα αυτό που γίνεται, για να πάρουμε 170 ευρώ παραπάνω. Είναι ότι βλέπεις απέναντί σου κάποιους ανθρώπους που κάνουν πόλεμο στον πολιτισμό και στην Τέχνη. Έχουν ανοίξει βεντέτα. Θα το πάμε στα άκρα, να μας ακούσουν πραγματικά. Για μένα μια πρόταση θα ήταν να μη συμμετέχουν οι καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ Αθηνών. Να μη γίνει καθόλου. Είναι οικονομική πληγή. Δεν είναι πληγή να μην μας αναγνωρίζουν τα πτυχία; Πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά. Είναι σημαντικό για τους νέους, αυτοί είναι το μέλλον».

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση