Μαρία Καραμάνου
Η Emma Stone, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Poor Things» και μούσα του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες αγχώδους διαταραχής και κρίσεων πανικού που αντιμετώπισε στην παιδική της ηλικία. Κατά τη συνέντευξή της στο National Public Radio, εξέφρασε τον αγώνα που είχε αρχικά με αυτά τα προβλήματα, αλλά ανέφερε ότι κατάφερε να τα ξεπεράσει με τον χρόνο.
Η ηθοποιός αναφέρθηκε στο πώς αντιμετώπισε το άγχος και τις κρίσεις πανικού, ανακαλύπτοντας τεχνικές και στρατηγικές που της επέτρεψαν να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Η δήλωσή της αποτελεί έμπνευση για άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα ψυχικής υγείας, παρακινώντας τους να αναζητήσουν βοήθεια και να εξερευνήσουν τρόπους αντιμετώπισης.
Η ίδια αποκάλυψε πως, «Ξεκίνησα τη θεραπεία, νομίζω γύρω στα 8 μου, γιατί ήταν πολύ δύσκολο για μένα ακόμα και να φύγω από το σπίτι για να πάω στο σχολείο. Ζούσα κάπως υπό τον φόβο αυτών των κρίσεων πανικού».
Στη συνέχεια πρόσθεσε, «Είναι μία δύσκολη ηλικία να μπορείς να εκλογικεύσεις τις σκέψεις σου, όταν είσαι 7 ή 8 ετών, και να πεις στον εαυτό σου ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι ρεαλιστικά. Ήταν πολύ δύσκολο να πείσω τον εαυτό μου για το αντίθετο».
Η Stone αποκάλυψε ότι αντιμετώπισε την πρώτη της κρίση πανικού σε ηλικία 7 ετών, με τον φόβο του χωρισμού από τη μητέρα της να αποτελεί τη ρίζα του άγχους της τότε. Η υποκριτική αποδείχθηκε καθοριστική για τη γνωστή ηθοποιό, καθώς της παρείχε έναν τρόπο να επικεντρωθεί στη στιγμή χωρίς να ανησυχεί για το παρελθόν ή το μέλλον. Αυτές οι εμπειρίες στον κόσμο της υποκριτικής είχαν θετική επίδραση στην αντίληψή της για το άγχος, εκτιμώντας πλέον το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται το άγχος και τις κρίσεις πανικού, αν αντιμετωπίζονται με τον κατάλληλο τρόπο.
«Έχω πει σε πολλούς νεότερους ανθρώπους που παλεύουν με το άγχος, ότι από πολλές απόψεις το βλέπω πια ως ένα είδος υπερδύναμης. Απλώς σημαίνει ότι έχουμε αυτά τα εργαλεία για να τα διαχειριστούμε. Και να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το άγχος για παραγωγικά πράγματα, να μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα αυτά τα συναισθήματα που πυροδοτούν κάτι δημιουργικό, ή κάτι για το οποίο είσαι παθιασμένος. Το άγχος είναι σαν το καύσιμο στους πυραύλους γιατί δεν μπορείς παρά να σηκωθείς από το κρεβάτι και να κάνεις πράγματα και να συνεχίσεις να κάνεις πράγματα, επειδή έχεις όλη αυτή την ενέργεια μέσα σου. Και αυτό είναι πραγματικά ένα δώρο», τόνισε.