Μαρία Καραμάνου
Η Frida Kahlo δεν ήταν απλώς μια εξαιρετική καλλιτέχνις, αλλά και μια γυναίκα με ιδιαίτερα πολύπλοκη ζωή που επηρέασε βαθιά το έργο της. Από μικρή, έδωσε δείγματα μιας ξεχωριστής, δυναμικής προσωπικότητας που σε καμία περίπτωση δεν θα περνούσε απαρατήρητη. Αυτή η προσωπικότητα, σε συνδυασμό με το ταλέντο της στη ζωγραφική, καθιέρωσαν τη Frida Kahlo όχι απλά ως μία από τις κορυφαίες σύγχρονες καλλιτέχνιδες, αλλά και ως ένα pop icon του 20ού αιώνα. Εδώ είναι 10 ενδιαφέροντα και λιγότερο γνωστά στοιχεία για την ίδια και τη ζωή της:
Η Ζωή της Άλλαξε Από Ένα Σοβαρό Ατύχημα
Στα 18 της χρόνια, η Frida υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με ένα τραμ. Αυτό την άφησε με πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική της στήλη και στη λεκάνη, γεγονός που επηρέασε την υγεία της για το υπόλοιπο της ζωής της και την έκανε να στρέψει την προσοχή της στη ζωγραφική, καθώς έπρεπε να παραμείνει στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ήταν Διπολίτισσα
Η Frida γεννήθηκε στο Μεξικό, αλλά είχε γερμανική καταγωγή από τον πατέρα της, Guillermo Kahlo, που ήταν φωτογράφος και Γερμανός μετανάστης. Η μητέρα της, Matilde Calderón, είχε ρίζες μεξικανικές και ισπανικές. Αυτή η διπολιτισμικότητα επηρέασε βαθιά τη ζωή και την τέχνη της, την οποία γεμίζει με σύμβολα και αναφορές τόσο στη μεξικανική παράδοση όσο και στην ευρωπαϊκή κουλτούρα.
H Πολιομυελίτιδα
Η Frida διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα σε ηλικία έξι ετών, μια ασθένεια που την άφησε με ένα αδύναμο και λεπτότερο πόδι. Αυτό το γεγονός την οδήγησε να φοράει μακριές φούστες και παντελόνια για να κρύψει το πόδι της, αλλά το καλλιτεχνικό της στυλ έγινε εμβληματικό.
Αγαπούσε να Διακοσμεί το Σώμα της
Η Frida είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την εικόνα της και συχνά διακοσμούσε τον εαυτό της με πολύχρωμα ρούχα, φουλάρια, κοσμήματα και περίτεχνες πλεξούδες, συχνά εμπνευσμένες από την παραδοσιακή μεξικανική φορεσιά. Έτσι, έγινε σύμβολο του φεμινισμού και της γυναικείας δύναμης, καθώς διατηρούσε τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο παρουσιαζόταν.
Το Σπίτι της Ήταν Το «Μπλε Σπίτι»
Η Frida έζησε στο περίφημο «Casa Azul» (Μπλε Σπίτι), το οποίο βρίσκεται στο Κογιοακάν του Μεξικού. Εκεί πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της. Το Μπλε Σπίτι ήταν γεμάτο με φυτά, ζώα και αντικείμενα από την προκολομβιανή εποχή, ενώ ήταν ένα σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και διανοουμένων.
Οι Ασταθείς Σχέσεις της με τον Ντιέγκο Ριβέρα
Η Frida παντρεύτηκε τον διάσημο Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα το 1929, σε ηλικία 22 ετών. Ο γάμος τους ήταν ταραχώδης, γεμάτος με απιστίες από την πλευρά και των δύο, αλλά και βαθύ πάθος. Χώρισαν και ξαναπαντρεύτηκαν, ενώ η καλλιτεχνική τους συνεργασία ήταν εξίσου σημαντική με τη συναισθηματική τους σχέση.
Ζωγράφιζε Καθρέφτες για Να Ξεπεράσει τον Πόνο της
Κατά τη διάρκεια των μακρών περιόδων ακινησίας λόγω των προβλημάτων υγείας της, η Frida ζωγράφιζε αυτοπροσωπογραφίες ενώ ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι της. Ο γιατρός της είχε τοποθετήσει έναν καθρέφτη στο ταβάνι πάνω από το κρεβάτι της, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τον εαυτό της και να ζωγραφίζει. Αυτή η πρακτική επηρέασε βαθιά το καλλιτεχνικό της στυλ.
Ήταν Πολιτικά Ενεργή
Η Frida Kahlo ήταν αφοσιωμένη κομμουνίστρια και ένθερμη υποστηρίκτρια των αριστερών ιδεών. Μαζί με τον Ντιέγκο Ριβέρα, ήταν ενεργά πολιτικά και φιλοξένησαν τον εξόριστο Σοβιετικό ηγέτη Λέων Τρότσκι στο σπίτι τους για κάποιο διάστημα. Η πολιτική της δράση ήταν τόσο ισχυρή όσο και η τέχνη της, ενώ ο ακτιβισμός της αποτυπώνεται και στα έργα της.
Δεν Απέκτησε Παιδιά Παρά τις Επιθυμίες της
Η Frida είχε βαθιά επιθυμία να αποκτήσει παιδιά, αλλά οι τραυματισμοί από το ατύχημα και τα προβλήματα υγείας της την εμπόδισαν. Είχε πολλές αποβολές, γεγονός που της προκάλεσε μεγάλο ψυχολογικό πόνο. Αυτή η τραγωδία αποτυπώνεται έντονα στα έργα της, όπως το «Henry Ford Hospital», το οποίο απεικονίζει τη θλίψη της για τις αποβολές.
Η Διεθνής της Αναγνώριση Ήρθε Μετά Θάνατον
Παρά το ότι η Frida είχε κάποια φήμη όσο ζούσε, η παγκόσμια αναγνώριση της ήρθε μετά τον θάνατό της το 1954. Το έργο της, που συχνά χαρακτηρίζεται ως «μεξικανικός σουρεαλισμός», επανεκτιμήθηκε τη δεκαετία του '70 και '80 από το φεμινιστικό κίνημα, που είδε την Kahlo ως σύμβολο γυναικείας δύναμης και αντίστασης. Σήμερα, θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα.
Η ζωή και το έργο της Frida Kahlo παραμένουν ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης, όχι μόνο στον κόσμο της τέχνης, αλλά και για όσους αναζητούν το θάρρος να εκφράσουν τον εσωτερικό τους κόσμο και να αγκαλιάσουν τις δυσκολίες τους.
Frida Kahlo once expressed to her husband, "I won’t ask you to kiss me or apologize when I believe you're wrong. I won't request a hug when I need it most, or ask you to call me beautiful, even if it's just a kind lie. I won’t ask for sweet words, for you to share your day with… pic.twitter.com/bux4dAshFO
— ruchi kokcha (@ruchikokcha) September 4, 2024
Φρίντα Κάλο: Γυναίκα. Καλλιτέχνης. Είδωλο. Κυκλοφορεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».
Με τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό της, η «Καθημερινή» της Κυριακής προσφέρει στο κοινό της ένα συλλεκτικό λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό αφιερωμένο σε μια γυναίκα-σύμβολο, με την υπογραφή της Chiara Pasqualetti Johnson. Η Ιταλίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και μία από τις 100 «Θαυμαστές Γυναίκες της Χρονιάς» για το 2021 σύμφωνα με το ιταλικό Forbes, ιχνηλατεί τη ζωή της Κάλο από τη γέννησή της στις αρχές του περασμένου αιώνα στο Μεξικό. Με φόντο τον ξεσηκωμό των Ζαπάτα και Πάντσο Βίλα, ανέδειξε από νωρίς το ταμπεραμέντο της. Υπήρξε αντισυμβατική, πρωτοπόρα και εκρηκτική, παρά την ταλαιπωρία στην οποία την οδήγησαν τα απανωτά ατυχήματα και οι ασθένειες.
Artist Frida Kahlo photographed on a small boat at Xochimilco, Mexico, in 1936. Credit: sebcolorisation pic.twitter.com/eB7igvHXuR
— Huey K. Bridgeforth (@hkb73) September 4, 2024
Μπορεί η αγάπη της ζωής της να ήταν ο ζωγράφος και συμπατριώτης της Ντιέγκο Ριβέρα, το ασίγαστο ερωτικό της πάθος όμως την οδήγησε σε δεκάδες σχέσεις. Επιπλέον, η γοητεία του χαρακτήρα της την έκανε να έχει έναν αξιοζήλευτο κύκλο κοινωνικών συναναστροφών: Ροκφέλερ, Μπρετόν, Τρότσκι, Νερούδα, Αϊζενστάιν. Κανένας και καμιά δεν μπορούσε ν’ αντισταθεί στο βαθύ της βλέμμα και το ταμπεραμέντο της.
Frida Kahlo with her lover, singer Chavela Vargas, 1945 #WomensArt pic.twitter.com/AU2TzV2Z7n
— #WOMENSART (@womensart1) September 6, 2024
Η Frida είχε αντιληφθεί από νωρίς πως η ταυτότητά μας είναι κάτι που μπορούμε να διαμορφώσουμε όπως πραγματικά θέλουμε, πέρα από όρια και συμβάσεις. Γι’ αυτό, εκτός από τα 200 περίπου έργα της –στη συντριπτική πλειονότητά τους αυτοπροσωπογραφίες– μια ολόκληρη ζωή δούλευε επάνω στο απόλυτο πορτρέτο: τον ίδιο της τον εαυτό.