Μαρία Καραμάνου
Η Έμιλυ Γιολίτη, γνωστή επιχειρηματίας και πολιτιστική φιλόδοξη προσωπικότητα, έχει γίνει συνώνυμο της διατήρησης των παραδόσεων στο νησί μας. Φέτος, με την ευκαιρία των γιορτών του Πάσχα, δεν έλειψε από το ετήσιο ραντεβού της με τις φλαούνες, ένα παραδοσιακό εορταστικό προϊόν που ξεχωρίζει στην κυπριακή κουλτούρα.
Στις 30 Απριλίου, η Γιολίτη μοιράστηκε μέσα από τα social media της μια φωτογραφία που τη δείχνει χαμογελαστή, να κρατάει έναν πλούσιο δίσκο με φλαούνες. Μάλιστα, πόζαρε με περήφανο χαμόγελο φορώντας ένα πλεκτό τοπ και μαύρη φούστα σε έναν πανέμορφο εξωτερικό χώρο, αφήνοντας ένα ζεστό σχόλιο για τη σημασία της διατήρησης των παραδόσεων. Ακολούθησε μία δεύτερη φωτογραφία, ένα κοντινό πλάνο των δίσκων που αποκάλυπτε τη λεπτομέρεια και την αγάπη που επενδύθηκε στην προετοιμασία τους.
Αυτή η ενέργεια της Γιολίτη δεν είναι πρωτοφανής, καθώς κατά καιρούς έχει εκδηλώσει τον θαυμασμό της για τον πολιτισμό της με παρόμοιες πράξεις. Η συνεισφορά της στην προώθηση των τοπικών εθίμων είναι αδιαμφισβήτητη και σημαντική, καθώς μέσω των δράσεων της δείχνει ότι η παράδοση μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Μάλιστα, συνόδευσε την ανάρτηση της με την λεζάντα, «Το Πάσχα έρχεται».
Η φλαούνα, παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Πασχαλινής γαστρονομίας στην Κύπρο. Με ρίζες που εκτείνονται πίσω στον 19ο αιώνα, αυτή η νοστιμιά έχει μεταμορφωθεί σε μια από τις κυριότερες λιχουδιές που καταναλώνονται κατά την περίοδο του Πάσχα. Η φλαούνα παραδοσιακά περιέχει μια πλούσια γέμιση με τυρί, συχνά χαλούμι, και ενίοτε προστίθενται και άλλα τυριά της περιοχής για επιπλέον γεύση. Η παρασκευή της αρχίζει συνήθως τη Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμες για το Μεγάλο Σάββατο. Μετά την Ανάσταση, παραδοσιακά μεταφέρονται στις εκκλησίες και μοιράζονται.
Στις τελευταίες δεκαετίες, η φλαούνα έχει γνωρίσει κάποιες μεταλλάξεις, με την προσθήκη της αναρής, μιας ξινής παραλλαγής τυριού, η οποία προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική στην κλασική συνταγή. Η αναρή είναι πιο ελαφριά σε λιπαρά και θεωρείται εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να περιορίσουν την πρόσληψη πιο βαριών τυριών χωρίς να χάσουν τη γευστική πλούσια εμπειρία της φλαούνας.
Δείτε τα στιγμιότυπα: