Μαρία Καραμάνου
Η Ζακία Χουνταντί, η πρώτη αθλήτρια της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων που κερδίζει μετάλλιο, απέδειξε με την εκπληκτική της επίδοση στο Para-taekwondo στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, ότι η δύναμη της ελπίδας μπορεί να υπερνικήσει ακόμα και τα πιο δύσκολα εμπόδια. Με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην κατηγορία K44 -47kg, η 25χρονη αθλήτρια από το Αφγανιστάν, που τώρα ζει στη Γαλλία, έστειλε ένα δυνατό μήνυμα σε όλους τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα στις γυναίκες του κόσμου.
Για την Χουνταντί, αυτή η νίκη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια προσωπική επιτυχία. Είναι ένα φως ελπίδας για τα εκατομμύρια των γυναικών στο Αφγανιστάν που ζουν υπό το καταπιεστικό καθεστώς των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών. Μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν το 2021, η Χουνταντί βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά κατάφερε να απομακρυνθεί με ασφάλεια και να συνεχίσει να κυνηγά τα όνειρά της, αποδεικνύοντας ότι το πνεύμα της γυναίκας δεν μπορεί να κατασταλεί.
Η ίδια δηλώνει ότι η ζωή στο Αφγανιστάν είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη για τις γυναίκες, και ελπίζει ότι η επιτυχία της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες θα δώσει δύναμη και κουράγιο στις γυναίκες που συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη χώρα της. «Ίσως αυτό το μετάλλιο δώσει σε όλες τις γυναίκες τη δύναμη να συνεχίσουν τη ζωή τους και τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν», ανέφερε συγκινημένη η αθλήτρια.
Από το 2021 που εκπροσώπησε το Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Χουνταντί έχει ζήσει πολλές ανατροπές στη ζωή της. Η διαμονή της στη Γαλλία, μια χώρα που της παρείχε τις επαγγελματικές δυνατότητες και υποστήριξη που χρειαζόταν, της επέτρεψε να αξιοποιήσει στο έπακρο το ταλέντο της. Στο πλευρό της βρέθηκε ένας προπονητής που, όπως η ίδια δηλώνει, είναι «ο καλύτερος στον κόσμο» και της χάρισε τη στήριξη που χρειαζόταν για να πετύχει τους στόχους της.
Η Ζακία Χουνταντί δεν σταματά εδώ. Ήδη σχεδιάζει τη συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028, με στόχο να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Παράλληλα, εξετάζει και άλλες προκλήσεις στα Παρα-αθλήματα, δείχνοντας έτσι ότι η δίψα της για επιτυχία και δικαιοσύνη δεν έχει όρια.
Προς το παρόν, όμως, η Χουνταντί μπορεί να απολαύσει την τεράστια ικανοποίηση από την ιστορική της επιτυχία και τη σημαντική της σημασία. Όπως η ίδια δήλωσε, «Αυτό είναι το όνειρο κάθε γυναίκας και τώρα έγινε πραγματικότητα, το όνειρο είναι εδώ». Μέσα από την πορεία της, η Χουνταντί μας δείχνει ότι η δύναμη της θέλησης και η επιμονή μπορούν να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία και να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου η ελπίδα, η ελευθερία και η ειρήνη είναι πραγματικότητα.