Μαρία Καραμάνου
Η 10η απονομή των Βραβείων Ποιότητας 2023 του περιοδικού «Γαστρονόμος» και της εφημερίδας «Καθημερινή» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου στο Παλαιό Κτίριο Δημαρχείου Λευκωσίας, αποτίνοντας φόρο τιμής στα καλύτερα κυπριακά προϊόντα και στους παραγωγούς τους. Η εκδήλωση αυτή, που έχει καθιερωθεί ως μια από τις σημαντικότερες στον τομέα της γαστρονομίας, φέρνει στο προσκήνιο την αυθεντική κυπριακή κουζίνα και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτήν.
Η φετινή εκδήλωση είχε την τιμή να φιλοξενήσει την Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κ. Κυριακίδου απένειμε το Βραβείο Χαλλουμιού στο Αγρόκτημα Σαλάτα για το 100% αιγοπρόβειο χαλλούμι του. Σε μια συγκινητική ομιλία, αναφέρθηκε στη σημασία του χαλλουμιού για την Κύπρο και την αναγνώρισή του ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το χαλλούμι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφικής μας κληρονομιάς και είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά κυπριακά προϊόντα στα εξωτερικό», τόνισε η κ. Κυριακίδου.
Η καταχώρηση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ όχι μόνο προστατεύει το προϊόν από απομιμήσεις, αλλά και ενισχύει την οικονομία και την πολιτική θέση της Κύπρου. Επιπλέον, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι, «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη αλλά και περήφανη γιατί μέσα και από τη σκληρή δουλειά των υπηρεσιών μου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρησε το χαλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Με αυτό το τρόπο το προστατεύει από τις απομιμήσεις, με προφανή οικονομικά αλλά και πολιτικά οφέλη για την Κύπρο μας, ενώ για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η Επιτροπή θα επιτρέπει στο ΠΟΠ χαλλούμι/hellim να διασχίζει την Πράσινη Γραμμή, εφόσον το τυρί και το γάλα από το οποίο παρασκευάζεται πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία».
Για την οικογένεια που κέρδισε το βραβείο δήλωσε, «Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να διατηρήσουμε τη προστασία ΠΟΠ στο χαλούμι μας για να συνεχίσει αυτή τη σημαντική του πορεία, ως βιώσιμο προϊόν. Μια οικογένεια κτηνοτρόφων συνεχίζει με πείσμα τη σπουδαία τυροκομική παράδοση της Κύπρου. Παλιότερα η μητέρα της οικογενείας έφτιαχνε χαλλούμι από το αιγοπρόβειο γάλα που είχαν από τα ζώα τους και γινόταν ανάρπαστο. Αποφάσισαν λοιπόν να δημιουργήσουν μια τυροκομική μονάδα, παράγοντας και άλλα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα του τόπου μας».
Τα Βραβεία Ποιότητας αναδεικνύουν κάθε χρόνο αυθεντικά κυπριακά προϊόντα, φτιαγμένα με μεράκι. Πίσω από κάθε πετυχημένη προσπάθεια βρίσκονται ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες αγώνες, πάθος, εμπόδια, καλές και κακές στιγμές, δάκρυα χαράς και έντιμο αγώνα. Είναι οι αληθινοί πρωταγωνιστές του χώρου των τροφίμων και ποτών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη πολλών οργανισμών. Περήφανος χορηγός των Βραβείων Ποιότητας 2024 είναι η Τράπεζα Κύπρου, ενώ υποστηρικτής των Κύπριων παραγωγών είναι τα καταστήματα Σκλαβενίτης. Ο ΟΠΑΠ Κύπρου υποστηρίζει τον πολιτισμό, ενώ η Epic χορηγεί το βραβείο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σημαντική ήταν και η στήριξη του Δήμου Λευκωσίας.
Η βραδιά έκλεισε με μια αίσθηση περηφάνιας για την κυπριακή γαστρονομία και τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν και να αναδείξουν την πλούσια διατροφική κληρονομιά της Κύπρου. Η αναγνώριση της προσπάθειάς τους αποτελεί το κίνητρο για να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο και πάθος.