Μαρία Σάββα
Σε απόσταση αναπνοής βρισκόμαστε από την τελική ευθεία των Προεδριών Εκλογών του νησιού μάς, με τον πρώτο γύρο να είναι σε λιγότερο από ένα 24ωρο και όπως είναι φυσικό, πέρα από το ποιος θα είναι τελικά ο νέος μας πρόεδρος, αναρωτιόμαστε ποια θα είναι και η Πρώτη Κυρία του νησιού μας αφού κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον σημαντικό ρόλο που έχει.
Με αφορμή λοιπόν τις εκλογές, εμείς κάναμε μια αναδρομή στο παρελθόν, σημειώνοντας το στίγμα, την ιδιαιτερότητα και το κάθε έργο που άφησαν οι Πρώτες Κυρίες της Κύπρου.
Η κάθε μια από αυτές με τον δικό της τρόπο και την δυναμική της προσωπικότητα κατάφερε να σημειωθεί για την σημαντική προσφορά της στο νησί αλλά και τις μικρές «πινελιές» που πρόσθεσε.
Μίμη Κυπριανού
1977-1988
Η Πρώτη Κυρία της Κύπρου δεν ήταν φυσικά άλλη από την σύζυγο του Σπύρου Κυπριανού, Μίμη, η οποία μπήκε στην συγκεκριμένα θέση μόλις 17 χρόνια μετά την ανεξαρτησία του νησιού. Η ίδια είναι γνωστή για την μακρύτερη παραμονή στο προεδρικό μέγαρο, καθώς έμεινε εκεί για 11 ολόκληρα χρόνια. Γεννημένη στην Βέροια όπου μεγάλωσε και βαφτισμένη Ερασμία, η Μίμη Κυπριανού, στάθηκε δυναμικά δίπλα από τον σύζυγό της, υπάρχοντας επίσης μια άξια μητέρα για τα παιδιά της. Η Μίμη και ο Σπύρος γνωρίστηκαν στο Λονδίνο όταν η ίδια σπούδαζε εκεί Αγγλική φιλολογία, με τους δύο τους στην συνέχεια να ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και να απέκτησαν δύο γιους, τον Αχιλλέα και τον Μάρκο.
Οι γυναίκες παραδειγματίζοντας από την ίδια, λόγω της αγάπης της για την μόδα καθώς ντυνόταν πολύ κομψά, ενώ τα φορέματά της φρόντιζε να τα ράβουν μόνο Κύπριοι σχεδιαστές. Να αναφέρουμε επίσης ότι μετά την μετακόμισή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, η Μίμη ανέλαβε μόνη της να το ανακαινίσει με την δικιά της ιδιαίτερη αισθητική. Εκτός από την αγάπη της στην μόδα, να σημειώσουμε και την αγάπη που είχε για την μαγειρική, κάτι που φυσικά εξελίχθηκε καθώς έμενε αρκετές ώρες στην κουζίνα, μαγειρεύοντας με ελληνικές γεύσεις και αρώματα.
Η ίδια όμως είναι περισσότερο γνωστή για την φιλανθρωπική της δράση, τόσο κατά την διάρκεια της θητείας της όσο και όταν άφησε πίσω της τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας. Η ίδια αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα σε μια σπάνια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό must το 2013, στο οποίο εξέφρασε πως δεν θα ξεχάσει ποτέ την αγάπη του κόσμου και τον τρόπο με τον οποίο όλοι την αγκάλιασαν.
Ανδρούλλα Βασιλείου
1988-1993
Η επόμενη Πρώτη Κυρία της Κύπρου μετά την Μίμη Κυπριανού, ήταν η Ανδρούλλα Βασιλείου και σε αντίθεση με την Μίμη, ήταν η πιο δραστική Πρώτη Κυρία όσο αφορά την πολιτική σκηνή, χωρίς να στέκεται αθόρυβα δίπλα από τον σύζυγό της, Γιώργο Βασιλείου. Γεννημένη στην Πάφο το 1943 και μεγαλωμένη στην Λευκωσία η Ανδρούλλα μεγάλωσε σε μια αρκετά αυστηρή οικογένεια, χωρίς καμία ελευθερία, κάτι που πιθανό να ευθύνεται για την δυναμική της προσωπικότητα. Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και στη συνέχεια Διεθνείς Σχέσεις. Λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε τρία παιδιά με τον Γιώργο Βασιλείου, με πολλούς να αναφέρουν ότι ήταν μια αρκετά δεμένη οικογένεια.
Το 1968 μόλις 20 χρόνια πριν μπει στην θέση της Πρώτης Κυρίας, η Ανδρούλλα επέστρεψε στην Κύπρου για να ασκήσει την ενεργό δικηγορία και εργάστηκε ως νομική σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου και της Standard Chartered PLC. Το 1988, όταν ο σύζυγός της εξελέγχθηκε για πρόεδρος η ίδια έβαλε μια παύση στην επαγγελματική της ζωή. Την παύση αυτή σχολίασε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο παρελθόν λέγοντας πως της στοίχισε που σταμάτησε την δικηγορία, καθότι ήταν κάτι που έχτισε μόνη της με πολύ κόπο σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο και ήταν πολύ περήφανη για τα όσα κατάφερε.
Ένα από τα πάθη της ήταν τα σχέδια και η μόδα, καθώς από μικρή ήθελε να γίνει σχεδιάστρια, κάτι που δεν εκπληρώθηκε ποτέ στην τελική. Με την προεδρία του συζύγου της η ίδια «εκμεταλλεύτηκε» το γεγονός δημιουργώντας κάτι ευεργετικό το οποίο ήταν ο Μόνιμος Φορέας για τα Δικαιώματα των γυναικών. Μια καινοτόμα δράση που μέχρι σήμερα παραμένει σημαντική σχετικά με την αντιμετώπιση των οροθετικών ατόμων στον τόπο μας.
Η ίδια βρισκόταν στην θέση της Πρώτης Κυρίας, ακόμη και όταν ξέσπασα στην Κύπρο τα πρώτα κρούσματα του AIDS, και θέλοντας να τους προσφέρει βοήθεια πήγε σπίτι τους και ήπιε τσάι μαζί τους, περνώντας το δικό της μήνυμα σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής δημοκρατίας.
Η πολιτική της σταδιοδρομία παραδειγματίζεται από πολλούς, καθώς με της γνώσεις και την τόλμη της, θα μπορούσε και η ίδια να λάβει υποψηφιότητα για τις Προεδρικές εκλογές, σαν μια άλλη Hillary Clinton.
Τελειώνοντας, το 2008, η Ανδρούλλα Βασιλείου, επιλέχθηκε ως Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας για να αντικαταστήσει τον Μάρκο Κυπριανού, και θεωρείται λόγω της πλούσιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας της νομικός, πολιτικός, πρώην Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. και σήμερα Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ε.Ε.
Λίλα Κληρίδη
1993-2003
Η Λίλα Κληρίδη, ήταν η τρίτη Πρώτη Κυρία της Κύπρου με πολλούς να την περιγράφουν ως μια γυναίκα που λάτρευε τον σύζυγό της, Γλαύκο αλλά και ως την πιο αθόρυβη Πρώτη Κυρία του νησιού, κάτι που ίσως να προερχόταν από το ότι δεν ήξερε αρκετά καλά Ελληνικά. Γεννημένη στην Ινδία το 1921 και φεύγοντας από την ζωή το 2007 μετακόμισε στο Λονδίνο για να εργαστεί στην ινδική υπηρεσία του BBC, γνωρίζοντας τον Γλαύκο, με τον έρωτά τους να ήταν «κεραυνοβόλος», καθώς ο ίδιος από την πρώτη μέρα που την γνώρισε ζήτησε το χέρι της από τον πατέρα της μέσα από ένα γράμμα.
«Είμαι ο Γ. Κληρίδης, για σας μια άγνωστη ποσότητα, αγνώστου ποιότητος, αλλά επιθυμώ να νυμφευτώ την κόρη σας για τους εξής λόγους: Πρώτον, τα πεθερικά μου θα είναι 6000 μίλια μακριά, Δεύτερον: δεν μιλά λέξη ελληνικά, έτσι θα λέω ό,τι θέλω και δεν θα με καταλαβαίνει. Τρίτον: Την αγαπώ», έγραφε το γράμμα που έστειλε ο Γλαύκος στον πατέρα της. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Γλαύκος και η Λίλα απέκτησαν μία κόρη, την Καίτη. Το 1993 όμως, όταν ο Κληρίδης εξελέγη για Πρόεδρος, η Λίλα βαφτίστηκε Χριστιανή Ορθόδοξη για να μπορούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.
Οι δυο τους ήταν ένα ζευγάρι που ακόμη και μετά την Προεδρία προτίμησαν να μην ζήσουν στο Προεδρικό μέγαρο αλλά στο σπίτι τους, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόσο ήσυχή οικογένεια ήταν.
Σημαντική ήταν, εξάλλου, και η συνεισφορά της στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη, αφού κάθε χρόνο με συνέπεια επισκεπτόταν τις παιδικές κατασκηνώσεις του Διαβητικού Συνδέσμου, αλλά και οι φιλανθρωπικές δράσεις που έκανε για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Φωτεινή Παπαδοπούλου
2003-2008
Η τέταρτη Πρώτη Κυρία στην σειρά είναι η φωτεινή Παπαδοπούλου που σε αντίθεση με την Λίλα Κληρίδη, η παρουσία της ήταν οτιδήποτε άλλο από αθόρυβή, γνωστή για την δυναμική της παρουσία, το σθένος, την άποψή της στη μόδα και τις δραστηριότητές της. Γεννημένη το 1950, μεγαλωμένη και σπουδασμένη στην Γαλλία η Φωτεινή είναι η κόρη του Κύπριου ευεργέτη και μεγαλοεπιχειρηματία Αναστάση Γ. Λεβέντη. Από τον πρώτο της γάμο με τον δολοφονηθέντα πρώην υπουργό Πόλυ (Πολύκαρπο) Γεωρκάτζη, είχε αποκτήσει δύο παιδιά, και από τον γάμο της με τον Τάσο Παπαδόπουλο άλλα δύο, τους Κωνσταντίνο, Μαρία, Νικόλα, Αναστασία.
Κατά την διάρκεια της θητείας της ως Πρώτη Κυρία, έγκρινε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στο Προεδρικό Μέγαρο, διοργανώνοντας διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.
Να αναφέρουμε επίσης ότι, μέχρι σήμερα η Παπαδοπούλου, είναι ενεργό μέλος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, τους σκοπούς και τις αρχές του οποίου υπηρετεί πιστά τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Έλση Χριστόφια
2008-2013
Η Έλση Χριστόφια, σημειώθηκε ως η πρώτη αριστερή Πρώτη Κυρία που μπήκε στο Προεδρικό μέγαρο, με πολλούς να περίμεναν να δουν το κάθε της βήμα. Γεννημένη το ’52 στο χωριό Πελένδρι της Επαρχίας Λεμεσού και σπουδασμένη στην Μόσχα Κοινωνικές Επιστήμες, όπου και γνώρισε τον σύζυγό της Δημήτρη Χριστόφια. Οι δύο τους παντρευτήκαν το 1972 και αμέσως αργότερα απέκτησαν δύο κόρες και έναν γιο.
Αν και δεν ενδιαφερόταν τόσο για την μόδα όπως τις προηγούμενες Πρώτες Κυρίες, η Έλση ήταν πάντοτε περιποιημένη, έχοντας πάντα ένα αυστηρό look στις εμφανίσεις της. Όσον αφορά στο κοινωνικό της έργο, «αγωνίστηκε» για άτομα που είχαν πραγματική ανάγκη από το προεδρικό μέγαρο όπως τα άτομα με αναπηρίες.
Αν και κατά την διάρκεια της θητείας του συζύγου της η ίδια ήρθε αντιμέτωπη με πολλές ευχάριστες στιγμές, με το τέλος της προεδρίας του Χριστόφια εξέφρασε ότι δεν μπόρεσε να ξεχάσει τις δύσκολες στιγμές του νησιού, όπως τον πόνο για τους νεκρούς στο Μαρί, όσο και τον «πόλεμο» που δέχτηκε ο άντρας της.
Συμπληρώνοντας την θητεία της ως Πρώτη Κυρία είναι πλέον πρόεδρος ή επίτιμη πρόεδρος σε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις στην Κύπρο.
Άντρη Αναστασιάδη
2013-2023
Η σημερινή Πρώτη Κυρία και σύζυγος του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία θα αποχαιρετήσει τις υποχρεώσεις της ως Πρώτη Κυρία της Κύπρου, Άντρη Αναστασιάδη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λεμεσό. Η ίδια εργάστηκε στη Δημόσια Υπηρεσία για αρκετά χρόνια, ειδικότερα στον Κλάδο Οδοποιίας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, αλλά μόλις έφτασε μέχρι τη θέση του Ανώτερου Τεχνικού Επιθεωρητή, αφυπηρέτησε πρόωρα. Ο Νίκος και η Άντρη Αναστασιάδη απέκτησαν μαζί δύο κόρες, από τις οποίες έχουν και τέσσερα εγγόνια.
Μια χαμογελαστή και προσιτή Πρώτη Κυρία, που πάντα φαινόταν ως μια ήρεμη δύναμη δίπλα στον Πρόεδρο, ο οποίος ταλαιπωρείτο από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας όταν η Κύπρος βρισκόταν σε ένα αρκετά κομβικό σημείο.
Με το τέλος της θητείας της που έρχεται σε μόλις λίγες μέρες, η ίδια αφήνει πίσω της μια μεγάλη ανάπτυξη των κοινονικών και φιλανθρωπικών της δράσεων, καθώς όπως είπε η ίδια, πάντα προσπαθούσε να ήταν κοντά στους πολίτες του Κυπριακού λαού.