Μαρία Σάββα
Η ιστορία της Sheetal Devi είναι ένα παράδειγμα πείσματος και αποφασιστικότητας που εμπνέει. Πριν από τρία μόλις χρόνια, η 17χρονη σήμερα τοξοβόλος από την Ινδία δεν ήξερε καν τι είναι το τόξο και το βέλος. Ωστόσο, με τη δύναμη της θέλησής της, κατάφερε όχι μόνο να μάθει το άθλημα, αλλά και να φτάσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με στόχο το χρυσό μετάλλιο.
Η Sheetal Devi, παρά την αναπηρία της, καταφέρνει να συγκεντρωθεί με εντυπωσιακή ακρίβεια κάθε φορά που παίρνει το τόξο στα χέρια της – ή, πιο σωστά, στα πόδια της. Σε μια ακαδημία εκπαίδευσης στην Ινδία, η Devi προπονείται καθημερινά, καθισμένη σε μια καρέκλα. Σηκώνει το τόξο της με το δεξί της πόδι, τραβάει πίσω τη χορδή με τον δεξί της ώμο και απελευθερώνει το βέλος χρησιμοποιώντας τη δύναμη του σαγονιού της. Η τεχνική της είναι μοναδική και απαιτεί απίστευτο έλεγχο και δύναμη.
Η 17χρονη γεννήθηκε στο Jammu της Ινδίας με φωκομέλεια, μια σπάνια συγγενή διαταραχή που επηρεάζει την ανάπτυξη των άκρων, καθιστώντας την μία από τις λίγες γυναίκες τοξοβόλους στον κόσμο που αγωνίζονται χωρίς χέρια. Παρά τις προκλήσεις, η Devi έχει ήδη κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ασιατικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες και τώρα στρέφει το βλέμμα της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 28 Αυγούστου. «Θέλω να κερδίσω το χρυσό», λέει με αυτοπεποίθηση. «Κάθε μετάλλιο που έχω κερδίσει με εμπνέει να κερδίσω ακόμα περισσότερα. Μόλις τώρα ξεκίνησα».
Η τοξοβολία είναι μέρος των Παραολυμπιακών Αγώνων από την πρώτη διοργάνωση το 1960 και οι τοξοβόλοι κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναπηρίας τους. Η Devi αγωνίζεται στην κατηγορία compound open γυναικών, όπου αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη στον κόσμο. Το 2023, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρα-τοξοβολίας, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή της στους Αγώνες του Παρισιού. Αντιμετωπίζει, ωστόσο, σκληρό ανταγωνισμό από άλλες κορυφαίες αθλήτριες, όπως η Jane Karla Gogel και η Oznur Cure.
Η πορεία της Devi στην τοξοβολία ξεκίνησε τυχαία το 2022, όταν επισκέφθηκε το αθλητικό συγκρότημα του Shri Mata Vaishno Devi Shrine Board στην Katra του Jammu, κατόπιν σύστασης ενός γνωστού. Εκεί γνώρισε τους προπονητές της, Abhilasha Chaudhary και Kuldeep Vedwan, οι οποίοι γρήγορα διέκριναν το πάθος και την αποφασιστικότητά της. Η Devi δεν είχε προηγούμενη εμπειρία με το άθλημα, αλλά οι προπονητές της ήταν αποφασισμένοι να αναπτύξουν τη δύναμη των ποδιών και του άνω σώματός της για να την καθοδηγήσουν στην επιτυχία.
Η αρχή δεν ήταν εύκολη. Η Devi έπρεπε να μάθει να χρησιμοποιεί τα πόδια της με τρόπους που δεν είχε φανταστεί. Η καθημερινή της εκπαίδευση ξεκίνησε με τη χρήση ενός TheraBand αντί για τόξο, στοχεύοντας σε στόχους μόλις 5 μέτρα μακριά. Καθώς ενίσχυσε τη δύναμη και την αυτοπεποίθησή της, προχώρησε στη χρήση κανονικού τόξου, επιτυγχάνοντας στόχους σε απόσταση 50 μέτρων, το αγωνιστικό πρότυπο για την κατηγορία της. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, από την εκμάθηση των βασικών, έφτασε να πετυχαίνει έξι συνεχόμενα 10άρια στον τελικό του σύνθετου τόξου γυναικών στους Ασιατικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2023, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.
Ο δρόμος για την επιτυχία της Devi δεν ήταν χωρίς δυσκολίες. Χρησιμοποίησε τα πόδια της για τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες από μικρή ηλικία, και η μετάβαση στην τοξοβολία προκάλεσε νέο είδος πόνου και προκλήσεων. Εμπνεόμενη από τον Αμερικανό τοξοβόλο Matt Stutzman, ο οποίος επίσης πυροβολεί με τα πόδια του, η Devi δεν το έβαλε κάτω. Όταν η οικογένειά της δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τον ειδικό εξοπλισμό, ο προπονητής της Vedwan κατασκεύασε ένα τόξο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά.
Η Sheetal Devi έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα όρια του τι θεωρείται δυνατό, δείχνοντας ότι η αποφασιστικότητα και η πίστη στον εαυτό σου μπορούν να σε οδηγήσουν σε μεγάλες νίκες. Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι, είναι έτοιμη να γράψει ένα ακόμη κεφάλαιο στην αξιοθαύμαστη πορεία της.