Του Μιχάλη Μιχαηλίδη
Καθώς την παρακολουθώ από τηλεοράσεως ένα βράδυ, να κερδίζει για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις, μου έρχεται φλασιά ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε μιλήσει ξανά μετά από μια τραγική συγκυρία. Συγκεκριμένα, αφορμή αποτέλεσε μια συγκινητική δράση, το καλοκαίρι του 2021, όπου με δική της πρωτοβουλία μια ομάδα καλλιτεχνών έβαλε στόχο να πρασινίσει το μαύρο στον Αρακαπά, αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Εκτιμώντας το ταλέντο και την ευγένειά της, και βλέποντας τη δημοφιλία που έχει αποκτήσει, της στέλνω μήνυμα πως θα ήθελα να τα πούμε ξανά, άσχετα με την έκβαση του διαγωνισμού.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο μού απαντά καταφατικά και ορίζουμε ως location για φωτογράφιση ένα εξωτικό μπαρ στην Ακτή του Κυβερνήτη. Παρόλο που το concept είναι ενδεχομένως έξω από τα νερά της, η Χριστίνα δείχνει να το απολαμβάνει στο έπακρο, δίνοντας εξαιρετικές λήψεις στον φωτογράφο, αλλά και πολλές πληροφορίες στο πλαίσιο της συνέντευξης για τα πλάνα της στη μετά MasterChef εποχή.
Στιγμιαία, σίγουρα είχα στεναχωρηθεί που δεν κέρδισα, κάτι που δεν είχα κρύψει κιόλας. Μόλις άκουσα το αποτέλεσμα απογοητεύτηκα, λόγω του ότι πίστευα πολύ στο αποτέλεσμα της τελευταίας δοκιμασίας. Όμως δεν είμαι ο άνθρωπος που θεωρεί αποτυχία τη δεύτερη θέση. Οι αιτήσεις ήταν χιλιάδες, οπότε νιώθω ευγνώμων που έφτασα στον τελικό. Άσχετα με το αποτέλεσμα, η πιο ωραία μου ανάμνηση που έχω από τον διαγωνισμό είναι η πρώτη μέρα, η audition, όπου ήμουν στο άγνωστο. Με ιντριγκάρουν πάρα πολύ γενικότερα τα καινούργια ξεκινήματα.
Με τα χρήματα που έχω κερδίσει από τον διαγωνισμό θα εκδώσω ένα βιβλίο μαγειρικής. Ένα βιβλίο με απλές συνταγές, για τον ερασιτέχνη που αγαπά την μαγειρική και του αρέσει να πειραματίζεται. Εκτός από τα χρήματα, κέρδος είναι και οι άνθρωποι που έχω γνωρίσει, που σίγουρα θα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Ανάμεσά τους είναι κάποιοι συμπαίκτες μου, αλλά και άτομα από την παραγωγή, που πλέον μπορώ να τους ονομάζω φίλους.
Καπέλο από Mango, κοσμήματα CORALÉNIA, φόρεμα από Sfera.
Οι κριτές είναι πραγματικά υπέροχοι! Κάνουν την ίδια πλάκα και όταν κλείσουν οι κάμερες. Ο σεφ Ιωαννίδης κάνει τρομερά αστεία και είναι εξαιρετικός στην ιταλική κουζίνα. Έμαθα πολλά tips από αυτόν. Ο σεφ Κοντιζάς είναι ο αυστηρός της παρέας, αλλά αυτό δικαιολογείται λόγω της μεγάλης εμπειρίας του στις κουζίνες. Είναι ένας από τους καλύτερους σεφ στην Ελλάδα στο είδος του. Τέλος, η πιο αγαπημένη μορφή στον διαγωνισμό για πολλούς, ο σεφ Κουτσόπουλος, ήταν ξεκάθαρα η αδυναμία μου και είναι εξαιρετικός στη μεσογειακή κουζίνα.
Θα μείνω στην Κύπρο. Το Masterchef μού άνοιξε πολλές πόρτες στην Κύπρο. Με την όρεξη που έχω, πιστεύω πως θα κάνω αρκετά πράγματα. Από τον Οκτώβρη, θα έχω τη δική μου μαγειρική εκπομπή στην τηλεόραση. Δεν υπέγραψα ακόμα, αλλά είμαι πολύ κοντά. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα είναι κάτι καινούργιο για τα κυπριακά δεδομένα, πολύ φρέσκο. Τα πλάνα μου για τον επόμενο χρόνο είναι, όπως προανέφερα, να εκδώσω το δικό μου βιβλίο μαγειρικής, να δώσω αγάπη στη μαγειρική εκπομπή που θα αναλάβω και να κάνω αρκετά events σε όλη την Κύπρο.
Αν στο μέλλον επιχειρήσω να ανοίξω ένα δικό μου μαγαζί, αυτό θα εστιάζεται στη μεσογειακή κουζίνα, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και την εποχικότητα. Η γαστρονομία στην Κύπρο είναι εξαιρετική. Αν μελετήσει κανείς τα φαγητά από τις διάφορες περιοχές του νησιού και πιο συγκεκριμένα τα χωριά της Κύπρου, θα αντιληφθεί πως το εύρος των ντόπιων συνταγών είναι τεράστιο. Πιστεύω όμως ότι ακόμα δεν είμαστε σε θέση, ως λαός, να αγκαλιάσουμε καινούργια fine dining projects και αυτό εν μέρει είναι λογικό λόγω του ότι ο πληθυσμός μας είναι μικρότερος σε σχέση πχ με την Αθήνα που διαθέτει αρκετά γκουρμέ εστιατόρια.
Τα αγαπημένα μου κυπριακά υλικά, που πραγματικά νιώθω περηφάνια που βγαίνουν σε ένα μικρό νησί όπως η Κύπρος, είναι το χαλούμι και οι πατάτες μας. Εξ ου και «λάμπουν» στη γαστρονομική σκηνή της Ευρώπης.
Μαγιό και cover-up από προσωπική συλλογη, layered κολιέ από Zara
Κατάγομαι από τον Αρακαπά -και οι δύο μου γονείς γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί-, οπότε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο βρίσκομαι στο χωριό. Από το χωριό έχω αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια, τα έθιμα του Πάσχα και τους περιπάτους κοντά στον ποταμό. Πριν από τρία χρόνια, όταν κάηκε το χωριό, είχαμε ζωγραφίσει -παρέα με σχεδόν 120 καλλιτέχνες- τους τοίχους του χωριού, για να δώσουμε λίγο χρώμα στο μαύρο. Σιγά σιγά θα επιστρέψει το πράσινο! Φέτος, μετά από τρία χρόνια, η καμένη ροδακινιά που είχαμε στο περβόλι μας έκανε για πρώτη φορά φρούτα, οπότε αυτό είναι από μόνο του ένα θαύμα της φύσης.
Επενδύω στη γνώση και τη μάθηση. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μαθαίνω καινούργια πράγματα στη μαγειρική. Είναι μια τέχνη και καθημερινά εξελίσσεται. Βγαίνουν καινούργια πράγματα. Οπότε, είτε με σεμινάρια είτε μέσω ίντερνετ, φροντίζω να μαθαίνω καινούργιες τεχνικές και προϊόντα που βγαίνουν στην αγορά. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, εκτός από τις μαγειρικές σπουδές μου στο ΑΞΙΚ, όπου παράλληλα δούλευα στον χώρο της εστίασης όταν τελείωναν τα μαθήματα, ακολούθως έκανα το πτυχίο μου στην Αγγλία, στο πανεπιστήμιο του Derby. Στο Masterchef μπήκα με εμπειρία 8 χρόνων στις κουζίνες σε Κύπρο και Γαλλία και αυτό είναι κάτι που με βοήθησε αρκετά στον διαγωνισμό.
Όλο και περισσότερες γυναίκες διαπρέπουν στον τομέα της μαγειρικής σήμερα, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα. Πιστεύω ότι σε αυτό, εκτός από την εποχή, βοηθά και η ίδια η γυναίκα που συνήθως δίνει πολλή έμφαση στη λεπτομέρεια και στην οργάνωση, κάτι που είναι το Α και το Ω σε μία κουζίνα.
Μαγιό από Stradivarius, cover-up από προσωπική συλλογή, μαντίλι Sfera, κοσμήματα CORALÉNIA
Η σεφ που θαυμάζω είναι η Dominique Creen, το εστιατόριο της οποίας είναι βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin. Εκτός από τη δημιουργικότητα και το ταλέντο της, θαυμάζω και τη δύναμη που έχει ως άνθρωπος, αφού πρόσφατα ξεπέρασε μια περιπέτεια που είχε όσον αφορά την υγεία της, δίνοντας πολύ θετικά μηνύματα στον κόσμο μέσω αυτής της προσπάθειάς της.
Δεν πιστεύω ότι η εξωτερική εμφάνιση είναι ένα προσόν που θα βοηθήσει κάποιον να προχωρήσει, ειδικά αν μιλάμε για την κουζίνα ενός εστιατορίου. Ή μαγειρεύεις νόστιμα ή όχι. Όσον αφορά τις μαγειρικές εκπομπές, σίγουρα μπορεί να παίζει τον ρόλο του. Όχι απόλυτα η ομορφιά, όσο κυρίως το θετικό vibe που θα δώσεις στον κόσμο, η προσωπικότητά σου.
Τα χαρακτηριστικά ενός καλού σεφ… Ένας καλός σεφ, εκτός από τις τεχνικές και τη δημιουργικότητα, πρέπει επίσης να μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά με την ομάδα του.
Για τον κάθε σεφ η έννοια της επιτυχίας ορίζεται διαφορετικά. Για μένα επιτυχία είναι να μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ, δηλαδή να μαγειρεύω και να πειραματίζομαι πάνω σε καινούργιες συνταγές, άλλα παράλληλα να έχω χρόνο για τους ανθρώπους που αγαπώ.
Πρότυπα για μένα αποτελούν και οι γονείς μου που τους θαυμάζω πάρα πολύ για την καλοσύνη και την αυθεντικότητά τους. Γενικότερα, δεν είμαι fan των ψεύτικων καταστάσεων, οπότε οτιδήποτε αληθινό αποτελεί για μένα πρότυπο. Ένα στοιχείο του χαρακτήρα μου που με βοήθησε αρκετά και μέσα στον διαγωνισμό είναι να μην μπλέκομαι σε καταστάσεις που δεν με αφορούν.
Kοσμήματα CORALÉNIA, γυαλιά ηλίου από Μango, μαντίλι από Sfera, μαγιό από προσωπική συλλογή.
Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ήρθα Κύπρο, μαζί με τους φίλους μου, ήταν να βγούμε για φαγητό. Ήταν κάτι που μου έλειπε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οπότε δεν έχασα την ευκαιρία να το κάνω. Στη Λεμεσό, αυτά που αγαπώ περισσότερο είναι η θάλασσα, η οποία όπου κι αν βρίσκεσαι είναι πάρα πολύ κοντά και φυσικά τα χωριουδάκια που βρίσκονται κοντά στην πόλη. Για φαγητό μου αρέσει πολύ να βγαίνω σε ταβερνούλες, αλλά και σε εστιατόρια που χρησιμοποιούν ντόπια και εποχιακά προϊόντα.
Πριν από δυόμιση χρόνια ξεκίνησα και το δικό μου brand κοσμημάτων. Αυτό ξεκίνησε λόγω του ότι η μαμά μου βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο τα τελευταία 35 χρόνια περίπου και ήθελα να συνεχίσω το έργο της. Προσπάθησα να είμαι πολύ δημιουργική, φτιάχνοντας ένα νεανικό, φρέσκο brand, που θα έχει κοσμήματα σε λογικές τιμές. Επενδύω αρκετά σε αυτό το brand και το βλέπω ότι είναι ένας καρπός που μεγαλώνει και αλλάζει όμορφα.
Ευχαριστίες στο Granny’s Ford στο Governor’s Beach για τη φιλοξενία.
Φωτογραφίες: Ντέμης Σιρανίδης
Επιμέλεια φωτογράφισης και styling: Ριάνα Στυλιανού
Μακιγιάζ: Άντρια Πάντζιαρου