Μαρία Καραμάνου
Η 83χρονη της ροκ εν ρολ σκηνής, Tina Turner, απεβίωσε στο σπίτι της στην Ελβετία εξαιτίας της χρόνιας υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία σταδιακά κατέστρεψε τον οργανισμό της. Ο σύζυγός της αποφάσισε να δωρίσει το νεφρό του σε εκείνη.
Όπως είχε αποκαλύψει η ίδια στην ιστοσελίδα showyourkidneyslove.com πριν από μερικά χρόνια, η υπέρταση που διαγνώστηκε από το 1978 ήταν η αιτία που οδήγησε στην απώλεια των νεφρών της. Ως αποτέλεσμα, ο σύζυγός της προέβη σε μία δωρεά οργάνων, προσφέροντας ένα από τα νεφρά του, προκειμένου να διασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής για εκείνη. Επιπλέον, η μουσικός μοιράστηκε την εμπειρία της με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις αιμοκαθάρσεις και τη μεταμόσχευση νεφρού, προσπαθώντας να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με αυτήν την ασθένεια.
Πιο συγκεκριμένα είχε δηλώσει πως, «Τα νεφρά μου είναι θύματα, καθώς για χρόνια απέφευγα το γεγονός ότι η υπέρτασή μου χρειαζόταν θεραπεία με συμβατική ιατρική. Έβαλα τον εαυτό μου σε μεγάλο κίνδυνο αρνούμενη να δεχτώ την πραγματικότητα, ότι χρειαζόμουν καθημερινά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής μου. Θεωρούσα το σώμα μου ένα άτρωτο και άφθαρτο προπύργιο για πάρα πολύ καιρό. πέφερα από υπέρταση εδώ και πολύ καιρό, διαγνώστηκα το 1978, αλλά δεν με ένοιαζε πολύ. Δεν θυμάμαι ποτέ να έλαβα μια εξήγηση για το τι σημαίνει υψηλή αρτηριακή πίεση ή πώς επηρεάζει το σώμα. Θεωρούσα την υψηλή αρτηριακή πίεση ως κάτι φυσιολογικό. Ως εκ τούτου, δεν προσπάθησα πραγματικά να την ελέγξω. Το 1985 ένας γιατρός μου έδωσε μια συνταγή για χάπια από τα οποία υποτίθεται ότι έπαιρνα ένα την ημέρα και αυτό ήταν όλο». Photo By @tinaturner On Instagram
Όπως αποκάλυψε η Tina το 2009 εξαιτίας της υπέρτασης υπέστη και ένα εγκεφαλικό, τονίζοντας πως, «Αφού έπαθα εγκεφαλικό το 2009 λόγω της κακώς ελεγχόμενης υπέρτασής μου, πάλεψα να σηκωθώ ξανά στα πόδια μου. Τότε έμαθα για πρώτη φορά ότι τα νεφρά μου δεν λειτουργούσαν πια τόσο καλά. Είχαν ήδη χάσει το τριάντα πέντε τοις εκατό της λειτουργίας τους. Προσπάθησα να μάθω περισσότερα για τη λειτουργία και τη σημασία αυτών των οργάνων. Συνέχισα να παίρνω συνταγές για τον έλεγχο της υπέρτασής μου. Με τον καιρό ανέπτυξα μια μοιραία αντιπάθεια για αυτά τα χάπια. Θυμήθηκα ότι απολάμβανα τη ζωή πριν αρχίσω να τα παίρνω και ευχόμουν να ήμουν το ίδιο ενεργητική όπως παλιά. Όταν ένας φίλος μου πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση και μου σύστησε έναν ομοιοπαθητικό γιατρό στη Γαλλία, δεν δίστασα να ταξιδέψω ως εκεί και να τον επισκεφτώ. Μου αντικατέστησε τη συμβατική μου φαρμακευτική αγωγή με ομοιοπαθητική. Πράγματι, μετά από λίγο άρχισα να νιώθω καλύτερα. Δεν είχα πει στους γιατρούς μου για το πείραμά μου και όταν επρόκειτο να γίνει ο επόμενος συνήθης έλεγχος μου, ήμουν ενθουσιασμένη γιατί ήθελα να δω αν το ομοιοπαθητικό φάρμακο είχε μειώσει την αρτηριακή μου πίεση και βελτιώσει τη λειτουργία των νεφρών μου».
Η Tina Turner είχε κάνει ένα δραματικό λάθος ΄όσο αναφορά την υγεία της και αποκάλυψε σε συνέντευξη της ότι, «Δεν ήξερα ότι η ανεξέλεγκτη υπέρταση θα επιδείνωνε τη νεφρική μου νόσο και ότι θα σκότωνα τα νεφρά μου εγκαταλείποντας τον έλεγχο της αρτηριακής μου πίεσης. Ποτέ δεν θα είχα αντικαταστήσει το φάρμακο μου με τις ομοιοπαθητικές εναλλακτικές λύσεις. Χάρη στην αφέλειά μου είχα καταλήξει στο σημείο όπου βρισκόμουν μεταξύ ζωής και θανάτου. Στην αρχή, μπορεί να μην είχα παρατηρήσει σημάδια ασθένειας, αλλά μερικά από τα συμπτώματα, όπως η κόπωση, η ναυτία, ήταν πραγματικά σημάδια της νεφρικής μου νόσου στο τελικό της στάδιο. Αν είχα ιδέα για τον κίνδυνο που έπαιρνα, δεν θα είχα πάρει ποτέ καμία ευκαιρία για εναλλακτική ιατρική. Οι γιατροί κατέστησαν σαφές ότι οι συνέπειες της απόφασής μου ήταν μη αναστρέψιμες. Η νεφρική μου λειτουργία είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό της».