Μαρία Καραμάνου
Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία για το φετινό φεστιβάλ Eurovision που θα διεξαχθεί στη Σουηδία, υπάρχει αυξημένη ανησυχία μεταξύ των μελών της ισραηλινής αποστολής λόγω προγραμματισμένων διαμαρτυριών εναντίον της συμμετοχής του Ισραήλ. Οι διαδηλώσεις αυτές ενσταλάζουν αβεβαιότητα, καθώς σχετίζονται με τις πρόσφατες στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, που ακολούθησαν μετά από επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η Σουηδία υποσχέθηκε ένα εντυπωσιακό σόου από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, αλλά οι εκδηλώσεις του διαγωνισμού συμπίπτουν με τις ημέρες που έχουν οργανωθεί μεγάλες διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα στις 9 Μαΐου κατά τον δεύτερο ημιτελικό, στον οποίο θα συμμετέχει το Ισραήλ, καθώς και στον τελικό στις 11 Μαΐου. Η παρουσία περίπου 1.200 Εβραίων στην περιοχή δημιουργεί φόβους ότι αυτή η κοινότητα μπορεί να γίνει στόχος κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, προσθέτοντας επιπλέον ένταση στο κλίμα της εκδήλωσης.
Ban Israel from Eurovision Song Contest 2024 - Sign the Petition! https://t.co/yq8d5eN2fJ via @UKChange
— J Campbell (@JCampbe666) May 7, 2024
«Υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας, έντασης. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ανησυχώ», δήλωσε στο Reuters ο Φέλιξ Κράους Σιόγκρεν, ξεναγός στη συναγωγή του Μάλμε, προσθέτοντας, «Με το Ισραήλ να συμμετέχει στην Eurovision, το κλίμα θα είναι ακόμα πιο έντονο και ίσως η συναγωγή να αποτελέσει στόχο των διαδηλώσεων. Δεν είναι κάτι αδιανόητο».
Το Μάλμε, ως η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, παρουσιάζει μια πολύχρωμη και πολυπολιτισμική κοινωνική δομή, όπου η μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα με καταβολές κυρίως από το Ιράκ και τη Συρία παίζει σημαντικό ρόλο. Η πόλη αυτή αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με την εγκληματικότητα που προέρχεται κυρίως από δραστηριότητες συμμοριών και το εμπόριο ναρκωτικών, φαινόμενα που έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με τη δύσκολη διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών.
Παράλληλα, η εβραϊκή κοινότητα του Μάλμε αναζητά τρόπους να προάγει την κατανόηση και την αρμονική συνύπαρξη με την μουσουλμανική κοινότητα. Μέσα από πρωτοβουλίες όπως η πρόσκληση σχολικών τάξεων στη συναγωγή, γίνονται προσπάθειες για την αμοιβαία κατανόηση και την ανάδειξη κοινών στοιχείων των δύο κοινοτήτων. Όπως αναφέρει ο Φρέντρικ Σιεράντσκι, επικεφαλής του Εβραϊκού Κέντρου Διδασκαλίας, οι συναντήσεις αυτές συχνά αποβαίνουν θετικές, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα θετικής αλληλεπίδρασης και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες.
Η κατάσταση στο Μάλμε και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εβραϊκή κοινότητα εκεί φαίνεται να επηρεάζουν και την ισραηλινή αποστολή στην Eurovision. Η εκπρόσωπος της χώρας για τον φετινό διαγωνισμό αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, αφού παραμένει απομονωμένη για λόγους ασφαλείας. Η αβεβαιότητα γύρω από το πού βρίσκεται διαμένει, καθώς και η απουσία της από τις διοργανωμένες δραστηριότητες, αντανακλούν το έντονο αίσθημα ανησυχίας που υπάρχει σχετικά με την ασφάλειά της.
Since EuroVision is under boycott for refuseing to disqualify Israel over their genocide of Palestinians, I decided to watch a Palestinian movie for this challenge. Specifically, Omar (2013), which was nominated for Foreign Language Film at the 2014 Oscars.
— Crystal Bytes | Twitch enVtuber (@Crystal_Bytes) May 7, 2024
Free Palestine https://t.co/mYBG2Gz0au pic.twitter.com/Po36fNd90K
Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που συχνά συναντούν οι καλλιτέχνες σε διεθνείς εκδηλώσεις όπως η Eurovision, όταν οι πολιτικές εντάσεις και οι κοινωνικές αντιδράσεις σε συγκεκριμένα διεθνή ζητήματα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας και σε ανάγκη για προστασία.